На такий нахабний путч Європа відповіла би

На такий нахабний путч Європа відповіла би "драконівськими заходами" - віце-прем'єр Туреччини

Укрінформ
Туреччина не відмовляється від демократичного шляху розвитку, від свобод і верховенства права, але змушена діяти відповіднодо обставин, що склалися.

Про це на полях Давоського форуму в п'ятницю заявив віце-прем'єр-міністр Туреччини Мехмет Шимшек, передає кореспондент Укрінформу.

«Туреччина залишається демократичною краъною, світською країною, країною з верховенством права», - запевнив Шимшек.

За його словами, саме в ході невдалого путчу влітку минулого року турецька демократія довела, що вона сильніша, а верховенство права потребує зміцнення. До введення особливого стану, за його словами, призвела комбінація спроби перевороту, що стало продуктом «40-річного планування і інфільтрації ненаситного до влади релігійного культу в держапарат» і теракти з боку ІДІЛ і терористичної Робочої партії Курдистану. Але це тимчасовий захід, сказав політик і поскаржився на те, що на Заході не до кінця розуміють, що відбувається в його країні.

Шимшек запевнив, що Анкара не пориває з Заходом, з ЄС, не залишає надій стати його членом, а існування розбіжностей назвав нормальним явищем. Він переконаний, що його країна буде інтегрована в західне співтовариство. «Нам більше немає на кого дивитися в нашому оточенні як на джерело натхнення, на речі, які важливі для тривалого процвітання», - сказав політик і закликав «не зациклюватися на тимчасовому шумі, який травмує наші відносини».

Член уряду вважає сумною ситуацію, коли з 70 тисяч працівників турецьких медіа 150 опинилися у в'язниці, але вказує на те, що вони стали інструментом культу і були залучені в різні конспіративні схеми. Якщо суд встановить, що в їхніх діях не було криміналу, невинних відпустять, пообіцяв він, додавши, що якби демократичні європейські країни зіткнулися з нахабною спробою перевороту і постійною загрозою терору, «вони вжили би більш драконівські заходи, ніж Туреччина».

Не погодився віце-прем'єр і з докорами на адресу президента Реджипа Тайепа Ердогана у намірах акумулювати у своїх руках більше влади, зауваживши, що за нині чинною конституцією той і так має досить широкі повноваження.

Віце-прем'єр упевнений, що в іншій ситуації ЄС «аплодував би» реформам, що їх проводить Туреччина. Замість цього сьогодні лунає критика. «Не можна говорити про ліберальну демократію, коли існує щоденна загроза», - підкреслив він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-