Джеймс Шерр, науковий співробітник Королівського інституту міжнародних відносин (Чатем-Хаус, Британія)
Компроміс із РФ буде зменшувати захищеність України та її базових прав
08.12.2016 13:27

- Англія історично виходила з того, щоб зміцнювати атлантичну модель і перспективи в Європі. Без Англії після Брекзіту ми ризикуємо побачити панєвропейську модель, а панєвропейська модель включає Росію, як центрального учасника, і Америку, як зовнішнього учасника. Євроатлантична модель включає Америку, як гравця, скажімо, з центральною позицією. На жаль, у цьому плані Брекзіт буде зменшувати вагу позиції Америки та Канади в Європі, взагалі-то буде зменшувати і позицію самої Британії, а це вигідно Росії.

- Кабінет Терези Мей буде шукати зв'язків із Росією?

- Сумніваюся. Справа стоїть інакше: яким буде вплив Британії в Європі. Не думаю, що образ Росії в очах Британії буде змінюватися, але позиція Британії всередині Європи була більш вагомою, а поза нею значно меншою.

- У Європі люблять говорити, що нам з Росією потрібно шукати компроміс. Але, зізнайтеся, що «компроміс» у даному випадку не більше, ніж стереотип. Ця ситуація вивернута навиворіт: нам намагаються втюхати Донбас, начинений російською регулярною армією та бандитами. Невже еліти не розуміють, що це історія не про жадібний Київ, який хоче контролювати Донбас, а про Росію, яка через цей гнійник намагається контролювати Україну?

Єдина мета Росії полягає у тому, щоб провести нейтралізацію та незахищеність України - через неіснуючу модель федералізму

- Так, це міфологія, тому що єдина мета Росії полягає у тому, щоб провести нейтралізацію та незахищеність України. Провести її через модель федералізму, якого у пропонованому ними вигляді не існує в жодній іншій державі, і який не дає Україні тих базових прав, які повинна мати держава: права обирати своїх зовнішніх партнерів, свій зовнішній курс. І будь-який компроміс, на якому наполягає Росія, буде просто зменшувати захищеність кардинальних прав держави. Права на суверенітет, незалежність України. І Росія не буде зменшувати свій тиск, і буде заважати будувати її, як укріплену противагу в будь-якій зі сфер: військовій, політичній, економічній, політичній, соціальній.

- Користуючись радаром російських спецслужб, Росія зміцнює своїх явних союзників і прихованих союзників. При цьому вражає те, що подія не була помітною до останнього моменту. Це спосіб впливу та дії Російської держави, і Захід досі, й інші країни так званої сірої зони не здатні до кінця ні зрозуміти, ні керувати тим, що відбувається в їхньому просторі.

- До вас до Лондона приїжджає патріарх РПЦ Кирило. Він фактично освячує війну Росії проти України. А у Лондоні його приймають члени королівської сім'ї, у нього на службі стоять.

- Російський патріарх - одна з опор російської політики. Його політика в цій сфері в країнах православного віросповідання є сильною.

Ви задоволені відповіддю?

- Джеймсе, ну як я можу бути задоволена? Це патріарх Кирило, який допомагає агресії та сіє в Україні нестабільність, приїжджає до вас до Лондона, члени королівської родини йдуть до нього на службу, заохочуючи бездуховного агресора. Ми його не любимо тут.

- А хіба я сказав, що мені все це подобається?

Лана Самохвалова. Київ

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-