Хакери КНДР украли та відмили криптовалюту майже на $150 мільйонів - ЗМІ

Хакери КНДР украли та відмили криптовалюту майже на $150 мільйонів - ЗМІ

Укрінформ
Північна Корея відмила $147,5 мільйона через платформу віртуальної валюти Tornado Cash у березні після крадіжки з біржі криптовалют торік.

Про це повідомляє Reuters, передає Укрінформ.

Спостерігачі ООН доповіли комітету з санкцій Ради Безпеки, що вони розслідували 97 ймовірних північнокорейських кібератак на криптовалютні компанії в період між 2017 і 2024 роками на загальну суму близько $3,6 мільярда. Сюди входить, зокрема, й кібератака наприкінці минулого року, коли з криптовалютної біржі HTX вкрали $147,5 млн, відмитих у березні цього року.

За словами спостерігачів, лише у 2024 році виявлено 11 крадіжок криптовалюти на суму $54,7 млн. Вони додали, що багато з крадіжок «можливо, були здійснені ІТ-працівниками КНДР, випадково найнятими невеликими компаніями, пов’язаними з криптовалютою».

За даними держав-членів ООН і приватних компаній, північнокорейські ІТ-фахівці, які працюють за кордоном, приносять «значний дохід країні».

Як зазначається, США запровадили санкції проти Tornado Cash у 2022 році через звинувачення у підтримці КНДР. Торік двом співзасновникам платформи були пред'явлені звинувачення у сприянні відмиванню понад мільярда доларів, у тому числі для групи кіберзлочинців, пов'язаної з КНДР.

Спостерігачі ООН за санкціями були розпущені наприкінці квітня після того, як Росія наклала вето на щорічне продовження їхнього мандату. Спостерігачі представили незавершену роботу, якою нещодавно поділилися з комітетом Радбезу ООН з питань санкцій проти КНДР. Традиційно звіти спостерігачів за санкціями спочатку погоджуються всіма вісьмома членами Радбезу. Незавершена робота, подана до комітету, не пройшла цей процес.

Як пише Reuters, спостерігачі розслідували повідомлення The New York Times від 6 лютого про те, що Росія розблокувала $9 млн із $30 млн заморожених північнокорейських активів і дозволила Пхеньяну відкрити рахунок у банку в Південній Осетії, щоб він міг отримати доступ до міжнародних банківських мереж.

Спостерігачі також заявили, що судна, підозрювані в участі у торгівлі зброєю між КНДР та Росією, продовжують рейси між північнокорейським портом Раджин і російськими портами, зокрема Владивостоком і Східним. США та інші країни звинувачують Північну Корею в передачі зброї Росії для використання проти України.

Читайте також: Захист кіберпростору: які рішення та розробки вже працюють в Україні

«Північна Корея та її посередники продовжують ухилятися від санкцій за допомогою морських засобів, у тому числі шляхом придбання КНДР суден, імпорту нафтопродуктів та експорту вугілля», - йдеться у документі спостерігачів, з яким ознайомилося агентство Reuters.

Спостерігачі також заявили, що вони розслідували інформацію про 208 рейсів північнокорейських кораблів для розвантаження вугілля в прибережних водах Китаю, ймовірно, більшість з них відбувалися шляхом перевантаження вугілля з судна на судно.

Як повідомлялося, КНДР перебуває під санкціями ООН з 2006 року. З роками ці заходи посилювалися з метою скорочення фінансування ракетних і ядерних програм країни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-