Євросоюз ще на рік продовжив «торговельний безвіз» з Україною

Євросоюз ще на рік продовжив «торговельний безвіз» з Україною

Оновлено
Укрінформ
Рада ЄС остаточно ухвалила продовження автономних торговельних заходів для України, що передбачають призупинення ввізних мит і квот на український експорт в ЄС.

Про це повідомляється на сайті Єврокомісії, передає кореспондент Укрінформу.

«Призупинення митних зборів і квот для українського експорту в ЄС буде продовжено на ще один рік відповідно до сьогоднішнього рішення Ради ЄС та голосування в Європейському парламенті від 23 квітня. Таким чином, ЄС ще раз підтвердив виконання зобов’язань підтримувати Україну так довго, як буде необхідно», - йдеться в повідомленні.

Як зазначається, автономні заходи торгівлі (АЗТ) застосувалися з червня 2022 року. Водночас вони враховують певні європейські занепокоєння. Зокрема, з огляду на суттєве збільшення імпорту деяких видів сільськогосподарської продукції з України до ЄС у 2022 та у 2023 роках оновлені АЗТ містять посилені захисні механізми. Це дозволяє застосування швидких коригувальних заходів у разі суттєвих порушень на ринку ЄС, однієї або кількох країн - членів Спільноти. Додаткові захисні заходи можуть бути застосовані до таких товарів, як курячі яйця, курятина, цукор, овес, кукурудза, крупа і мед. Запобіжники будуть автоматично застосовуватися, якщо обсяг імпорту цих товарів досягатиме середнього щорічного обсягу імпорту з України до ЄС у період з 1 липня 2021 року по 31 грудня 2023 року.

Європейська комісія також проводить консультації з Україною за статтею 29 Угоди про асоціацію ЄС-Україна, щоб погодити більш тривалі часові рамки для подальшої тарифної лібералізації на основі взаємності.

Цей процес має забезпечити стабільні рамкові умови для торгівлі як в Україні, так і в ЄС, для їх фермерів та бізнесу. Ці заходи є важливим кроком до відбудови України та її подальшої інтеграції у внутрішній ринок ЄС.

Читайте також: «Торговельний безвіз»: у ЄС розповіли про дискусії навколо угоди з Україною

Оновлені АЗТ набудуть чинності 6 червня і діятимуть до 5 червня 2025 року.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, коментуючи остаточне схвалення Євросоюзом «торговельного безвізу» для України, наголосив: «Це безмитна та безквотна торгівля ще на рік. Важлива підтримка для наших виробників, експорту та економіки».

Глава уряду додав, що Україна продовжує «інтеграцію до ЄС в прискореному темпі».

Як повідомлялося, ЄС запровадив Автономні заходи для торгівлі з Україною з 4 червня 2022 року, щоб підтримати українських виробників та економіку в умовах, коли країна змушена оборонятися на тлі російської агресії.

Водночас ЄС запровадив так звані коридори солідарності на сухопутних кордонах, щоб надати Україні можливість продовжувати експорт сільськогосподарської продукції на зовнішні ринки в умовах блокування Росією чорноморських портів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-