У Миколаєві вчилися робити писанки за мотивами таврійського розпису

У Миколаєві вчилися робити писанки за мотивами таврійського розпису

Фото
Укрінформ
У Миколаєві відбувся "писанковий марафон", де всі охочі мали змогу навчитися робити писанки за мотивами унікального таврійського розпису.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомила організаторка заходу, голова ГО «Культурно-мистецька асоціація «Арт-спокуса», заслужена працівниця культури України Валентина Кривцова.

"Наш "писанковий марафон" відбувся у Центральній міській бібліотеці імені М. Кропивницького. Туди прийшли всі бажаючі – як дорослі, так і маленькі, щоб навчитися писанки писати", - розповіла організаторка.

У Миколаєві вчилися робити писанки за мотивами таврійського розпису / ФОТО з архіву Валентини Кривцової

За її словами, творчий день був поділений на дві тематичні частини: "Традиційна писанка" та "Писанка за мотивами таврійського розпису". Тренеркою стала одна з найкращих писанкарок Миколаївщини - заслужена майстриня народної творчості України Тетяна Ульянкіна.

Друга частина марафону була присвячена безпосередньо "синьоокій таврійці". Вперше був проведений майстер-клас зі створення писанки за мотивами таврійського розпису. Адже Тетяна Ульянкіна на сьогодні єдина, хто розробив авторську серію "Писанкове намисто Миколаївщини", присвячену легендам та символам цього південного розпису.

Дехто з присутніх жінок вже знали про цей вид розпису, а хтось уперше відкрив його для себе. Тож учасниці заходу отримали цікаву розповідь про історію його створення, ознайомилися з "абеткою" таврійського розпису миколаївської художниці Любові Паранюк та надихнулися ескізами з каталогу "Вишивка за мотивами таврійського розпису" ГО "Центр навчання й освіти дорослих "Південь".

Читайте також: До переліку нематеріальної культурної спадщини додали практику охорони гуцульского орнаменту

"Це було справжнє диво! Ніби сині хвилі розлилися під блакиттю безкрайнього неба, а жовтогаряче сонце заблукало у білосніжних вітрилах яхт. На писанковому полотні з'являлися малюнки зі своїми символами та особливими значеннями: маяки, риби, дельфіни, мушлі, човники, матула, перлини, морські коники та хвилі. Учасниці з головою занурились у "таврійку" , а вона - відкрила присутнім свою красу", - додала Кривцова.

Таврійський розпис - напрямок образотворчого мистецтва, сформований на Кінбурнській косі (Миколаївщина) як засіб декору екстер'єру житлових будинків. Раніше його використовували жінки-мазальниці, які розписували ним хати. На будинках - в образах та символах - вони кодували щасливу долю їх власникам, розповідали про мрії, наповнювали оберегами.

Як повідомлялося, у Миколаєві в межах проєкту «Ідентичність Миколаївщини: минуле, сучасне і майбутнє» відкрилася виставка «Таврійський розпис: життя попри війну».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-