Австрія підтримує передачу Україні доходів від російських активів

Австрія підтримує передачу Україні доходів від російських активів

Ексклюзив
Укрінформ
Австрія підтримує розробку в рамках ЄС плану з використання непередбачуваних прибутків від заморожених активів російського центробанку для потреб України та не перешкоджатиме фінансуванню Євросоюзом її оборонних потреб.

Про це Укрінформу повідомили у Федеральному міністерстві європейських та закордонних справ Республіки Австрія.

"Австрія підтримує план з надання Україні доходів від інвестування коштів російського Центрального банку", - прокоментували у зовнішньополітичному відомстві позицію Австрії щодо цього питання.

У міністерстві роз’яснили, що положення про використання непередбачених прибутків (windfall profit), яке зараз розробляється в рамках ЄС, стосується використання доходів від інвестування знерухомлених активів російського центрального банку, а не конфіскації цих активів. "Йдеться не про конфіскацію коштів Центрального банку, а про використання доходу, отриманого від інвестування", - зазначили у МЗС.

Водночас у відомстві зазначили, що Австрія й надалі не перешкоджатиме прийняттю Євросоюзом рішень щодо постачання та фінансування зброї та боєприпасів Україні.

Як повідомляв Укрінформ, після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну демократичні країни світу заблокували російські фінансові активи, що перевищують суму у 300 млрд євро. За деякими оцінками, більшість з цих активів перебувають у фінансових установах на території країн Європейського Союзу, зокрема в Бельгії.

Читайте також: Посли ЄС схвалили надання Україні надприбутків від заморожених активів РФ

За відкритою інформацією, на балансі Euroclear нині перебувають 192 млрд євро активів російського Центробанку. ЄС шукає правові механізми для подальшого поводження з цими заблокованими ресурсами, а також із нарахованими на них відсотками, обсяг яких за минулі два роки сягнув 5 млрд євро.

Канцлер ФРН Німеччина Олаф Шольц заявив 6 травня, що в Європі існує консенсус щодо використання надприбутків від заморожених російських активів. За словами канцлера, країни-члени ЄС "досягли згоди, яка зараз знаходиться на стадії завершення, про те, що ми також хочемо використати близько 90% цих коштів на оборонні цілі України".

Постійні представники ЄС у середу, 8 травня, погодили в принципі заходи щодо використання прибутків від заморожених російських активів на підтримку відновлення України та її військового захисту від агресії РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-