Британія йде, прощаючись: Амбітний Brexit Терези Мей

Британія йде, прощаючись: Амбітний Brexit Терези Мей

Аналітика
Укрінформ
Лондон на майбутніх переговорах з ЄС навіть не намагатиметься залишитись у межах єдиного ринку Євросоюзу

Тереза Мей натякнула: якщо ЄС захоче покарати Британію за вихід, то сам постраждає більше

БЕЗ ПОЛОВИНЧАТИХ ЗАХОДІВ

Британська прем'єр у вівторок окреслила основні пріоритети, якими керуватиметься Сполучене Королівство у своїй політиці щодо виходу з Європейського Союзу.

Головною новиною стало те, що Лондон на переговорах з ЄС навіть не намагатиметься залишитись у межах єдиного ринку Євросоюзу, відкинувши привабливий для багатьох у Великій Британії варіант, за яким багато аналітиків розрізняли формат "жорсткого" або "м'якого" Brexit.

Мей озвучила однозначну позицію щодо будь-яких "половинчатих" заходів. За її словами, Британія не хоче ані часткового членства у ЄС, ані асоційованого членства, ані будь-якого іншого варіанту, який залишатиме країну "наполовину тут, наполовину там".

"Ми не добиватимемося членства на єдиному ринку", - заявила Мей, додавши, що Британія натомість налаштована на укладення "амбітної" угоди про вільну торгівлю з ЄС з можливістю максимального доступу на європейський ринок. "Вона має давати британським компаніям максимально можливу свободу торгівлі та роботи на європейських ринках і можливість європейським бізнесам робити те ж саме у Британії", - відзначила британська прем'єр.

Ще раніше канцлер Німеччини Ангела Меркель попередила, що у Великої Британії не буде можливості "збирати вершки", і що доступ до єдиного ринку можливий лише за умови дотримання чотирьох основних свобод: свободи пересування людей, товарів, послуг та капіталів на ринку. Однак до останнього все ж залишалась інтрига, чи не буде Британія попри все добиватися "особливого" варіанту.

Підставою для відмови від навіть теоретичної можливості доступу до єдиного ринку Мей назвала небажання далі підкорятися європейським правилам, адже це означатиме, наче "ніхто нікуди й не йшов".

"Європейські лідери багато разів казали, що членство означає прийняття чотирьох свобод, а бути поза межами ЄС, однак залишатись членом єдиного ринку означатиме підкорятися правилам та нормам ЄС, які імплементують ці свободи, без права голосу щодо них", - заявила в промові Мей.

За її словами, після виходу з Євросоюзу Британія припинить юрисдикцію Європейського суду справедливості - найвищої інстанції судової системи ЄС і таким чином "поверне контроль над власними законами". Крім того, Мей хоче й нового формату роботи в рамках митного об'єднання ЄС.

КОНТРОЛЬОВАНА ІММІГРАЦІЯ

Торкаючись теми іммігрантів - однієї з ключових і найбільш гострих тем, які звучали під час кампанії до референдуму - Мей відзначила, що Велика Британія має намір взяти під повний контроль кількість прибулих у країну.

"Ми продовжимо приваблювати найяскравіших та найкращих для роботи й навчання в Британії. Насправді, відкритість до міжнародних талантів має залишитись однією з найбільш характерних цінностей країни, однак процес має бути правильно організований, щоб наша імміграційна система служила національним інтересам ", - сказала вона.

Водночас, на думку Мей, Брюсселю і Лондону треба якнайшвидше гарантувати статус тих мешканців ЄС, які вже проживають у Британії, і тих британців, які оселилися в ЄС.

Ще кілька пунктів плану Мей стосувалися прав робітників, кордону з Ірландією та торгівлі з іншими країнами поза ЄС, наприклад Австралією, Новою Зеландією, Індією і т.д. Британська прем'єрка згадала й про останні заяви обраного президента США Дональда Трампа стосовно того, що Британія може розраховувати на швидку торговельну угоду зі США.

М'ЯКЕ ПОПЕРЕДЖЕННЯ

Попри плани "однозначного Brexit", у промові Мей підкреслювала й те, що Британія хоче зберегти близькі відносини з європейськими сусідами. Так країна продовжуватиме активну співпрацю з Євросоюзом у науковій сфері, сфері безпеки, боротьби із тероризмом, а також міжнародних справах.

Однак, попри запевнення про тісну дружбу, очевидно, що Лондон на переговорах з ЄС все ж налаштований поборотися за вигідну для себе домовленість.

"Велика Британія хоче залишитись гарним сусідом та другом Європи. Однак я знаю, що є деякі голоси, котрі закликають до угоди, яка покарала б Велику Британію і застерегла б інші країни від такого ж шляху. Для країн Європи це було би згубним кроком завдання шкоди самим собі. І це б не було дружнім кроком", - заявила Мей.

За її словами, без угоди взагалі Британії буде краще, аніж з її поганим, тобто невигідним, варіантом. Більше того, на думку Мей, ЄС від такого варіанту постраждає більше.

"Я не вірю, що лідери ЄС серйозно повідомлять німецьким експортерам, французьким фермерам, іспанським рибалкам, безробітній молоді з Єврозони та мільйонам іншим, що їх хочуть зробити біднішими, лише щоб покарати Британію та показати політичну позицію", - зі значною часткою самовпевненості заявила вона.

"НАРЕШТІ ТРОХИ ЯСНОСТІ"

У країнах ЄС промову Мей сприйняли, хоч і з важким серцем, однак, схоже, і з певним полегшенням - після понад 6 місяців невизначеності така реакція цілком зрозуміла.

"Сумний процес, сюрреалістичні часи, але принаймні більш реалістичні заяви щодо Brexit. 27 країн ЄС об'єднані та готові починати переговори після статті 50", - написав на своїй Twitter-сторінці президент Європейської Ради Дональд Туск.

Державний секретар Чехії з питань справ ЄС Томас Пруза у Twitter зазначив, що тепер, "принаймні відомо, чого хоче Британія". "Плани Британії виглядають дещо амбітними - торгівля настільки вільно, наскільки можливо, повний контроль над імміграцією ...а як же давати стільки, скільки брати?", - додав він.

Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр зазначив, що "нарешті внесено трохи більше ясності про британські плани", водночас нагадавши, що будь-які переговори по суті можуть початися лише після формальної подачі Лондоном заявки на вихід.

Марина Гонта.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-