Румунія: Урядовий детектив із вдалим епілогом

Румунія: Урядовий детектив із вдалим епілогом

Укрінформ
Процедура призначення та затвердження уряду мало не призвела до справжньої політичної війни президента та правлячої у країні каоліції

У Румунії - новий уряд, який очолив соціал-демократ Сорін Гриндяну. Затвердження його кандидатури у парламенті країни пройшло настільки швидко, що «всевидяче око» журналістів і зморгнути не встигло. Вони назвали цю процедуру, чи то жартома, чи то серйозно, конвеєром. Всього кілька годин знадобилося профільним парламентським комісіям і самому законодавчому органу, щоб заслухати і затвердити (більшістю голосів) весь номінальний склад нового виконавчого органу, а це прем'єр, два віце-прем'єра і 26 міністрів. Після затвердження, згідно з Конституцією, в цей же день, 4 січня, члени уряду склали присягу в президентському палаці, а на десяту годину вечора  перше засідання уряду Гріндяну вже успішно завершилося.

ПРИСТРАСТІ ПО ПРЕМ'ЄРУ

Те, що процедура затвердження уряду пройде швидко і без особливих зволікань, особливих сумнівів ні у кого не викликало. Але, як то кажуть, «виделочки знайшлися, а осад залишився». За словами румунського політичного консультанта Козміна Гуше, процедура призначення і затвердження уряду ледь не призвела до справжньої політичної війни між президентом і правлячою в країні тепер коаліцією, до складу якої увійшли Соціал-демократична партія і Альянс лібералів та демократів.

Варто зазначити, що саме початок процедури висування кандидата на посаду прем'єра (право висунення такого кандидата належить, за Конституцією, парламентській більшості) був більше схожий на детективну історію.

Першим кандидатом на пост глави уряду соціал-демократи вирішили висунути (вперше, до речі, в історії Румунії), жінку - колишнього міністра регіонального розвитку Севіль Шайдех. Звичайно, журналісти  дещо оторопіли, коли лідер румунських соціал-демократів, голова Палати депутатів (Нижня палата парламенту) Лівіу Драгня оголосив про це. Складно сказати, якими принципами керувався сам Лівіу Драгня, але реакція румунського суспільства була досить неоднозначною.

Стриманою виявилася і реакція президента Клауса Йоханніса, якому і належало останнє, вирішальне слово - призначити або ні Севіль Шайдех на цю високу посаду. У разі затвердження Севіль Шайдех, вона могла стати не тільки першою в історії Румунії жінкою-прем'єром, а й першою в Європейському союзі мусульманкою, яка очолила б уряд. Президент взяв паузу. Вельми довгу, варто відмітити, паузу. Майже тиждень. Це коштувало нервових клітин  як соціал-демократам та їхнім партнерам по коаліції, так і всім румунським громадянам.

А поки президент Клаус Йоханніс роздумував, румунські ЗМІ оприлюднили деякі деталі біографії Севіль Шайдех. ЇЇ Чоловік Акрам Шайдех, який отримав громадянство Румунії в 2015 році, до прибуття в Румунію близько 20 років працював у міністерстві сільського господарства Сирії, будучи активним прихильником режиму Башара Асада. Журналісти навели навіть уривки з інтерв'ю Акрама одному з румунських ЗМІ, коли на запитання журналіста, що ж відбувається в Сирії, Шайдех відповів: «Нічого особливого...». А це було якраз у самий розпал збройного конфлікту в цій країні. Ті ж румунські ЗМІ, з посиланням на власні джерела, повідомили і про те, що одному з братів Акрама Шайдеха заборонений в'їзд до країн Європейського союзу.

Із закликом до Лівіу Драгня про зміну кандидатури на пост прем'єра звернувся екс-президент Румунії Траян Бесеску.

ПРЕЗИДЕНТСЬКЕ ВЕТО І КОМПРОМІС КОАЛІЦІЇ

Складно сказати, які саме аргументи найбільше вплинули на президента Румуніі - заклики екс-президента про те, що «не можна призначати на посаду прем'єра людину, що знаходиться під моніторингом спецслужб», а може оприлюднені журналістами факти або доповіді спецслужб Румунії. Однак, після тривалого мовчання, Клаус Йоханніс вердикт виніс короткий, жорсткий і безапеляційний: він відмовився призначити Севіль Шайдех на посаду глави уряду.

Представники правлячої коаліції на рішення президента відреагували досить емоційно. А Лівіу Драгня і керівник Альянсу лібералів і демократів, спікер румунського Сенату Келін Попеску-Терічану пригрозив навіть президенту імпічментом, оскільки, за румунським законодавством, правляча коаліція має право висувати на посаду глави уряду будь-якого кандидата, не залежно від його політичних поглядів і релігійних світоглядів. Цього разу паузу взяла коаліція, теж вельми тривалу.

Варіантів виходу з неоднозначної ситуації, що склалася під завісу 2016 року, було не так вже й багато. Або коаліція знову висуває Севіль Шайдех, свідомо йдучи на конфронтацію з президентом із подальшим імпічментом і достроковими парламентськими виборами, або на пост прем'єра, у вигляді «подушки безпеки», висувається інший, прийнятний для всіх сторін «конфлікту» кандидат. Коаліція прийняла мудре в усіх відношеннях рішення не напружувати і без того напружену ситуацію.

З МАТЕМАТИКІВ У ПРЕМ'ЄРИ

Соціал-демократи висунули компромісну, маловідому в політичних колах Румунії фігуру, але в міру амбітного і вельми активного політика, колишнього заступника мера міста Тімішоара, екс-голову повітової ради, 43-річного Соріна Гріндяну. Випускник відділення інформатики факультету математики університету в цьому ж місті, він проходив стажування у Великобританії, Португалії, Італії та Німеччини. Гріндяну досить молодим увійшов в румунську політику, вступивши у 1997 році до лав румунської Партії соціальної демократії (стара назва Соціал-демократичної партії Румунії). Деякий час був керівником однієї з комерційних структур в місті Тімішоара. З 2012 року - депутат парламенту Румунії від Соціал-демократичної партії. Має досвід роботи в урядових структурах - в 2014-2015 роках працював міністром телекомунікацій в уряді Віктора Понта.

Ніхто з соціал-демократів не приховував, що кандидатом від коаліції повинен був стати лідер соціал-демократів Лівіу Драгня. Не приховував цього і він сам. Однак не можна було скинути з рахунків той факт, що навесні 2016 року Лівіу Драгня був засуджений до двох років тюремного ув'язнення (умовно) за фальсифікацію підсумків голосування на референдумі з імпічменту екс-президенту Траяну Бесеску (референдум відбувся в 2012 році). А за новим румунським законодавством, особи, які мають проблеми з законом, не можуть займати такі високі посади, як голова уряду. Та й сам президент Йоханніс задовго до початку цієї детективної історії з прем'єрством заявив, що не призначатиме на пост глави уряду людини, до якого у правосуддя є питання. Тобто, шлях Лівіу Драгня до прем'єрського крісла «був замовлений».

ВИБІР ЗРОБЛЕНО, САРКАЗМ ЗАЛИШИВСЯ

Нині уряд затверджено, пройшло перше його засідання, а прем'єр Сорін Гріндяну позначив головний принцип діяльності нового виконавчого органу - відповідальність і повагу до всіх громадян країни. При цьому, прем'єр Сорін Гріндяну висловив надію на успішну взаємодію з президентською владою, але є все ж дивне відчуття недомовленості, напруженості, яка встановилася між правлячою коаліцією і президентом Клаусом Йоханнісом.

Відчувалося це і на церемонії прийняття присяги в президентському палаці, коли глава Румунії з певною часткою сарказму звернувся безпосередньо до Лівіу Драгня: «Хочеться сподіватися, що програму правління вашої коаліції, крім Вас, вивчать від початку до кінця і члени уряду». Можливо, цю частку сарказму визначив той факт, що всупереч його рішенню не призначати Севіль Шайдех прем'єром, вона залишається в новому уряді на посаді віце-прем'єра, а за сумісництвом очолюватиме і міністерство регіонального розвитку.

Цілком можливий інший варіант. Президент не відійшов від поразки пропрезидентських сил на минулих у грудні парламентських виборах. Тепер пропрезидентські сили знаходяться в опозиції. Як там було б, а приховати досаду і деяке роздратування президенту не вдалося.

Можливо, саме тому більшість експертів передрікають новому уряду недовге політичне життя.

Зінаїда Гурська, Кишинів

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-