Гутерреш нагадав Росії, що будь-які угоди з КНДР мають відповідати санкціям Радбезу ООН

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш наголошує, що будь-які домовленості між Росією та Північною Кореєю мають відповідати санкційному режиму щодо Пхеньяна, запровадженому Радою безпеки ООН.

Як передає власний кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку, про це він заявив у п’ятницю журналістам.

«Є санкції, затверджені Радою безпеки щодо КНДР. І всілякі відносини будь-якої країни з КНДР, включно з Російською Федерацією, повинні цілковито відповідати цим санкціям», - зазначив генсек.

Як повідомляв Укрінформ, лідер Північної Кореї Кім Чен Ин та російський правитель Володимир Путін підписали цього тижня у Пхеньяні договір про всеосяжне стратегічне партнерство, відповідно до якого відносини між двома країнами підвищено до рівня союзницьких.

Читайте також: Південна Корея постачатиме зброю Україні з урахуванням взаємодії Росії з КНДР

Низка санкцій, ухвалених Радою безпеки ООН в різні роки, зокрема й Росією, забороняє торгівлю зброєю та деякими іншими товарами з Північною Кореєю.

Усупереч санкціям Пхеньян постачає РФ артилерійські снаряди та балістичні ракети для використання у війні проти Україні.

Раніше Росія наклала вето в Раді безпеки ООН під час голосування за резолюцію про продовження мандата групи експертів, які здійснюють моніторинг за дотриманням санкцій проти Північної Кореї.

Читайте також: Військовий союз Путіна та Кім Чен Ина: чим він небезпечний для України?

Та попри усунення Росією механізму контролю за дотриманням санкцій, вони залишаються чинними.