Українська громада в Анкарі зустрілася із захисниками Маріуполя

Українська громада в Анкарі зустрілася із захисниками Маріуполя

Фото
Укрінформ
В Анкарі пройшла зустріч представниць української громади із захисниками Маріуполя, які пройшли російський полон і повернулися в Україну.

Про це повідомляє власкор Укрінформу.

«Описати словами побачене в Маріуполі під час наступу російських військ, облоги «Азовсталі», перебування у полоні, теракту в «Оленівці» важко і навіть не знаю, чи хочу вас настільки травмувати, вдаючись у деталі. Але світ повинен знати правди про звірства та жорстоке поводження, про повне нехтування нормами Женевської конвенції з боку Росії. В полоні досі перебувають тисячі українських військовополонених, з них близько 900 – бійці «Азову» і їх піддають найбільш жорстким тортурам», – сказав колишній військовослужбовець бригади «Азов», медик, який перебував на «Азовсталі», Асан Ісенаджиєв.

За його словами, після теракту в «Оленівці» керівництво колонії відмовилося надавати першу медичну перемогу пораненим і ув'язнені робили це самотужки, використовуючи підручні матеріали, але пізніше велика частина тих, хто вижив, померли під час транспортування в лікарню в кузові «Камаза». Усіх, хто вижив, відправили в карцер. Аби вижити в нелюдських умовах полону, військовий намагався позбутися будь-яких емоцій і невпинно молився. 

Українська громада в Анкарі зустрілася із захисниками Маріуполя / Фото: Ольга Будник, Укрінформ

За словами молодшого сержанта бригади «Азов» Ігоря Чевпана, який був важко поранений під час боїв у Маріуполі та майже рік переховувався в окупованому місті та його околицях, звідки виїхав за сприяння небайдужих громадян та українських розвідників, ситуація в місті після першого місяця облоги була нестерпною – «люди переставали бути людьми» за умов відсутності їжі, води, медикаментів.

«Нині Росія проводить судові розгляди справ захисникам Маріуполя, присуджуючи тривалі терміни ув'язнення, говорячи що вони у всьому зізналися. Здебільшого – довічні вироки, та не менше 20 років. Звичайно, перебуваючи в таких жахливих умовах, під постійним знущанням, тортурами, психологічним тиском, навіть найсильніші з найсильніших здадуться. Наші хлопці – люди неймовірної сили та характеру, але за два роки кого завгодно можна зламати», – сказав Ігор Чевпан. 

За словами військового, українські захисники отримали унікальний досвід ведення бойових дій у цій війні, яким вони у т.ч. діляться із партнерами.

Офіцер міжнародного співробітництва бригади «Азов», майор Марта Штурма наголосила на важливості розголосу та постійного нагадування про те, що захисники Маріуполя, які вийшли в полон з «Азовсталі», досі перебувають в полоні, де Росія продовжує порушення міжнародних правових норм, застосовуючи до них тортури, психологічний тиск, не забезпечує належного утримання, принижує їхню людську гідність.  

Під час розмови діаспорян з військовими порушувалися теми необхідної психологічної допомоги військовослужбовцям після участі у бойових діях, після полону, про ставлення та демонстрацію поваги до людей з інвалідністю, здобутою внаслідок отриманих у війні травм, інформаційної підтримки з боку українців за кордоном та інше.

Як повідомляв Укрінформ, у столиці Туреччини пройшов показ української документальної стрічки «20 днів у Маріуполі», у в межах якого відбулася зустріч глядачів із захисниками Маріуполя.

Також колишній військовослужбовець бригади «Азов», етнічний кримський татарин, медик з «Азовсталі», звідки звертався до президента Туреччини з проханням про допомогу, Асан Ісенаджиєв звернувся до турецького лідера з проханням про допомогу у звільненні військовополонених.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-