Бундестаг провалив голосування про надання танків Leopard Україні

Бундестаг провалив голосування про надання танків Leopard Україні

Укрінформ
Німецький Бундестаг не підтримав під час голосування в четвер пропозицію опозиційної фракції ХДС/ХСС про надання бойових танків Leopard 1 і Leopard 2 Україні.

Після бурхливих дебатів усі фракції, окрім самих консерваторів, підтримали пропозицію передати питання для подальшого обговорення Комітету у закордонних справах, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Втім, як консерватори, так і 3 партії правлячої коаліції за продовження підтримки України зброєю. Проти цього як завжди виступають «Альтернатива для Німеччини» та Ліві.

Заступник голови депутатської групи ХДС/ХСС Давід Вадефуль закликав канцлера Олафа Шольца через загрозу масштабного весняного наступу росії в Україні «врешті-решт надати зелене світло для постачання основних бойових танків Leopard». Депутат нагадав, що Бундестаг ще навесні минулого року вирішив підтримати Україну важким озброєнням.

«Важка зброя — це танки», — підкреслив Вадефуль. Він поінформував, що на складах німецької оборонної промисловості є близько 200 більш старих, але хороших бойових танків Leopard 1, які можуть бути поставлені в Україну негайно. Член парламенту також зазначив, що з огляду на готовність Польщі, Іспанії та Фінляндії поставити танки Leopard 2, аргумент про те, що Німеччина не буде діяти самостійно, більше не є обґрунтованим, і назвав Німеччину «гальмівною колодкою» серед союзників по НАТО.

Експерт із зовнішньополітичних питань блоку консерваторів Югрен Хардт зі свого боку наголосив: «Ми втратили час. Можливо, ми запізнилися. Якби ми погодилися надати Leopard і почати підготовку персоналу в травні, ситуація була б іншою».

Читайте також: Мужності недостатньо: Зеленський закликав партнерів надати Україні «адекватну кількість» танків

Депутат від правлячої СДПН Дітмар Нітан підкреслив, що «Україна має отримати можливість повернути контрольовані росіянами території та виграти війну», і визнав, що для цього Україні «потрібні бойові танки». Політик не виключив при цьому, що на зустрічі в Рамштайні в п’ятницю будуть «суттєві рішення».

Інший есдек, Джо Вайнгартен зазначив, що російське керівництво хоче знищити Україну, стерти з мапи, що окопна війна призведе до тотального руйнування подальших районів. «Ми все зробимо, щоб Україна не програла… У нашій підтримці України немає жодних червоних ліній», - заявив політик. Він визнав, що рішення про передачу танків дається його партії нелегко, але констатував, що, можливо, іншого виходу не буде з огляду на неготовність рф відмовитися від агресивної політики. «Демократична більшість у парламенті бажають Україні перемоги над агресором-росією, не лише політичної і моральної перемоги, яку вона вже здобула, а також військової», - сказав депутат. Водночас він наголосив на необхідності паралельно військовому треку шукати дипломатичні шляхи завершення війни, але підкреслив, що про мир під примусом не може бути й мови, щоб цього не допустити, Німеччина надає озброєння.

Агнешка Брюггер з партії «Зелених», яка входить у правлячу коаліцію, зауважила, що її партія підтримує постачання танків, але коаліція ще не дійшла згоди з цього питання. Вона назвала рішення передати 40 БМП Marder кроком у правильному напрямку та зазначила, що наступним кроком мають стати основні бойові танки. «Україна нагально потребує сучасні танки», - підкреслила вона, додавши, що не бачить підстав не надати дозвіл іншим країнам передати їх техніку.

Те ж саме повторив її однопартієць Робін Вагенер, який зауважив, що «танки – не самоціль, а необхідність» з огляду на те, що путін вирішив зробити війну ще більш жорстокою і руйнівною, а наразі повним ходом готує новий наступ. «Якщо ми хочемо захистити людей, ми маємо надати їм усі необхідні озброєння… БМП Marder і танки Leopard мають йти разом», - заявив політик.

Третя партія коаліції, Вільна демократична, також виступає за постачання Leopard. Одна з найбільш активних прихильників, глава оборонного комітету Марі-Агнес Штрак-Ціммерманн застерегла канцлера Шольца від «розколу» Європи шляхом опору постачанню німецьких танків. Вона закликала посилити військову підтримку України та надіслати путіну чіткий сигнал: «Кожен, хто хоче знищити нашу систему, матиме справу з усіма демократичними державами».

Читайте також: Найбільше танків Україні повинні передати Німеччина й Іспанія – польський генерал

Ліберал Александр Мюллер назвав хибними та небезпечними заклики до перемир’я будь-якою ціною, згадавши досвід 2014 року і Мінські угоди. «Я твердо переконаний, що війна закінчиться у той момент, коли путін буде змушений визнати, що його методика нікуди не веде, що криваві атаки та неоімперіалізм не працюють, що люди в світі солідарні та підтримують один одного», - сказав Мюллер. Він категорично не погоджується, що ті, хто допомагають Україні зброєю, ще більше розпалюють конфлікт. Депутат закликав промисловість почати ремонтувати наявні танки ще до того, як буде ухвалено рішення про їх постачання, щоб не гаяти час.

Депутатська група ХДС/ХСС наполягала, що основні бойові танки Leopard повинні бути поставлені Україні. Консерватори закликали федеральний уряд надати промисловості та третім країнам дозвіл на експорт Leopard 1 і Leopard 2 та підготовити постачання танків Leopard 2 зі складів Бундесверу.

Група ХДС/ХСС не менше 6 разів виносила питання про важкі озброєння на обговорення, востаннє у вересні минулого року, але кожного разу пропозиція відправлялася на доопрацювання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-