Ізраїль міг порушити міжнародне право у війні проти ХАМАСу - США

Ізраїль міг порушити міжнародне право у війні проти ХАМАСу - США

Укрінформ
Ізраїль, можливо, порушив міжнародне право у ході бойових дій проти ХАМАСу, проте характер конфлікту в секторі Гази ускладнює оцінку або отримання переконливих висновків.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє агенція Bloomberg.

Держдепартамент США заявив у довгоочікуваному звіті в п’ятницю, що, Ізраїль, імовірно, порушив зобов’язання згідно з міжнародним правом, під час військової операції у секторі Гази, втім, наразі не можливо перевірити конкретні випадки таких порушень.

"Адміністрація Джо Байдена заявила, що Ізраїль, можливо, порушив міжнародне право у війні проти ХАМАСу, але вона не зупинить потік зброї та обладнання до свого ключового союзника", - йдеться у повідомленні.

У звіті зазначається, що ізраїльські війська могли використовувати американське озброєння з 7 жовтня "в контексті, несумісному з міжнародними гуманітарними нормами або найкращою практикою для мінімізації впливу на цивільне населення".

Втім, складність ситуації в секторі Гази ускладнює аналіз та отримання переконливих даних про конкретні інциденти, зазначається у документі.

"Ізраїль зіткнувся з надзвичайним військовим викликом, оскільки бойовики ХАМАСу використовували палестинців як живий щит", - повідомили у Держдепі.

Вважається, що ситуація з доступом до гуманітарної допомоги в секторі Гази все ще є проблемою, але має тенденцію до покращення.

Водночас зазначається, що "наразі ми не вважаємо, що ізраїльський уряд забороняє або іншим чином обмежує транспортування чи доставку гуманітарної допомоги США" відповідно до американського Закону про іноземну допомогу.

Читайте також: Військовий кабінет Ізраїлю схвалив розширення операції в Рафаху - ЗМІ

Як повідомляв Укрінформ, 7 жовтня 2023 року ХАМАС напав на Ізраїль, вбивши близько 1200 осіб та захопивши близько 250 заручників, сотня з яких досі перебуває у полоні.

Ізраїль у відповідь розпочав військову операцію проти бойовиків.

Унаслідок цього близько 80% населення Гази залишили свої оселі, сотні тисяч перебувають на межі голоду. За даними МОЗ анклаву, загинуло понад 30 тис. палестинців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-