Москва виграла у Пекіна битву за топінамбур: дайджест пропаганди за 16 травня

Москва виграла у Пекіна битву за топінамбур: дайджест пропаганди за 16 травня

Укрінформ
Членам російської делегації на чолі з Путіним роздали в Пекіні «пайцзи». 

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав фейки та наративи пропаганди за 16 травня 2024 року.

  1. Китай вказав РФ на місце у своєму «харчовому ланцюжку»
  2. Коли чекати сплеск активності ботів із Москви й Тегерану в США
  3. Псакі вважає кремлівську пропаганду «найагресивнішою у світі»
  4. «Росія роками посилала ескадрони смерті в Європу»

Китай вказав РФ на місце у своєму «харчовому ланцюжку»

Востаннє Путін літав в Китай на «робочий сніданок» у жовтні минулого року. Нинішній візит підкреслив, що Москві знову реально немає чого запропонувати Пекіну. Навіть з харчів. За підсумками переговорів Путіна з головою КНР Сі Цзіньпіном, що тривали 2,5 години, російська і китайська делегації підписали 12 документів. На сайті Кремля та Россільгоспнагляду можна дізнатись, що це, наприклад, угоди про постачання до Китаю топінамбуру (Пекін довго не давав на це згоду, але зрештою змилостивився) та субпродуктів із яловичини, зокрема, хрящів та шлунків.

Крім того, Путін та Сі домовилися про створення в прикордонній зоні резервату «Земля великих кішок» та затвердили концепцію розвитку острова Уссурійський (який було безоплатно передано Китаю у 2008-му).

Три документи стосуються об’єднання зусиль держпропаганди: китайське агентство «Сіньхуа» співпрацюватиме з ТАСС, а також спільно з агентством «Россия сегодня» проведе експертний форум БРІКС. Крім того, медіакорпорація Китаю CMG підписала меморандум про співпрацю з «Газпром-Медиа Холдингом», який володіє, зокрема, телеканалом НТВ.

Натомість пропаганда дуже тішиться тим, що членам російської делегації на чолі з Путіним роздали золоті, срібні та сині значки.

У цьому можна знайти історичні паралелі з пайцзами (бирка, що видавались китайськими та монгольськими правителями різним особам як символ делегування влади, наділення особливими повноваженнями). Були вони тоді дерев’яні, мідні, срібні та золоті. Остання була «всюдиходом» – її носія не можна було обшукувати, і він перебував під заступництвом самого хана. (Таку цього разу в Китаї отримав тільки Путін). Носії інших пайцз були менш значущими, і патрулі могли їх допитувати, обшукувати і таке інше.

У міністра фінансів РФ Силуанова китайці, певно, щось знайшли в кишенях. Тому пайцзу відібрали, і далі він пересувався в автобусах з пресою.

НАСПРАВДІ, ось так елегантно Пекін об’єднав свою пропаганду та російські фінанси. І вказав Москві на її місце у своєму «харчовому ланцюжку»: хрящі та топінамбур.

Коли чекати сплеск активності ботів із Москви й Тегерану в США

Спроб домовитися з КНР про головне – газопровід «Сила Сибіру-2» (над чим Росія б’ється вже 7 років) та збільшення постачання нам газу до КНР – цього разу більше не було. Голову «Газпрому» Міллера навіть не взяли в Пекін. Він у цей час перебував в Ірані.

Ця країна сплила у передвиборчому американському контексті. Голова Національної розвідки США Евріл Хейнс, виступаючи у комітеті з розвідки Сенату, заявила, що Росія, Китай та Іран залишаються основними суб’єктами, які шукають можливість втрутитися у президентські вибори у США 2024 року.

З огляду на нові технологічні можливості, які відкриває використання штучного інтелекту, не можна виключати, що кампанії з дезінформації всередині США можуть спробувати запустити інші країни або навіть їхні об’єднання.

НАСПРАВДІ, за словами Хейнс, саме Росія є «найактивнішою іноземною загрозою» для виборів. Використовуючи медіа та відомих осіб, Москва намагається підірвати довіру до демократичних інститутів у США та послабити підтримку України. За словами Хейнс, протягом останніх місяців Росія крім іншого намагалася вплинути на перебіг дебатів про міграцію до США з метою викликати обурення у виборців.

Щодо Китаю, то, як зазначила голова Національної розвідки США, у 2020 році Пекін не робив спроб безпосередньо втрутитися у вибори американського президента, побоюючись дій у відповідь з боку Вашингтону. А ось Іран, за словами Хейнс, яку цитує Deutsche Welle, також використовував соцмережі, щоб вводити виборців в оману.

Як відомо, Байден і Трамп планують провести дебати 27 червня і 10 вересня. Тож десь у ці дні варто чекати на сплеск активності московських і тегеранських ботів.

Псакі вважає кремлівську пропаганду «найагресивнішою у світі»

Не таємниця, що Москва регулярно піддає нападкам офіційних представників урядів інших країн. Особливим попитом, звісно, у них користуються США. Нещодавно, нагадаємо, вона шукала «український нацизм» у словах речниці Білого дому Карін Жан-П’єр.    

Цього місяця вийшли мемуари колишньої річниці Держдепу США (і пізніше) Білого дому Джен Псакі під назвою «Скажи більше», де вона описує «уроки з роботи Білого дому та світу».

НАСПРАВДІ, в ній вона назвала російську пропаганду «найагресивнішою, якщо не найвитонченішою у світі». «У 2014 році, коли Росія вторглася на Кримський півострів в Україні, я була речницею Державного департаменту, відповідальною за формулювання нашої протидії вторгненню. Я не втрималася та назвала його незаконним… Я сказала, що Росія намагається приховати той факт, що відправляє молодих хлопців помирати в Україну», – пише Псакі.

Під час презентації книги у Вашингтоні вона, як повідомляє «Голос Америки», поділилася своїми відчуттями у той час, коли зіткнулася зі шквалом дошкульних насмішок і знущань з боку російських пропагандистів: «Вони навіть вигадали термін «псакінг», вихоплювали мої слова із контексту… Відчуття від російського булінгу були «не найкращими».

Як повідомляло ще у 2020-му році Радіо Свобода, Псакі стала об’єктом невпинного «тролінгу» в російськомовному інтернеті, не кажучи вже про висміювання, якого вона регулярно зазнавала на телеканалі RT.

«Метою російської пропаганди є дискредитація впливових діячів і поширення дезінформації, щоб збивати публіку з пантелику. Кожен, хто повторює її, є (мимоволі чи й ні) просто стає маріонеткою пропагандистської машини», – писала вона тоді. Тепер Псакі радить не надавати уваги негативним відгукам: «Добро приходить зі злом. А ненависники будуть ненавидіти, особливо в інтернеті».

«Росія роками посилала ескадрони смерті в Європу»

І наостанок про інцидент з прем’єр-міністром Словаччини Робертом Фіцо, в замаху на якого пропаганда намагалася знайти «український слід». Видання Bloomberg нещодавно випустило статтю з красномовною назвою «Російські диверсії, шпигунство та залякування поширюються в Європі».

У ній йдеться, що уряди європейських країн зіштовхуються зі зростаючою загрозою організованих Росією актів саботажу та насильницького залякування. Особливо, напередодні червневих виборів у Європарламент.

Нахабність цих дій — через роки після отруєння в Солсбері (дійові особи якого виявились і підривниками у Врбетіце) та вбивства в Берліні (23 серпня 2019 року у парку Тіргартен росіянин Вадим Красіков застрелив колишнього чеченського польового командира Зелімхана Хангошвілі Ред.) — привела одного зі співрозмовників видання до висновку, що «Москву НАСПРАВДІ, вже більше не хвилює, що її спіймають за скоєнням ворожих дій, вона перейшла від тонких форм таємного шпигунства до відкритої жорстокості стосовно своїх цілей в інших країнах».

За своєю агресивністю, методами і масштабами акцій, це стало новою загрозою, що має спільні риси: у них часто беруть участь місцеві жителі, найняті в основному через посередників в Інтернеті. Небезпека особливо висока для країн з комуністичним минулим або колишніх частин СРСР, оскільки вони отримують інформацію з російських ЗМІ і найбільш схильні до антиукраїнської та антиєвропейської пропаганди.

«Росія роками посилала ескадрони смерті в Європу — Берлін, Лондон, Солсбері та в інші місця», — заявив глава МЗС Польщі Радослав Сікорський.

Директор Європейського центру передового досвіду протидії гібридним загрозам Тейя Тілікайнен не виключає, що за всім цим прихована підготовка Росії до ескалації конфлікту із Заходом, яка зараз проходить шляхом тестування інструментів.

За словами глави Служби внутрішньої безпеки Естонії Марго Паллосона, на початку цього року в країні вже було заарештовано кілька осіб, підозрюваних у роботі на російську розвідку, і це є частиною більш масштабного плану завоювання впливу за кордоном.

Розвідувальна служба Литви попередила, що Росія намагається найняти мешканців країн Балтії для скоєння провокацій чи нападів: «Для цього все частіше використовуються соціальні платформи, де вербувальники шукають людей, готових шпигувати за винагороду, фотографувати інфраструктуру військові об’єкти стратегічного значення, збирати дані про людей та здійснювати акти саботажу чи вандалізму».

Співробітники внутрішньої служби безпеки ФРН стурбовані тим, що через соцмережі спецслужби РФ ведуть систематичне стеження за російськими німцями, які проживають у країні.

Вища рада оборони Румунії попередила про можливе проникнення російських шпигунів як українських біженців.

Але крім обміну розвідданими та досвідом, інструменти НАТО для протидії цим гібридним загрозам, за великим рахунком, часто обмежені. 

Саме тому, за словами Тілікайнен, залишаючись за порогом збройного нападу та відповідних зобов’язань НАТО з колективної оборони, «Росія намагається максимально використати свою силу, уникаючи при цьому відповідних реакцій або негайних контрзаходів». 

Матеріал підготовлено Головною  редакцією «Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки» для сайту Укрінформу

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-