Для Німеччини важливіші економічні зв'язки з Польщею, ніж з РФ – Ващиковський

Для Німеччини важливіші економічні зв'язки з Польщею, ніж з РФ – Ващиковський

Укрінформ
Польща має з Німеччиною більший товарообіг ніж Німеччина з Росією, а тому в економічному сенсі Варшава для Берліна є важливішою ніж Москва.

Таким чином глава МЗС Польщі Вітольд Ващиковський в ефірі польського радіо Trojka прокоментував підготовку візиту німецького канцлера Ангели Меркель до Польщі за ініціативою Берліна, що має відбутися орієнтовно 7 лютого.

"Економіки Польщі й Німеччини перебувають у симбіозі. Рівень товарообігу становить 100 млрд євро. Небагато людей знають, що це більше ніж, наприклад, товарообіг між Німеччиною та Росією. Тому наша економіка для Німеччини є важливішою ніж російська", - заявив Ващиковський.

Він підкреслив, що у Німеччині спостерігається дуалізм у підході до Польщі. З одного боку, з Берліна, часто й у німецьких ЗМІ, звучить критика на адресу нинішньої польської влади. Натомість, з іншого боку, в нинішніх міжнародних реаліях Німеччина хоче мати якомога кращі відносини з Польщею.

"Нас не можна звинуватити в тому, що ми ведемо антинімецьку політику. Ми просто чітко говоримо, що нас об’єднує, а де ми маємо інший підхід, а цього раніше не робили (попередня польська влада – ред.). Якщо ми дбаємо про свої власні інтереси, наприклад, у сфері енергетичної безпеки, то це означає, що ми йдемо на війну з Німеччиною? Ні, це означає, що ми говоримо німцям, іншим європейцям, що у нас теж є свої інтереси у сфері безпеки, енергетики, економіки",- наголосив глава МЗС Польщі.

Під час візиту до Польщі Меркель має зустрітися з лідером PiS Ярославом Качинським. Напередодні в ефірі "радіо Щецін" Качинський зазначив, що Німеччина повинна визначитися щодо свого ставлення до Польщі, оскільки не можна одного разу атакувати Польщу, а іншого – шукати у Варшави підтримки.

Польський уряд критикує Німеччину за тісну співпрацю Берліна з Москвою, зокрема в рамках реалізації проекту “Північний потік”, що суперечить енергетичним інтересам Польщі. Натомість, в Німеччині, зокрема у провідних німецьких ЗМІ, непоодинокими є критичні статті на адресу нинішньої польської влади і звинувачення її у негативному ставленні до європейських інституцій. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-