Обсяг європейської військової підтримки України зрівнявся з американською

Обсяг європейської військової підтримки України зрівнявся з американською

Дослідження
Укрінформ
За останні місяці Європа наздогнала відставання від США за обсягом військової підтримки України.

Це випливає з нового дослідження Ukraine Support Tracker щодо допомоги Україні, які регулярно проводить Кільський інститут світової економіки, передає Укрінформ. 

«Загалом у січні та лютому 2024 року європейські країни виділили Україні близько 6 мільярдів євро допомоги, майже вся – для військових», - йдеться у дослідженні.

Зокрема, Німеччина оголосила про свій найбільший за майже рік пакет військової допомоги - 2,4 млрд євро. До нього увійшли і системи протиповітряної оборони, і артилерія калібру 155 мм, боєприпаси тощо.

Читайте також: Євросоюз в ОБСЄ: Ми посилюємо допомогу Україні у сфері оборони та безпеки

Швеція також виділила свій найбільший військовий пакет за всю історію (0,7 мільярда євро), який містить різноманітне як морське, так і сухопутне військове обладнання.

Великі обсяги військової допомоги також виділили Нідерланди (0,5 млрд євро) і Велика Британія (0,4 млрд євро).

З початку повномасштабного вторгнення військова підтримка від Європи сягнула 42 мільярди євро з точки зору асигнувань, що майже зрівнюється з асигнуваннями США в розмірі 43,1 млрд євро.

Загалом станом на 29 лютого донори та ЄС виділили 89,9 млрд євро допомоги на військову, гуманітарну та фінансову підтримку України, з них США - 67 млрд євро. Водночас з літа 2023 року асигнування Європи стабільно перевищували надходження від США, оскільки Конгрес більше року не схвалював жодної нової допомоги Україні.

«За останні місяці Європа наздогнала відставання, однак вона не змогла заповнити велику прогалину, залишену США, особливо щодо боєприпасів. Тому новий пакет допомоги США є гарною новиною для України. До кінця 2024 року підтримка Заходу може знову досягти рівня початку та середини 2023 року. Але залишається велика невизначеність щодо того, що станеться після цього», - зауважив керівник підрозділу Ukraine Support Tracker Крістоф Требеш.

За попередньою оцінкою його команди, новий пакет США містить приблизно 23 мільярди євро власне військової допомоги, яку отримає Україна. Це вкрай необхідна підтримка, але в загальному плані це не змінить правил гри і забезпечить лише тимчасове полегшення, а якщо США не ухвалять подальших пакетів підтримки в 2024 і 2025 роках, то Україна, швидше за все, зіткнеться з такою ж прогалиною в підтримці в 2025 році, зазначив Требеш.

Читайте також: Британія виділяє найбільший в історії пакет допомоги Україні

Ukraine Support Tracker відстежує та кількісно оцінює військову, фінансову та гуманітарну допомогу Україні з 24 січня 2022 року. Останнє оновлення зроблено включно до 29 лютого 2024 року. Досліджуються 41 країна, зокрема країни-члени ЄС, інші члени G7, Австралія, Південна Корея, Туреччина, Норвегія, Нова Зеландія, Швейцарія, Туреччина, Китай, Тайвань, Індія та Ісландія. Дослідження включає допомогу урядів цих країн Україні; допомога від Єврокомісії та Європейського інвестиційного банку вказана окремо; приватні пожертви або пожертви від міжнародних організацій, таких як МВФ, не включені до основної бази даних.

Фото: EU Reporter

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-