Камишін у Брюсселі: Моє завдання - залучити гроші ЄС для оборонного виробництва в Україні

Камишін у Брюсселі: Моє завдання - залучити гроші ЄС для оборонного виробництва в Україні

Укрінформ
Під час Форуму оборонної промисловості, який відбувається у Брюсселі, українська сторона розраховує знайти додаткове фінансування для забезпечення Сил оборони та долучити європейські кошти для розвитку оборонного виробництва в Україні.

Про це у Брюсселі перед початком Форуму сказав міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олександр Камишін, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми сьогодні тут працюємо з командою Мінстратегпрому, з командою Міноборони та Представництва України. Головна задача – знайти додаткове фінансування для Сил оборони в Україні. Моє завдання – отримати таке фінансування для виробництва в Україні, оскільки ми вже спроможні, в нас є додаткові незаконтрактовані спроможності. Ми хочемо, щоб вони були профінансовані за рахунок європейських коштів», - зазначив український урядовець.

Він зауважив, що в Україні створена ініціатива з розвитку оборонної промисловості під назвою «Зброярі», до якої вже долучилися дві країни - Данія та Канада, які зголосилися профінансувати оборонне виробництво в Україні. Українська сторона шукає джерела додаткового фінансування для розвитку спроможностей у виробництві широкої номенклатури військового обладнання, починаючи від військової техніки і до безпілотних літальних та наземних комплексів.

За словами міністра, сьогодні всі ці речі можна виробляти в Україні в більшому обсязі і це найшвидший та найпевніший спосіб, як допомогти Силам оборони. Українська сторона шукає можливість організувати закупівлю цієї продукції в українських виробників за європейський кошт та залишати її в Україні. Йдеться про конкретне військове обладнання, яке має бути виробленим вже цього року. При цьому Україна продовжує «боротися» за використання з цією метою коштів, що надходять від заблокованих в ЄС російських фінансових активів.

Читайте також: Бюджет оборонних закупівель у секторі ОПК становить близько $6 мільярдів - Камишін

«Цього року ми вперше стали частиною широкої стратегії (розвитку) Європейської оборонної індустрії. Шляхом такої інтеграції в їхню рамку оборонної промисловості ми можемо стати сильнішими, ми можемо вибудовувати свій оборонно-промисловий комплекс. У багатьох позиціях ми не конкуруємо, а доповнюємо їх (європейців – ред.) оборонну індустрію. Ми робимо прості недорогі речі, які працюють, і для них це важливий момент у збільшенні оборонних спроможностей Європи», - сказав Камишін.

Як повідомлялося, сьогодні у Брюсселі відбувається Форум оборонної промисловості ЄС-Україна, який зібрав понад 350 учасників, включаючи представників урядових організацій та європейського бізнесу. Головною метою заходу є подальша підтримка та інтеграція українського оборонно-промислового комплексу в структуру європейської оборонної промисловості для негайного забезпечення потреб України в озброєнні і військовій техніці та для нарощування спроможностей європейського оборонного виробництва.

Фото: Мінстратегпром

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-