Військова медикиня назвала проблеми з надання психологічної допомоги на фронті

Військова медикиня назвала проблеми з надання психологічної допомоги на фронті

Відео
Укрінформ
На фронті все ще недостатньо психологів, а бійці часом соромляться звертатися по психологічну допомогу, хибно вважаючи це слабкістю.

Про це в черговому випуску проєкту Укрінформу «Станція Краматорськ» розповіла військова медикиня Олена Риж.

«Зараз кожен найменший підрозділ має свого психолога чи капелана. Але, по-перше, все одно психологів набагато менше, ніж людей, яким потрібна їхня допомога. По-друге, поки людина сама не захоче отримати (психологічну – ред.) допомогу, це не має сенсу. По-третє, даний психолог може не підходити людині, а в армії вибір невеликий. І нам треба говорити, що це нормально – шукати психолога, якщо не в підрозділі, то ззовні», – наголосила Риж.

При цьому вона вважає, що комплекс «слабкості» часом не дозволяє бійцям звертатися по допомогу психологів, і розповіла історію з власного досвіду.

«Один побратим, який вперше побував у бою, отримав дуже великий стрес, його весь час сіпало, і це не припинялося. Він пережив страх загибелі. Я йому запропонувала (психологічну – ред.) допомогу, і він начебто погодився. Але найбільший його страх був, що його засудять побратими за те, що не опанував себе. Він поговорив зі своїм командиром, той його підтримав, і він заспокоївся. Отже, страх померти виявився слабшим, ніж страх бути незрозумілим для людей», – розповіла Риж, вважаючи емоційний стан військових на фронті одним із найважливіших факторів боєздатності армії.

Читайте також: Війну можна виграти, якщо всі докладатимуть зусиль - військова «Руна»

До повномасштабного вторгнення вона працювала у ресторанному бізнесі, була тренеркою із сервісу і комунікації. До лав ЗСУ стала у грудні 2022 року. Сьогодні бойова медикиня Олена Риж служить у 47-й ОМБр «Маґура». Вона брала участь у наступальній кампанії на Запоріжжі та боях під Авдіївкою.

Проєкт «Станція Краматорськ» – серія інтервʼю з військовими. Головна мета проєкту – через відверту розмову показати особисту життєву історію героя, а також дати відповіді на основні фейкові російські ІПСО на тему армії та війни в Україні.

Ведучі програми Костянтин та Влада Ліберови – документальні фотографи, які фіксують події в Україні з перших днів повномасштабного вторгнення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-