Лубінець не підтвердив, що на борту Іл-76 могли бути українські полонені

Лубінець не підтвердив, що на борту Іл-76 могли бути українські полонені

Укрінформ
Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець не може стверджувати, що на борту російського літака Іл-76, який розбився 24 січня у Бєлгородській області, перебували українські військовополонені.

Про це омбудсмен заявив в ефірі телемарафону «Єдині новини», передає Укрінформ.

«За моєю інформацією, я не можу сказати ствердно, що там дійсно були військовополонені», - зазначив Лубінець..

Омбудсмен зауважив, що якби на борту дійсно були українські військовополонені, а після падіння літака були б наявні тіла, «якщо б у росіян були якісь фото чи відео, що там були наші військовополонені, то вони б їх уже використали».

Читайте також: Росія використовує катастрофу Іл-76, щоб викликати невдоволення в Україні - ISW

«Ми не бачили жодних ознак того, жодних ознак того, що в літаку була така велика кількість людей, громадян України, чи не громадян України», - наголосив омбудсмен.

Лубінець також підкреслив, що дехто з військових експертів показували мапи і зазначали, що Іл-76 приземлився, його завантажили чимось та він відлітав, тобто був вже на зворотньому шляху.

«У нього був зворотній напрямок польоту від цього аеродрому. В цьому мають розбиратися експерти. На нашу думку, це мають бути міжнародні експерти, які мають чітко сказати, що там насправді відбулося», - резюмував Уповноважений ВР з прав людини.

Як повідомляв Укрінформ, за даними російських Телеграм-каналів, 24 січня у Бєлгородській області РФ розбився літак Іл-76, який використовують для перевезення військової техніки і десанту.

Читайте також: Лубінець звернеться до ООН та Червоного Хреста щодо розслідування падіння Іл-76
Джерела у ЗСУ зазначили, що цей літак перевозив ракети для ЗРК С-300, які загарбники використовують для масованих обстрілів Харківщини та інших прикордонних регіонів України.

У Міноборони РФ стверджують, нібито в літаку "перебували 65 полонених українських військовослужбовців", шестеро членів екіпажу і троє супроводжуючих.

Представник Головного управління розвідки Андрій Юсов повідомив, що обмін полоненими між Росією та Україною мав відбутися 24 січня. За його словами, озвучена російською стороною інформація про те, що військовополонені могли перебувати у літаку Іл-76, який впав у Бєлгородській області, перевіряється.

За словами військового експерта Романа Світана, літак Іл-76 з великою ймовірністю збила російська ракета С-300, яка була направлена на Харків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-