Від Антарктики невдовзі відколеться гігантський айсберг

Від Антарктики невдовзі відколеться гігантський айсберг

Укрінформ
Від останньої частини шельфового льодовика "Ларсен C" протягом кількох тижнів або місяців відколеться брила льоду площею близько п'яти тисяч квадратних кілометрів.

Як повідомляє BBC, льодовик "Ларсен C" - остання частина шельфового льодовика Ларсена, який раніше складався з трьох частин і мав загальну площу, порівнянну з площею острова Ямайка. За останні десятиліття льодовики "Ларсен А" і "Ларсен B" зруйнувалися і пішли під воду, як говорять багато вчених, з-за глобального потепління.

"Ларсен А" відколовся від основного масиву льодовика в 1995 році. У 2002 році те саме сталося з частиною "Ларсена В" площею 3250 кв. км і завтовшки 220 м. Всього через 35 днів "Ларсен" зруйнувався майже повністю.

Тепер руйнування дійшло до останньої частини льодовика Ларсена. У грудні минулого року американське космічне агентство NASA показало фотографії розлому, шириною 100 м і глибиною до 500 м, що утворився на "Ларсені C". Коли цей розлом дійде до океану, відколеться крижина площею 5 тис. кв. кілометрів (більше половини Кіпру).

Відбутися це може протягом місяців. Наразі розломові залишається 20 км до океану. У грудні минулого року тріщина пройшла 18 км за кілька тижнів.

Крижина, яка відколеться від "Ларсена C" буде одним з найбільших айсбергів в історії, її занурення в море навіть позначиться на рівні світових океанів. За деякими оцінками, якщо під воду піде весь льодовик "Ларсен C", рівень моря може піднятися на 10 сантиметрів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-