Допомога українській ППО: в рамках Ради Україна-НАТО створили робочу групу

Допомога українській ППО: в рамках Ради Україна-НАТО створили робочу групу

Укрінформ
Під час сьогоднішньої надзвичайної Ради Україна-НАТО в Брюсселі союзники відзначили високу ефективність системи протиповітряної оборони України та висловили намір надалі її підтримувати, включаючи поставки засобів ППО та відповідних боєприпасів.

Про це сьогодні під час віртуальної зустрічі з представниками українських ЗМІ розповіла посол України Наталія Галібаренко, представниця України при НАТО, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Всі країни НАТО, без жодних виключень, заявили, що надалі підтримуватимуть Україну, що жодної втоми вони та керівництво їх урядів не відчувають. Всі розуміють, що ця війна надовго, це не буде коротка історія. Тому є розуміння, що допомога має йти безперервно. Серед позитивів – наші союзники відзначили ефективність протиповітряної оборони. За рівнем збиття «шахедів» та крилатих ракет ми говоримо про ефективність понад 80 відсотків. З балістичними ракетами про таку ефективність говорити поки не доводиться, з відомих причин», - зазначила українська дипломатка.

Вона зауважила, що деякі з країн-союзниць оголосили про нові пакети військової допомоги для України, та про збільшення внеску до так званого комплексного пакету допомоги Україні з боку НАТО. Цей інструмент, який зазвичай використовується для постачання нелетального обладнання та засобів, зокрема, засобів боротьби з дронами, пального та мастил для техніки, медичних «турнікетів» та медикаментів, в перспективі може використовуватися у проєктах гуманітарного розмінування та відновлення певних інфраструктурних об’єктів на території України.

Читайте також: Окремі країни анонсували нові пакети допомоги на засіданні Ради Україна-НАТО

Одним із додаткових напрямків такого комплексного пакету фінансової допомоги, за словами представниці української дипломатії, може бути сприяння реалізації проєктів з розбудови в Україні інтегрованої системи протиповітряної оборони.

Відповідно до анонсів, які були зроблені під час засідання Ради Україна-НАТО, союзники по НАТО цього року виділять на досягнення таких комплексних цілей не менше 500 мільйонів євро.

Відповідаючи на уточнююче запитання Укрінформу, Галібаренко уточнила, що в рамках Ради Україна-НАТО вже створена група, яка опрацьовуватиме питання протиповітряного захисту в Україні.

Читайте також: Україні сьогодні насамперед бракує сучасних систем ППО - Зеленський

«Наступного тижня відбудеться перше засідання цієї робочої групи. Ми хочемо викласти наші пропозиції, та почути пропозиції партнерів. На певному етапі до цієї роботи будуть залучені навіть компанії, які мають передові технології у цій сфері, щоб не був такий собі теоретичний дискурс», - зазначила Галібаренко. За її словами, у цьому контексті й на цьому етапі йдеться, перш за все, про західні оборонні компанії, які залучені до виробництва сучасних засобів протиповітряної оборони.

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні у штаб-квартирі НАТО у Брюсселі відбулось надзвичайне засідання Ради Україна-НАТО на рівні послів, скликане за ініціативи української сторони, у зв’язку із масованими ракетними ударами та атаками дронів Росії по Україні.

Фото: КОС ЗСУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-