Українська мова має максимально швидко утвердитися в усіх сферах життя - Карандєєв

Ростислав Карандєєв переконаний, що українська мова має утвердитися в усіх сферах суспільного життя максимально швидко.

На цьому т. в. о. міністра культури та інформаційної політики наголосив під час онлайн-наради щодо реалізації Державної програми забезпечення всебічного розвитку і функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя, передає Укрінформ із посиланням на МКІП.

Нарада відбулась під головуванням очільника МКІП та уповноваженого із захисту державної мови Тараса Кременя.

“Мова є фундаментом нашої культури, основою нашої ідентичності та спадщини. Саме тому ми повинні з усією серйозністю підходити до питань її підтримки та розвитку", - сказав Карандєєв.

Він висловив сподівання, що ця нарада стане платформою для обміну ідеями та досвідом. “Дуже важливо, аби ця програма не тільки існувала на папері, а була успішно втілена в життя”, – зауважив міністр.

Обговорення присвятили уточненню плану заходів програми розвитку української мови.

Крім того, кожному відповідальному органу запропоновано розробити і затвердити власний розпорядчий акт, що деталізує заходи програми.

Читайте також: Кремінь: Нині переживаємо величезний інтерес і захоплення українською

“Документи мають включати механізми реалізації програми, відповідальність за кожен напрямок, а також строки виконання. При плануванні бюджетів на наступний фінансовий рік відповідальні органи мають передбачити фінансування для заходів, пов’язаних з виконанням програми”, - підкреслили у МКІП.

Наступну нараду проведуть для перегляду стану виконання програми та, за потреби, внесення коректив у план заходів.

У нараді взяли участь представники Міністерства у справах ветеранів, Міністерства освіти і науки, Міністерства закордонних справ, Національної академії наук України, Українського інституту книги, Українського інституту національної пам’яті, Національної комісії зі стандартів державної мови, Національної суспільної телекомпанії, Державного комітету телебачення і радіомовлення, УКФ, Київської міської та обласної військової адміністрацій.

Як нагадали у МКІП, 25 квітня 2019 року Верховна Рада ухвалила один з найголовніших законодавчих актів – Закон “Про забезпечення функціонування української мови як державної”.

Він сприяв швидкому поширенню українського слова в усіх сферах суспільного життя на всій території України й відіграв важливу роль у зміцненні української державності.

Читайте також: Рух «Єдині» за два роки допоміг опанувати українську мову понад 440 тисячам людей

Завдяки закону створені та діють дві головні мовні інституції країни: Уповноважений із захисту державної мови та Національна комісія зі стандартів державної мови.

До п’ятої річниці ухвалення закону у березні цього року уряд ухвалив розроблену МКІП Державну цільову національно-культурну програму забезпечення всебічного розвитку і функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя на період до 2030 року.

Як повідомляв Укрінформ, із 16 липня для друкованих медіа місцевої сфери розповсюдження набирає чинності стаття 25 Закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, яка передбачає обов'язкову наявність української версії.