Patriot для України можуть продати країни Європи або Близького Сходу - експерт

Patriot для України можуть продати країни Європи або Близького Сходу - експерт

Укрінформ
Нідерланди найближчим часом можуть передати Україні системи протиповітряної оборони Patriot або ж виконати роль посередника. Зокрема, продати свої системи ППО можуть країни Європи або Близького Сходу, які не перебувають під постійною загрозою.

Таку думку в ефірі Українського радіо висловив аналітик, авіаційний експерт Костянтин Криволап, передає Укрінформ. 

«Мені здається, що Нідерланди зможуть передати нам одну систему або зможуть зробити таку операцію, коли деякі країни, які не хочуть "світитися" в цій справі, можуть передати свою систему Нідерландам, а Нідерланди вже передадуть нам. У Нідерландів велика кількість систем Patriot. Сподіваюся, що найближчим часом це буде. Але не буде одразу 7 чи 10 систем. Я думаю, що по 1-2 нам нададуть», – зазначив він.

Коментуючи заяву прем'єр-міністра Нідерландів Марка Рютте, що вони можуть придбати системи Patriot у країн, які не бажають постачати їх Україні напряму, експерт нагадав, що таких комплексів по світу досить багато. «Ці системи є в Греції, Йорданії, Іспанії, Катарі, Південній Кореї, Арабських Еміратах, Саудівській Аравії, Швеції, Японії і навіть у Китаї. Але Південна Корея, Японія, Тайвань – це країни, які перебувають під постійною загрозою з боку Північної Кореї, і вимагати від них щось може не мати серйозного сенсу», - розповів Криволап.

Читайте також: НАТО працює, аби доставити в Україну більше батарей Patriot - Столтенберг

Щодо Близького Сходу, як зауважив експерт, то там постійно відбуваються конфлікти, напади на нафтопереробні заводи, на нафтодобувну структуру. «Я думаю, це все ж, скоріше, буде щось європейське. Може, щось з Близького Сходу буде», – вважає він.

Коментуючи можливість передачі Сполученими Штатами систем Patriot Україні без ризику для їхньої ППО, Криволап розповів, що у США – 15 батальйонів Patriot. «Кожний батальйон – 4 батареї. Тобто ракетний комплекс. Вони ще в 2022-му році казали, що їм треба створити ще один батальйон. А зараз вони кажуть, що їм, крім цих 15, треба створити ще 5 батальйонів. Тобто ще 20 батарей. Зараз у них 60 комплексів. Наразі вистачає цих систем, але це в основному захист від міжконтинентальних балістичних ракет», - додав він.

Як повідомлялося, Німеччина закликала Європейський Союз і НАТО якнайшвидше посилити протиповітряну оборону України. Міністр оборони ФРН Борис Пісторіус і глава Міністерства закордонних справ Анналена Бербок започаткували спільну ініціативу та закликали треті країни переглянути свої можливості.

Читайте також: Шольц закликав знайти для України щонайменше шість систем Patriot

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте 18 квітня запропонував викупити системи протиповітряної оборони Patriot у країн, які їх мають, але не хочуть самостійно надавати Україні. 

Водночас міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Нідерланди не єдина держава, яка готова просто зараз викупити батарею ППО Patriot для подальшої передачі Україні.

Фото: Савелій Хижніков

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-