Битва за Україну. День сімсот тридцятий

Битва за Україну. День сімсот тридцятий

Укрінформ
Уряд ухвалив рішення про індексацію пенсій з 1 березня цього року. Пенсії буде підвищено майже на 8%, а середня пенсія зросте до 5 717 гривень

Ми зібрали для вас інформацію про сімсот тридцятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 23 лютого 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- Представники Кабінету міністрів України прибули на кордон із Польщею для врегулювання питання блокування, а польські урядовці – ні. Зустріч не відбулася – Денис Шмигаль, прем'єр-міністр України.

- Президент Зеленський і прем‘єр-міністр Данії Метте Фредеріксен підписали Угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку між Данією та Україною – Телеграм-канал глави держави.

Спільна пресконференція Зеленського і Метте Фредеріксен у Львові. Основне:

  • Данія відіграла ключову роль у розблокуванні рішення про F-16 для України, і наша держава вдячна за «кожен з проявів данської підтримки» – Володимир Зеленський.
  • Винищувачі F-16, які надасть Данія, з’являться у небі України до літа цього року, затримка пов’язана виключно з технічними моментом – Метте Фредеріксен.
  • Необхідно посилювати санкції проти Росії і кожен, хто допомагає РФ обходити санкції, повинен за це відповідати – Володимир Зеленський.
  • Партнери України повинні виконувати свої зобов’язання і надавати більшу допомогу –  Метте Фредеріксен.

Президент Зеленський

- у Львові провів зустріч з американськими сенаторами – делегація на чолі з Чаком Шумером. Укрінформ.

- Анонсував нові домовленості, які посилять українських воїнів, захист наших міст, позиції нашої держави – Укрінформ.

- Євросоюз ухвалив 13-й пакет санкцій проти Росії, до якого увійшли 106 фізичних та 88 юридичних осіб – пресреліз Ради ЄС.

- Усі типи санкцій, запроваджені проти Росії з лютого 2022 року, на думку західних чиновників, завдали шкоди її економіці та можливостям виробництва озброєнь і створили проблеми на найближчі роки. Але вони визнають водночас, що санкції діють повільніше, ніж очікувалося – Wall Street Journal.

ЦИТАТА

Марія Пейчинович-Бурич, генсекретар Ради Європи: «2024 рік буде вирішальним для України. Безпека її кордонів, а також демократичний шлях Європи залежать від здатності України протистояти російській агресії. Досягти цього можна лише тоді, коли ми не стоятимемо осторонь, а будемо наполегливо працювати пліч-о-пліч, щоб перетворити нашу солідарність на конкретні дії».

Бригадний генерал Каспарс Пуданс, командувач нацгвардії Латвії: «Швидкі наступальні маневри та удари малоймовірні, тому що Москва не має таких величезних ресурсів».

Курт Волкер, колишній спецпредставник США з питань України: «Те, як Путін повів себе на цьому інтервʼю (журналісту Такерові Карлсону, – ред) сприяє тому, щоб люди не плуталися з цього приводу при обговоренні чи ухваленні рішень».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- У районі Авдіївки співвідношення втрат Сил оборони та російської армії становить один до десяти, а іноді й більше – Олександр Бородін, представник 3 окремої штурмової бригади. У них є сила, там не ув'язнені і не «чмобіки». Непогано екіпіровані, є вогнева підтримка. Не економлять техніку та піхоту, артилерію та FPV-дрони. 

- На Таврійському напрямку російські окупанти протягом минулої доби здійснили п’ять скидань із безпілотних літальних апаратів гранат з отруйною речовиною – генерал Олександр Тарнавський, командувач ОСУВ «Таврія».

- На Мар’їнському напрямку минулої доби сталося 43 бойові зіткнення – генерал Олександр Тарнавський. Росіяни за добу втратили 503 особи та 25 одиниць озброєння і військової техніки (не враховуючи безпілотників). Сили оборони знищили чотири склади боєприпасів.

- Вночі Росія атакувала «Шахедами» і ракетами Х-31П, Х-22 та С-300. Збили 23 БпЛА в межах Одеської, Миколаївської, Полтавської, Дніпропетровської, Харківської областей - Повітряні сили ЗСУ.

- Українці на ТОТ чинять спротив окупантам, у тому числі забезпечуючи Збройні сили розвідувальною інформацією про розміщення підрозділів та частин ворога – Центр нацспротиву.

- У боях за Україну загинув молодий доброволець із Фінляндії з позивним "Самсон". Він був членом роти «Браво» Міжнародного легіону. Вічна Слава Герою...

***

- Унаслідок російського обстрілу на підприємстві в Одесі спалахнула пожежа, яка охопила площу 500 кв м. Троє осіб загинуло. Рятувальні роботи завершено – ДСНС.

- Ворожі «Шахеди» влучили у багатоповерхівку та підприємство у Дніпрі. Відомо про вісьмох поранених і одного загиблого. Продовжують пошуки людей, які можуть бути під завалами – Сергій Лисак, голова ДніпроОВА.

- Російські загарбники вбили в Україні 528 дітей і щонайменше 1230 дітям завдали поранень – Офіс генпрокурора.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Верховна Рада

  • у зв‘язку з другою річницею повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну та десятою річницею протистояння збройній агресії РФ ухвалила постанову, якою закликала міжнародну спільноту збільшити допомогу Силам безпеки та оборони України і посилити тиск на Росію. Рішення підтримали 309 парламентаріїв –  Укрінформ.
  • ухвалила закон про звільнення в запас строковиків після завершення терміну військової служби під час воєнного стану.
  • За законопроєкт “Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист” проголосував 271 народний депутат.
  • ухвалила в цілому закон про доброчесне лобіювання. Підтримано 236 голосами нардепів.
  • ухвалила в першому читанні законопроєкт №10265 про єдину роумінгову систему з Європейським Союзом – Мінцифри.
  • ухвалила відповідну постанову, якою визнає право інгуського народу на створення незалежної держави та відновлення територіальної цілісності Інгушетії та засуджує злочини Російської Федерації проти інгушів.
  • відправила на доопрацювання проєкт про реформу БЕБ, до якого мали зауваження посли Групи семи – «Інтерфакс-Україна».

Кабінет міністрів

  • ухвалив рішення про індексацію пенсій з 1 березня цього року. Пенсії буде підвищено майже на 8%, а середня пенсія зросте до 5 717 гривень – Денис Шмигаль, прем’єр-міністр.
  • провів виїзне засідання у Львівській області, серед ключових питань якого була ситуація з блокадою на українсько-польському кордоні.
  • ухвалив рішення про відкриття нового пункту пропуску «Велика Паладь – Надьгодош» на кордоні з Угорщиною. Він буде працювати для пасажирських автомобілів.
  • спрямував Державному агентству відновлення та розвитку інфраструктури 17,104 млрд грн за програмою «Розвиток мережі та утримання автомобільних доріг загального користування державного значення».
  • виділяє 515 мільйонів гривень на будівництво та функціонування Національного військово-меморіального кладовища в 2024 році.
  • ухвалив рішення про виділення 6,2 млрд грн для шістьох обласних бюджетів та 430 бюджетів громад.
  • працює над отриманням першого траншу від Європейського Союзу в межах нової програми Ukraine Facility.

- Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони і розвідки розпочне напрацювання до другого читання законопроєкту про мобілізацію у вівторок – Роман Костенко, секретар Комітету ВР.

- Національне агентство з питань запобігання корупції  склало протокол про адміністративні правопорушення стосовно заступника керівника Офісу Президента Ростислава Шурми -пресслужба НАЗК.

- У голови Нацкомісії з регулювання енергоринку та комунальних послуг (НКРЕКП) Костянтина Ущаповського 22 лютого 2024 року закінчився термін повноважень. Нового голову НКРЕКП оберуть шляхом таємного голосування – Ліга.Новини.

- Державний холдинг «Українська оборонна промисловість»  і чеська компанія Česká zbrojovka a.s. підписали договір про намір щодо передання ліцензії на виробництво в Україні напівавтоматичних штурмових гвинтівок CZ BREN 2 – УОП.

- Глава НБУ, прем’єр-міністр, Президент України. Віктору Ющенку виповнилося 70 років інфографіка Укрінформу.

- Нацбанк до другої річниці повномасштабного російського вторгнення випустив пам’ятну банкноту «Єдність рятує світ». Вертикальну банкноту номіналом 50 гривень введено в обіг з 23 лютого – НБУ.

***

- Вищий антикорупційний суд продовжив засідання з обрання запобіжного заходу колишньому народному депутату Сергію Пашинському. Клопотання розглядає суддя ВАКС Наталя Мовчан – ВАКС.

- Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави 3 млн грн заступнику голови Запорізької облради – САП.

- Бюро економічної безпеки України спільно з Департаментом стратегічних розслідувань НПУ затримали керівника підприємства, якого підозрюють у заволодінні понад 13 мільйонів гривень коштів «Київпастрансу» – БЕБ.

- СБУ викрила черговий епізод підривної діяльності керівника Черкаської єпархії Української православної церкви Московського патріархату, митрополиту оголошена нова підозра – СБУ.

***

- У четвер відбувся перший спільний аукціон із розподілу доступу до міждержавних інтерконекторів між Україною і Угорщиною; із п'ятниці відновлюється торгівля електрикою між країнами – НЕК «Укренерго».

- У січні 2024 року Україна експортувала товарів на суму 3,4 млрд доларів, що майже на 10% більше, ніж у січні минулого року – сайт уряду.

- НАЕК «Енергоатом» 21 лютого зареєструвала випуск акцій на суму понад 306 млрд грн. Всі цінні папери належать державі – пресслужба компанії.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Європейська комісія наступного тижня почне розблоковувати виплати у розмірі 137 мільярдів євро з фондів ЄС, призначених для Польщі, які були заморожені через проблеми з верховенством права в країні за попередньої влади – Урсула фон дер Ляєн, президентка ЄК.

- Україна та Міжнародний валютний фонд досягли домовленості на рівні експертів про третій перегляд Механізму розширеного фінансування (EFF) обсягом 15,6 млрд доларів – Денис Шмигаль, прем’єр-міністр.

- Україна і Бельгія активізують економічне співробітництво та співпрацю щодо подальшого використання заморожених російських активів для відбудови нашої країни. Більшість активів знаходиться саме в Бельгії – Мінекономіки.

- Країни Євросоюзу намагаються зібрати 1,5 мільярда доларів як екстрене фінансування, щоб забезпечити Україну артилерійськими снарядами – Financial Times. Ініціатором закупівлі боєприпасів за межами ЄС виступає Чехія.

- В Європейській комісії затвердили подовження скасування митних тарифів на імпорт з України і Молдови з 6 червня 2024-го до 5 червня 2025-го – сайт Єврокомісії.

***

- На площі перед будівлею Палацу Європи у Страсбурзі відбулася спеціальна церемонія з приводу другої річниці повномасштабної війни Росії в України – Укрінформ. Виступаючи перед присутніми, керівництво найвищих інституцій Ради запевнило, що залишатиметься з Україною стільки, скільки буде потрібно, та докладе всіх зусиль, аби російські злочини були покарані.

- Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук та спікер Кнесету Держави Ізраїль Амір Охана обговорили залучення Ізраїлю до консультацій з імплементації української Формули миру – Фейсбук Стефанчука.

- Через незгоду з певними формулюваннями Угорщина блокує ухвалення спільної заяви ЄС до другої річниці повномасштабного вторгнення Росії в Україну – «Європейська правда».

- Нобелівська лауреатка Матвійчук на XII Форумі вільної Росії у Вільнюсі закликала сприяти посиленню допомоги Україні – Укрінформ.

Ситуація на польсько-українському кордоні

  • На польському кордоні знову зіпсували український вантаж – висипали ріпак із зерновозів – пресслужба «Укрзалізниці».

  • Україна надіслала Польщі офіційну ноту через «транзитний» ріпак, висипаний на кордоні – Василь Зварич, посол України в Польщі.

  • Блокування польсько-українського кордону – не економічне питання, а більше інтереси певних груп. Тривала блокада кордону вдарить по економіці України, Польщі та низки країн ЄС – Тарас Висоцький, перший заступник міністра аграрної політики України.

  • У найближчі дні Польща може ухвалити рішення про посилення контролю за українськими товарами на кордоні - Дональд Туск, глава польського уряду. Варшава зробить все можливе, щоб мобілізувати світ для військової допомоги Україні. Водночас ЄС має захищати європейський ринок.

  • Польська влада має намір ввести обмеження на українські продукти, як цукор, м'ясо птиці, яйця, заморожена малина, яблучний сік, соняшникова та ріпакова олія. Таким чином планується замінити обмеження на зерно – Чеслав Секерський, міністр сільського господарства Польщі.

  • Українські фермери привезли сільськогосподарську техніку, пошкоджену або знищену російськими загарбниками, на кордон з Польщею, щоб показати польським протестувальникам, в яких умовах зараз працюють фермери в Україні - Мінагрополітики.

***

- Військові підрозділи з країн НАТО продовжують спільні тренування в рамках найбільших за останні десятиліття військових навчань Steadfast Defender – 2024 (Стійкий захисник-2024) – портал Альянсу.

- Адміністрація президента США Джо Байдена запровадить новий список санкцій проти Росії щодо понад 500 фізичних і юридичних осіб у відповідь на смерть російського опозиціонера Олексія Навального та напередодні другої річниці війни Росії проти України – CNN.

- Вірменія «заморозила» свою участь в Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ), де домінуючу роль відіграє РФ – Politico.

- Спортивний арбітражний суд (CAS) у Лозанні відхилив апеляцію Олімпійського комітету Росії (ОКР) на рішення Міжнародного олімпійського комітету (МОК) про призупинення членства – сайт CAS.

- МЗС Індії попросило Росію про дострокове звільнення деяких індійців, які працюють у російській армії на «допоміжних роботах» – Reuters.

- Глава МЗС Туреччини Хакан Фідан на зустрічі з очільником російського МЗС Сергієм Лавровим говорив про дипломатичне розв'язання війни в Україні та регіональну стабільність – T24.

- Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу представив документ про принципи управління сектором Гази після завершення війни із ХАМАСом – Times of Israel.

- На Місяць успішно приземлився перший приватний корабель від часів місій «Аполлон» – Ліга.Новини.

ВОРОГ

- Путін заявив, що Росія майже на 100% оновила стратегічну ядерну зброю, почала серійне виробництво ракет «Циркон» і закінчує випробування інших ударних комплексів – росЗМІ.

- «Комітет з іноземного втручання» Державної Думи представив законопроєкт, що має на меті розширити перелік «небажаних» для Росії організацій. Це спрямовано на подальше обмеження діяльності російськомовних західних ЗМІ, таких як RFE/RL, Deutsche Wellе і Російська служба Бі-Бі-Сі – британська розвідка.

- Росія імпортує японські й тайські компоненти для зброї та бойових машин через білоруську компанію, зареєстровану в Китаї – Nikkei.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-