Чубаров: Рішення Комітету ООН дає можливість засудити Росію за виселення українців з Криму

Чубаров: Рішення Комітету ООН дає можливість засудити Росію за виселення українців з Криму

Ексклюзив
Укрінформ
Рішення Комітету ООН з прав людини дає можливість засудити Росію за переміщення українських громадян, адже воно сформувало міжнародну правову позицію, що такі дії є незаконними і не можуть бути застосовані до жителів в Криму, оскільки вони користуються захистом 4 Женевської конвенції.

На цьому наголосив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров у коментарі Укрінформу.

«Комітет ООН щодо порушень прав людини в Криму визнав незаконним переміщення людей з окупованих територій, зокрема щодо осіб, які були взяті під варту ще українською правоохоронною системою, але окупанти їх самі знову судили і відправили відбувати покарання на територію РФ. Вони порушили одну з норм 4 Женевської конвенції, вони не мали право переміщувати громадян з окупованої території», - наголосив він.

За словами Чубарова, рішення Комітету ООН з прав людини сформувало міжнародну правову позицію, що такі дії є незаконними і не можуть бути застосовані до людей в Криму, оскільки вони користуються захистом Женевської конвенції.

Читайте також: Чубаров: Солідарність корінних народів дозволяє їм впливати на свої уряди для підтримки України

«Цей висновок про незаконне переміщення людей з окупованої території дає нам шанси і можливість намагатися максимально використати силу правових механізмів 4 Женевської конвенції і засудити агресора щодо незаконного переміщення громадян України до РФ, а саме політв’язнів», - пояснив глава Меджлісу.

Водночас він зазначив, що переміщення росіян на територію тимчасово окупованого Криму також є незаконним. Женевська конвенція забороняє як переміщення громадян з окупованої території, так і переміщення свої громадян на окуповану територію країною-окупантом, додав він.

За словами Чубарова, Росія визнає рішення Комітету ООН з прав людини, але буде його уникати.

«До цього часу Росія відкрито і відверто ніде не заявляла, що не буде виконувати рішення Комітету ООН з питань прав людини. Тому логічно, що вона погодилася з цим рішення. Але, виходячи з логіки дій Росії останні роки, я не уявляю, що вона буде виконувати. Скоріше РФ буде уникати виконання цього рішення», - пояснив він.

Чубаров також відзначив зусилля адвокатів Регіонального центру з прав людини (РЦПЛ) Романа Мартиновського та Сергія Заєца, які звернулися з відповідною скаргою від імені трьох громадян України.

Читайте також: Комітет ООН визнав порушенням прав людини нав’язування громадянства РФ жителям Криму

Як повідомляв Укрінформ, Комітет ООН з прав людини визнав, що нав’язування російського громадянства жителям тимчасово окупованого Криму є дискримінацією за національною ознакою та порушує права людини. Також Комітет встановив, що РФ незаконно переміщує громадян України з Кримського півострова на свою територію для відбування покарання, що теж є порушенням прав людини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-