Битва за Україну. День шістсот дванадцятий

Битва за Україну. День шістсот дванадцятий

Укрінформ
Загарбники під Авдіївкою вже втратили близько 4000 вояків

Ми зібрали для вас інформацію про шістсот дванадцятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 28 жовтня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

28-29 жовтня на Мальті проходить третій мирний саміт щодо України з лідерами країн Глобального Півдня на рівні радників із зовнішньої політики та національної безпеки – Укрінформ. На ньому представлені понад 65 держав. Вірменія вперше є учасницею зустрічі з підготовки саміту щодо української Формули миру.

В ОП оголосили про завершення першої сесії зустрічі з підготовки саміту Формули миру. Україна разом із партнерами представили п'ять із десяти пунктів «Формули Зеленського»: ядерна безпека, енергетична безпека, продовольча безпека, гуманітарний напрямок (звільнення полонених та депортованих осіб), відновлення територіальної цілісності України та світового порядку, над якими працювали робочі групи, і своє бачення імплементації –  Андрій Єрмак, керівник Офісу Президента України.

***

Війна в Ізраїлі

  • Міністр оборони Йоав Галлант заявив, що Ізраїль увійшов в «нову фазу» у війні проти терористичного угрупування ХАМАС – The Times of Israel.

  • Армія оборони Ізраїлю розпочала жорсткі сутички із бойовиками ХАМАС на території сектору Гази із застосуванням важких видів озброєнь, зокрема танків. Завдано ударів по близько 150 підземних об'єктах Хамасу – The Time of Israel.

  • Кількість загиблих палестинців у результаті ударів по сектору Гази зросла до 7703 осіб – Anadolu.

  • У Білому домі, коментуючи проведення Ізраїлем наземної операції в Газі, зазначили, що США не намагаються диктувати свої обмеження – Джон Кірбі, координатор із питань стратегічних комунікацій Ради національної безпеки Білого дому. «Ми не проводимо червоних ліній для Ізраїлю».

  • Терміново потрібна «пауза» у бойових діях у секторі Гази, щоб забезпечити доступ до гуманітарної допомоги – Жозеп Боррель, Високий представник ЄС.

  • Керівник так званого повітряного флоту ХАМАС Іссам Абу Рукбех ліквідований унаслідок нічного авіаудару в секторі Гази – Times of Israel.

  • Ілон Маск оголосив, що його супутникова система зв'язку Starlink підтримуватиме зв'язок з міжнародно визнаними гуманітарними організаціями в Газі – Times of Israel. У секторі Гази зник інтернет на тлі потужного ізраїльського бомбардування.

  • Президент США Джо Байден прокоментував удари американських винищувачів по двох об'єктах на сході Сирії, які використовували іранський Корпус вартових ісламської революції та підтримувані ним угруповання – пресслужба Білого дому. Ці удари мали на меті забезпечити стримування і були здійснені таким чином, щоб обмежити ризик ескалації і уникнути жертв серед цивільного населення.

  • Німеччина відправила понад 1000 військових Бундесверу на Близький Схід з метою проведення можливої евакуації німецьких громадян з Ізраїлю – DW. Переважна більшість цих військових поки що перебувають у стані готовності на Кіпрі.

Хвиля пропалестинських акцій

  • У Стамбулі Ердоган прийшов у шарфі в палестинських кольорах на пропалестинський мітинг і звинуватив Захід у «кровопролитті» у Газі – Anadolu.

  • У центрі британської столиці Лондона у суботу, 28 жовтня, тисячі людей зібралися на пропалестинську демонстрацію – Reuters.

  • У Парижі зібралась пропалестинська акція попри те, що напередодні вона була заборонена префектом паризької поліції – Le Figaro.

ЦИТАТИ ДНЯ

Андрій Єрмак, глава Офісу президента України: «Дипломатичні зусилля України дають результати: міжнародна підтримка української Формули миру зростає. Велика кількість країн Глобального Півдня, які залучені до зустрічі (третій мирний саміт щодо України – ред.), є підтвердженням цього. Це справді демонстрація того, що світ зацікавлений у справедливості й перемозі України».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Міністр оборони Рустем Умєров провів телефонну розмову з міністром оборони США Ллойдом Остіном, під час якої обговорили подальшу військову допомогу і підготовку наступної зустрічі формату «Рамштайн», а також актуальну ситуацію на фронті, в тому числі під Авдіївкою, де уже знищено близько 4000 окупантів – пресслужба Міноборони.

- Російські війська, від яких кремлівські лідери вимагають захопити більше території, не виправдовують сподівання Кремля щодо захоплення Авдіївки – Міноборони Великої Британії. На цей напрямок РФ перекинула близько восьми бригад, які зазнали одних із найвищих у 2023 році втрат серед російських військ.

- Українські оборонці продовжують просуватися на південь від Антонівського мосту в бік Олешок (7 км на південь від Херсона і 4 км від річки Дніпро) та продовжили наступальні операції під Бахмутом і в західній частині Запорізької області – ISW. ЗСУ зберігають позиції в Кринках, попри зусилля Росії витіснити їх із населеного пункту, продовжують операції вздовж дороги біля Підстепного та Козачих Таборів.

- Сили оборони України на півдні знищують артилерійські позиції загарбників на островах Дніпра, а також працюють по більш глибоких тилах ворога – Наталія Гуменюк, керівник об’єднаного пресцентру Оперативного командування «Південь». Завдяки цій роботі Сил оборони вже забезпечено смугу в 7 кілометрів, до якої російська артилерія «не може наближатися».

- За минулу добу на Таврійському напрямку українські військові зменшили окупаційні сили на 529 осіб та близько 40 одиниць техніки. На «металобрухт» перетворено сім танків, зенітний ракетний комплекс «ТОР», дев’ять ББМ – пресслужба Об’єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку.

- Протягом тижня спецпризначенці ЦСО «А» Служби безпеки України знищили 19 російських танків. До того ж бійці знищили 38 ББМ, 20 артилерійських систем, 10 систем радіоелектронної боротьби та розвідки, 57 одиниць автотранспорту і ліквідували також 230 окупантів – пресслужба СБУ.

***

- З початку повномасштабного вторгнення в Україну слідчі зафіксували вже понад 98 тисяч воєнних злочинів російських окупантів – Ігор Клименко, глава МВС України. Нацполіція України створила базу «Воєнний злочинець». До неї вже внесли дані про 240 тисяч окупантів.

- Сили ППО вночі збили над Дніпропетровщиною три ворожі ракети «Іскандер-К» із 4 випущених з району Джанкоя, четверта теж не досягла своєї мети – Сергій Лисак, начальник Дніпропетровської ОВА.

- Ворог вранці обстріляв Херсон, поранено 2 людей, пошкоджень зазнали приватні будинки. Завдано також удару по селищу Іванівка і Козацьке Херсонської області, троє людей зазнали поранень – Херсонська ОВА.

- На тимчасово захопленій території Луганської області росіяни вбудовують в мобільні мережі систему оперативно-розшукових заходів для тотального контролю за комунікаціями користувачів – Луганська ОВА.

- Російські війська протягом минулої доби обстріляли Херсонську, Дніпропетровську, Харківську області, постраждали 14 людей – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- В Україні 28 жовтня відзначається День визволення від фашистських загарбників – Укрінформ.

- Президент Зеленський подякував 95-й окремій бригаді Десантно-штурмових військ, яка воює на Лиманському напрямку – Фейсбук глави держави.

- Кабмін ухвалив рішення про зміну правил експорту аграрної продукції для боротьби з тіньовим ринком та неповерненням валютної виручки в країну – Українська зернова асоціація. Відповідну постанову уряду планують опублікувати 30 жовтня.

- Команда Мінінфраструктури на чолі з віцепрем’єр-міністром з відновлення України – міністром розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександром Кубраковим обговорила з головою Офісу Ради Європи в Україні Мачеєм Янчаком завершення реформи децентралізації – пресслужба Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури. Команда міністерства також поінформувала Офіс Ради Європи в Україні про завершення роботи над дорожньою картою реформи децентралізації. Її презентація відбудеться 7 листопада 2023 року.

- У Харківській області презентували першу в Україні вітчизняну машину для підготовки ґрунту до розмінування – ДСНС.

- Московський патріархат є безпосереднім учасником агресії проти України, і багатьох громадян обурює зв'язок релігійних організацій в Україні з Москвою – Віктор Єленський, голова Державної служби з етнополітики та свободи совісті. 

- Збереження усної історії. В Україні створили цифровий архів Голодомору та колективізації УРСР – «Українська правда».

- Розпочав роботу інноваційний освітній портал «УКультура», метою якого є поширення знань про українську культуру від професійних дослідників та дослідниць –  Укрінформ.

- Негода залишила без світла 306 тисяч споживачів у 1045 населених пунктах, найбільше відключень у Хмельницькій області – Міненерго.

- Через потужну негоду потяги затримуються на більш як 4 години – Укрзалізниця.

- Внаслідок сильних поривів вітру в столиці пошкоджено житловий будинок, три кіоски та чотири авто. Внаслідок падіння дерев загинули двоє чоловіків, семеро мешканців Києва отримали травми й переломи – Ігор Клименко, міністр внутрішніх справ

- У ніч проти 29 жовтня українці перейдуть на зимовий час, перевівши о 4-й годині ранку стрілки годинника на одну годину назад – Укрінформ.

***

- Національний банк за тиждень з 23 по 27 жовтня на міжбанківському валютному ринку продав 676,7 млн доларів і купив 1,55 млн доларів – НБУ.

- Україна у січні-вересні 2023 року експортувала 41 тис. т меду – Мінагрополітики. За даними Євростату, у 2022 році Україна експортувала 48 тис. т і посіла 2 місце серед країн-імпортерів меду до Євросоюзу із часткою 24%.

- Пільгові іпотечні кредити за програмою «єОселя» на загальну суму 6 млрд грн вже отримали 4,2 тис. родин – пресслужба Мінекономіки.

- Чистий консолідований прибуток Групи Нафтогаз у першому півріччі 2023 року становить 6,6 млрд грн. Водночас консолідований операційний прибуток за цей період досяг 14 млрд грн – Нафтогаз.

- У рамках проєкту «єЧерга» розпочали тестування камер автоматичної фіксації в найбільшому вантажному пункті пропуску Ягодин – Дорогуськ (на польському кордоні) – пресслужба Мінінфраструктури. В основі лежить мінімізація корупційних ризиків та будь-яких маніпуляцій.

- Міністерство енергетики офіційно стало новим власником Оператора ГТС, тоді як попередній акціонер – компанія «Магістральні газопроводи України» – припинив існування – дані Contr Agent.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Керівник Офісу президента Андрій Єрмак на полях зустрічі радників з національної безпеки і зовнішньої політики на Мальті почав консультації з Нідерландами щодо укладення двосторонньої угоди про гарантії безпеки – пресслужба глави української держави.

- Німеччина передає Україні надводні безпілотні апарати Sonobot 5 – проєкт deaidua.org, який відслідковує допомогу Україні від ФРН. Україна вже отримала 15 таких дронів, а ще 55 Німеччина надасть пізніше.

- Президент Латвії Едгардс Рінкевичс підтримав пропозицію міністра землеробства Арманда Краузе обговорити на рівні ЄС питання про обмеження імпорту російського зерна – Delfi.

- Канадський Вінніпег, який є містом-побратимом Львова, передав на підтримку роботи Національного реабілітаційного центру «Незламні» 15 тис. канадських дол (близько 11,5 тис. дол. США) – Укрінформ.

- Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко зустрівся з фінською колегою Марі Рантанен у Вільнюсі. Гельсінкі вражений роботою наших надзвичайників і бажає перейняти набутий досвід. Фінляндія готує черговий пакет оборонної допомоги для України, який стане вже 19-м – Telegram-канал Ігоря Клименка.

***

- США анонсували створення сучасного варіанта ядерно-гравітаційної бомби B61-13 – сайт Пентагон.

- Сполучені Штати і Китай домовилися працювати разом над підготовкою саміту лідерів двох країн Джо Байдена і Сі Цзіньпіна наступного місяця – Reuters.

- Новопризначений міністр оборони Словаччини Роберт Каліняк заявив, що його країна має намір змінити умови оборонної угоди з США, оскільки тепер відмовляється надсилати Україні нові партії зброї та боєприпасів з власних складів – Фейсбук міністра оборони.

- Угорщина блокуватиме 12-й пакет санкцій проти росії, якщо до обмежень потраплять газова, нафтова й атомна сфери промисловості РФ – Петер Сіярто, глава МЗС Угорщини.

- Паркан, який встановлюють у Фінляндії на кордоні з Росією, вирішили покращити після шквалу критики щодо його міцності – Ісмо Куркі, керівник проєкту. Перші 3 км прикордонного загородження між двома країнами представили 26 жовтня. Проєкт будівництва решти 200 км паркану буде покращений.

- Армія Канади має десятки старих бронетранспортерів, які планують утилізувати в цьому році. Вони вирішили зробити це, незважаючи на пропозицію приватної компанії відремонтувати машини, аби вони використовувалися в Україні – CBC.

- У Казахстані 28 жовтня стався вибух метану і пожежа на шахті імені Костенка, що у Карагандинській області. На момент аваріі в шахті перебували 252 людини, 208 були виведені на поверхню. Кількість загиблих зросла до 32 – Радіо Азаттик.

- Гренландія, яка є автономією у складі Данії, цього разу вперше не переведе годинник на зимовий час разом з Данією – DR.

ВОРОГ

- Самопроголошений Лукашенко запросив прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана відвідати його країну з візитом «для обговорення серйозних питань» – AP.

- У Росії зараз існує 6 груп впливу, які ведуть боротьбу між собою за контроль над регіонами, і всі вони вбачають своє майбутнє у форматі існування Росії як імперії –  Ігор Тишкевич, експерт з міжнародної і внутрішньої політики Українського інституту майбутнього. Серед основних груп еліт в РФ – умовно військовий блок, група ВПК, група Газпрома і НОВАТЕК, група Роснєфть і Лукойл, група Банк Росії і технократи.

Командир російського чеченського спецпідрозділу «Ахмат» Апти Алаудінов заявив, що колишні бойовики «ПВК Вагнер» масово переходять до «Ахмату» і прибувають у зону бойових дій в Україні – РИА «Новости».

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-