Україна має право збивати військові літаки РФ за своїми межами - Столтенберг

Україна має право збивати військові літаки РФ за своїми межами - Столтенберг

Укрінформ
Україна має законне право завдавати ударів по військових цілях ворога за межами країни. У цьому контексті збиття ворожих військових літаків над територією Росії є частиною законного права України на самооборону.

Про це у Брюсселі під час пресконференції за підсумками надзвичайної Ради Україна-НАТО заявив генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу.

«Ми маємо пам’ятати, що це таке. Це агресивна війна, коли Росія атакує свого сусіда, атакує Україну. Україна має право на самооборону, і це включає також удари по легітимних військових цілях за межами України. Тож, збиття російських літаків, які використовуються для того, щоб атакувати Україну, є частиною законного права України на самооборону» - наголосив Столтенберг.

Читайте також: Зеленський звернувся до Ради Україна-НАТО: Нам треба ще мінімум сім систем Patriot

Відповідаючи на запитання Укрінформу, чи інформувала Україна союзників по НАТО про обставини збиття російського стратегічного бомбардувальника, Столтенберг зауважив, що міністр оборони України Рустем Умєров, який брав участь у цій зустрічі, поінформував партнерів по Альянсу про зусилля Повітряних сил України із захисту власної території та повітряного простору, включаючи ураження різних російських повітряних спроможностей. Водночас керівник НАТО утримався від подальших коментарів та залишив право на відповідні оголошення або коментарі за українською стороною.

«Що я можу сказати – це те, що союзники по НАТО будуть нарощувати постачання спроможностей повітряного захисту (для України – ред.). Декілька союзників зробили оголошення сьогодні про поставки більшої кількості засобів ППО. Я очікую на конкретні оголошення у найближчому майбутньому на основі інформації, яку союзники довели до нас сьогодні на цій зустрічі за (віртуальною) участю Президента Зеленського», - зазначив генеральний секретар НАТО.

Читайте також: НАТО працює, аби доставити в Україну більше батарей Patriot - Столтенберг

Як повідомлялося, з огляду на те, що Росія активізувала ракетні обстріли та атаки дронів проти мирного населення України та проти цивільної енергетичної інфраструктури, Президент Володимир Зеленський ініціював надзвичайну зустріч Ради Україна-НАТО, головною темою якої було прискорення поставок в Україну сучасних систем протиповітряного захисту від союзників по Альянсу.

Раніше командувач Повітряних сил генерал-лейтенант Микола Олещук підтвердив, що 19 квітня ЗСУ збили російський бомбардувальник Ту-22М3, який уночі бив по Україні ракетами.

За інформацією ГУР, літак збили на відстані близько 300 кілометрів від українського кордону, у Ставропольському краї РФ, у результаті спецоперації Головного управління розвідки у взаємодії з Повітряними силами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-