ЄС і НАТО закликають Сербію і Косово уникати ескалації

ЄС і НАТО закликають Сербію і Косово уникати ескалації

Укрінформ
У Євросоюзі закликають Белград і Приштину продовжити діалог та не допустити ескалації відносин.

Про це заявила високий представник ЄС із зовнішніх справ та політики безпеки Федеріка Могеріні, коментуючи ситуацію щодо направлення Белградом до північних районів Косова подарованого Росією потяга із провокаційним надписом "Косово – це Сербія", повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Я особисто не лише відслідковую питання щодо потягу упродовж вихідних, а й особисто перебуваю в контакті", - сказала Могеріні, уточнивши, що мала розмову з цього питання з прем’єр-міністром Сербії Александром Вучичем.

Вона закликала сторони уникати ескалації та продовжувати діалог, досягнення якого минулого року стали історичними.

У свою чергу, у НАТО заявили, що відслідковують ситуацію, а сили KFOR, які розміщені у регіоні з 1999 року, продовжують виконувати завдання із забезпечення миру та стабільності.

Як повідомлялося, президент Косова Хашим Тачі вважає, що Сербія готується захопити частину території у північній частині Косова так само, як Росія анексувала український Крим в 2014 році.

Спецпідрозділи поліції Косова в суботу завернули поїзд з Сербії, який був пофарбований в національні кольори Сербії з написом "Косово - це Сербія".

Тачі наголосив, що такий потяг був спрямований на "провокації" косоварів для того, аби створити привід для військового втручання Сербії у північні райони Косова, де проживає близько 50 тисяч етнічних сербів, які відмовляються визнавати незалежність краю і хочуть, щоб ним знову керував Белград.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-