НМТ-2024: як пройти тестування без проблем

НМТ-2024: як пройти тестування без проблем

Укрінформ
Директорка УЦОЯО Тетяна Вакуленко радить використовувати дозволені довідкові матеріали й не приносити «шпаргалки»

Перші тижні травня є найнапруженішим періодом для тих, хто вирішив вступати до закладів вищої освіти. Після обов’язкової онлайн-реєстрації у квітні на проходження НМТ, уже 8 травня  переважна більшість його потенційних учасників  основної сесії у своїх персональних кабінетах знайдуть конкретні дату, час і місце проведення, де складатимуть національний мультипредметний тест, результати якого надають можливість стати студентом. Старт – із 14 травня. Якщо кому надійшла прикра відмова чи хтось із поважних причин не зміг зареєструватися для участі в основній сесії НМТ – в останній вагон, на додаткову сесію, можна буде вскочити ще упродовж кількох днів. 

Укрінформ подає найважливішу інформацію про НМТ: чи можна «підглядати», що треба мати з собою на перерву, що робити учасникам у разі повітряних тривог? Відповідати на всі запитання допомагає директорка Українського центру оцінювання якості освіти Тетяна Вакуленко.

ДО 15 ТРАВНЯ МОЖНА ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ НА ДОДАТКОВУ СЕСІЮ НМТ

Утретє НМТ проходитиме в умовах повномасштабної російсько-української війни, коли частина українців вимушено перебуває за кордоном, на територіях, де тривають активні бойові дії, або на тимчасово окупованих територіях. Тож єдиний можливий варіант проведення вступних випробувань, який створює максимально рівні або подібні умови для всіх учасників незалежно місця перебування, – комп’ютерне тестування. Його не можна пройти дистанційно зі свого планшета, ноутбука або комп’ютера, а лише в спеціально обладнаних пунктах тестування (ТЕЦ), створених як в Україні, так і за кордоном. 

Учасники основної сесії НМТ реєструвалися із 14 березня до 11 квітня, а потім ще кілька днів могли змінювати дані. Бажання проходити тестування в тимчасових екзаменаційних центрах, які буде створено в Україні, виявили понад 267 тисяч осіб, а за кордоном ー майже 20 тисяч

Почнуться тестування із 14 травня і триватимуть, включно з додатковою сесією,  до 19 липня. Цього року учасники складатимуть чотири предмети впродовж чотирьох годин. Після перших двох передбачена 20-хвилинна перерва.  

До традиційних для всіх обов’язкових української мови та математики цього року додали ще тестування з історії України. До них кожен обрав предмет на вибір: українську літературу, іноземну мову (англійську, іспанську, німецьку або французьку), біологію, географію, фізику, хімію – кому що знадобиться для майбутньої професії. Уже відомо, що обираючи предмет додаткового блоку НМТ, вступники віддавали перевагу іноземним мовам (майже 120 тисяч осіб), географії (понад 57 000 осіб), біології (понад 56 000 осіб), українській літературі (понад 44 000 осіб)повідомляє Український центр оцінювання якості освіти.  Значно менше тих, хто обрав фізику: 7 877 та хімію – 3 399.

Для тих, хто з поважних причин не встиг зареєструватися на основну сесію, та тих, хто реєструвався, проте отримав відмову, –  із 10 по 15 травня є можливість подати заявку для участі в додаткових сесіях. Вони триматимуть з 11 до 19 липня. 

До додаткової сесії зможуть доєднатися й ті, хто напише заяву на повторне складання, не маючи обґрунтованої змоги скласти НМТ під час основної сесії через, наприклад, тривалу повітряну тривогу чи перебої з інтернетом.

 ІЗ СОБОЮ БРАТИ ДОКУМЕНТИ, РУЧКУ, ПЛЯШКУ З ВОДОЮ І ПЕРЕКУС 

У день складання НМТ важливо не спізнитися і надмірно не хвилюватися.  «Учасники із собою мають мати ручку, документи, прозору пляшку з водою і перекус для перерви. Чернетку видадуть, – розповідає директорка Українського центру оцінювання якості освіти Тетяна Вакуленко. – Телефон та все інше непотрібне для тестування вони залишають у місці для особистих речей. Не користуються жодними додатковими засобами. У кишенях не може бути жодних довідкових матеріалів. Якщо їх побачать, учасник буде позбавлений права продовжувати участь у НМТ». 

Перші дві години кожен учасник працює із завданнями з української мови і математики. Усі можуть переходити, якщо їм потрібно, до одного чи іншого тесту, самостійно обирати, з якого починати і скільки часу витратити на кожен предмет із загальних 120 хвилин. Так само і з другим етапом тестування після перерви: кожен обирає, починати йому з історії України чи зі свого предмета на вибір. 

Пані Тетяна підкреслює, що всі додаткові матеріали, які можна використовувати під час складання НМТ, будуть доступні на платформі в електронному вигляді. «Це окремі вкладки. Вони будуть почергово відкриватися. Довідкові матеріали – це, фактично, PDF-документи, їх можна прогорнути, ознайомитися, використати певну формулу чи певне значення, зафіксувати це на чернетці. Паперові чернетки, надані організаторами,  можна використати, наприклад, для здійснення розрахунків, якщо це потрібно, а після розв’язання завдання отримані дані треба буде внести в поле для відповідей у системі тестування». 

Кожен учасник НМТ обирає свій темп і спосіб роботи. «Можливо, краще спершу розв’язати всі ті завдання, де не потрібні формули, зафіксувавши для себе ті питання, для яких треба переглянути довідкові матеріали. А потім повернутися, щоб просто не витрачати час. Є можливість спробувати пройти цю процедуру заздалегідь. Для цього можна скористатися платформою «Всеукраїнська школа онлайн», де є демонстраційні варіанти тестів. Pdf-варіанти демонстраційних тестів є на сайті УЦОЯО в розділі «Складники національного мультипредметного тесту».

Важливо, що довідкові матеріали є з математики, фізики та хімії. І щоб мати найбільший зиск від них, треба завчасно їх переглянути й знати, які формули та показники  є доступними для законного «підглядання» – щоб не припуститися помилок. 

ЯКОЮ БУДЕ ПЕРЕРВА І ЧОМУ НЕ ЗАРАХУЮТЬ РЕЗУЛЬТАТІВ ПЕРШОГО БЛОКУ, ЯКЩО НЕ ВІДБУДЕТЬСЯ ДРУГИЙ

На 20-хвилинну перерву учасники матимуть змогу  вийти за межі комп’ютерної аудиторії для того, щоб відпочити. Стосовно їжі, зрозуміло, має бути здоровий глузд: не варто нести борщі в судочках. Доречні бутерброд, яблуко, щось інше, що  зручно споживати в не зовсім зручних для цього умовах.

Дозволено під час написання НМТ мати шоколадку. Але без фольги, яка всім заважатиме шарудінням. І класти її треба не на клавіатуру, а в місці для особистих речей.

Багатьох учасників цьогорічного НМТ цікавить питання: чому не будуть зараховані результати складання двох перших предметів, якщо подальшому тестуванню завадить тривала повітряна тривога? Директорка УЦОЯО пояснює, що всі мають перебувати в однакових умовах навантаження: написати НМТ з історії України та предмета на вибір простіше «на свіжу голову» у додатковий день, аніж робити це після двох годин відповідей на завдання з математики та української мови.

Минулого року продовжували НМТ, якщо повітряна тривога тривала не більше двох годин. Цього разу ще трохи збільшили цей проміжок з огляду на те, що тестування відбуватимуться лише в одну зміну.

У середньому в кожному ТЕЦ перебуватиме до 60-ти учасників. «У разі повітряної тривоги всі з аудиторії мають оперативно перейти в укриття, там перебувати і не спілкуватися про зміст завдань. Інструктори мають супроводжувати учасників», – каже Тетяна Вакуленко. 

І додає: «Цього року, ми сподіваємося, у деяких регіонах вдасться проводити оцінювання в укриттях. Це величезна робота обласних і міських департаментів освіти та військових адміністрацій, тому що потрібно мати обладнане інтернетом приміщення, з якісними витяжками та туалетними кімнатами, і швидкісний інтернет з повністю під’єднаними до електропостачання комп’ютерами». 

ТЕСТУВАННЯ ЗА КОРДОНОМ У 32 КРАЇНАХ: КІЛЬКІСТЬ УЧАСНИКІВ ЗМЕНШИЛАСЯ

Українці, які через війну вимушені були виїхати за кордон, мають змогу складати НМТ у 32 країнах, як і минулого року. Число учасників тестування зменшилося приблизно на шість тисяч осіб: до 20 тисяч цьогорічних – проти майже 26 тисяч у 2023-му.

«Кількість міст, якщо ми говоримо про Сполучені Штати Америки, трохи збільшилася, – коментує Тетяна Вакуленко. – У Канаді дещо зменшилася, але за рахунок тих локацій, де було мало потенційних учасників. Збільшилася кількість міст, де складатимуть НМТ, у Польщі та Німеччині». 

ОБОВ’ЯЗКОВА ЧИ НІ ЗАЯВА НА ДОДАТКОВУ СЕСІЮ, ЯКЩО ПЕРЕРВАНО ТЕСТУВАННЯ, І КОЛИ ЇЇ ПИСАТИ?

Минулого року чимало учасників отримали менше балів за НМТ, аніж сподівалися вони чи їхні батьки та вчителі. Одна з причин – психологічний стан, підсилений воєнними загрозами. 

Однак є ще один нюанс: якщо виникають збої в системі чи в якомусь конкретному випадку зменшується час тестування через недоліки роботи програмного засобу  – учасник не повинен закривати (завершувати) свою роботу, а має звернутися до інструктора, щоб усунути проблему. Якщо це неможливо – учасник НМТ має написати заяву за зразком чи довільної форми про участь у додатковій сесії. Якщо людина вийшла із центру складання НМТ, не написавши таку заяву – значить, отримає ту кількість балів, яку мала при завершенні своєї роботи.

Директорка Українського центру оцінювання якості освіти Тетяна Вакуленко каже, що рішення писати заяву на додаткову сесію чи ні – це вибір учасника. Уточнює: «Узагалі учасник має ознайомитися з порядком проведення НМТ, він підтверджує, що це зробив, коли реєструється».

«Коли учасник отримав результат на екрані, повернувся з ним додому і зрозумів, що щось було не так, ми вже нічого вдіяти не можемо, – каже Тетяна Вакуленко. – Тому що ми вже не зможемо вивчити проблему. Коли інструктор побачив її на місці й зафіксував, це означає, що в нього є способи з’ясування проблеми та її вирішення».

Валентина Самченко, Київ

Фото Євгена Котенка

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-