У палаці Терещенків на Житомирщині відремонтували дах над приміщенням театру

У палаці Терещенків на Житомирщині відремонтували дах над приміщенням театру

Фото
Укрінформ
У палаці Терещенків, що в Червоному на Житомирщині, відремонтували дах над приміщенням театру.

Про це кореспондентові Укрінформу розповів засновник громадської організації «Червоне туристичне», гід Тарас Коновалов.

«Раніше у палаці латали різні частини даху, укріплювали крокви, облаштували систему водовідводів. Стан даху над театром був критичним, там латання не підходило. Металопрофіль, який ми поклали на даху, надав підприємець з Козятина, який раніше був у палаці на екскурсіях. Роботи проводили місцеві майстри. Загалом вдалося відремонтувати 85 кв. м даху. Варто наголосити, що ми не втручалися в історичну пам’ятку, а ремонтували дах радянських часів, аби будівля дожила до відбудови», - зазначив Коновалов.

За його словами, у двоярусному приміщенні театру в часи Терещенків розміщувалася бальна зала. Згодом, коли в палаці функціонувало училище, там облаштували саме театр. У будівлі зараз немає підлоги й до ремонту даху протікала стеля.

Коновалов додав, що у частині палацу досі знаходиться Червоненський Свято-Різдва Христового жіночий монастир.

Як повідомляв Укрінформ, у палаці Терещенків ХІХ ст. у Червоному на Житомирщині створили артцентр.

Читайте також: У Львові відновив роботу дитсадок, який торік зазнав руйнувань під час ракетної атаки РФ

Раніше Господарський суд Житомирської області ухвалив повернути державі маєток Терещенків у смт Червоне, який перебував у власності Житомирської єпархії УПЦ МП. Північно-західний апеляційний господарський суд розглянув апеляційну скаргу УПЦ МП на це рішення та залишив її без задоволення.

Будівля, про яку йдеться, зведена 1861 року Адольфом Грохольським, після його смерті перейшла у власність відомого мецената та цукрового промисловця Миколи Терещенка. Після приходу більшовиків там облаштували сирітський притулок, а згодом – фабрично-заводське училище.

Читайте також: У Запоріжжі на 70% відновили багатоповерхівку, зруйновану через російський обстріл

У 2000 році ВАТ «Червоненський цукровик» безкоштовно передав маєток у власність Житомирської єпархії. У 2001 році в частині палацу створили Червоненський Свято-Різдва Христового жіночий монастир, підпорядкований Житомирській єпархії УПЦ МП.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-