Зеленський: Захід боїться, що Росія програє війну, але не хоче, щоб її програла Україна

Зеленський: Захід боїться, що Росія програє війну, але не хоче, щоб її програла Україна

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський розкритикував позицію західних країн, які забороняють використовувати озброєння для ударів по території Росії, і заявив, що Захід боїться поразки у війні Росії і не хоче, щоб програла Україна.

Про це він сказав в інтерв’ю AFP, передає Укрінформ.

Зеленський також відхилив заклик свого французького колеги Еммануеля Макрона до олімпійського перемир’я під час Літніх ігор у Парижі, заявивши, що це дасть «перевагу» Москві у вигляді часу для переміщення військ та артилерії.

За його словами, Україна та її західні союзники мають «однакові цінності», але часто «різні погляди», зокрема щодо того, як може виглядати кінець конфлікту.

«Ми знаходимося в абсурдній ситуації, коли Захід боїться, що Росія програє війну. І не хоче, щоб Україна її програла», — сказав Зеленський.

«Всі хочуть знайти якусь модель, щоб війна швидше закінчилася», — сказав він, відповідаючи на питання про можливість сценарію припинення бойових дій на кшталт того, який встановив лінію розмежування на Корейському півострові.

Президент також закликав Китай і розвинені країни світу, взяти участь у Саміті миру, який наступного місяця приймає Швейцарія, і на який Росія не була запрошена.

За його словами, такі глобальні гравці як Китай мають вплив на Росію. «І чим більше таких країн буде на нашому боці, я б сказав, на боці завершення війни, тим більше Росії доведеться рухатися і з ними рахуватися», - наголосив він.

«Ми хочемо, щоб війна закінчилася справедливим миром для нас», тоді як «Захід хоче, щоб війна закінчилася. Крапка. Якомога швидше. І для них це справедливий мир», - сказав Зеленський.

В інтерв'ю глава держави також зазначив, що Україна має лише «близько 25 відсотків того, що нам потрібно» для захисту країни з точки зору протиповітряної оборони. Він наголосив, що 120-130 винищувачів F-16 або інших сучасних літаків необхідні, «щоб мати паритет» з Росією.

Президент розкритикував обмеження на завдання ударів західною зброєю по російській території, хоча Британія та Сполучені Штати останніми днями натякали, що ці заборони можуть бути послаблені.

«Вони можуть вести вогонь зі своєї території по нашій будь-якою зброєю. Це найбільша перевага, яку має Росія. Ми нічого не можемо зробити з їх системами, які знаходяться на території Росії, за допомогою західної зброї», — сказав він.

Читайте також: Путін заявив, що Росія наразі не планує захоплювати Харків

Як повідомляв Укрінформ, раніше Президент Володимир Зеленський заявив, що лише світова більшість разом здатна забезпечити дієвий примус Росії до поваги до Статуту ООН і до справжнього миру.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-