Кремль використовує ядерний шантаж, аби вплинути на рішення Заходу щодо України - ISW

Кремль використовує ядерний шантаж, аби вплинути на рішення Заходу щодо України - ISW

Укрінформ
Кремлівська влада знову активізує кампанію рефлексивного контролю, спрямовану на прийняття рішень на Заході, використовуючи ядерні погрози та дипломатичні маніпуляції.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW), передає Укрінформ.

Аналітики зауважують, що рефлексивний контроль – це тактика, яка формує супротивника за допомогою цілеспрямованої риторики та інформаційних операцій таким чином, щоб супротивник добровільно вдався до дій, які вигідні Росії. Ця тактика є ключовим елементом російського інструментарію гібридної війни.

«Росія часто використовувала ядерне брязкання протягом повномасштабного вторгнення в Україну для того, щоб змусити Захід, якого Росія визначає своїм супротивником, припинити надавати військову підтримку Україні, і це ядерне брязкання стало формою російського рефлексивного контролю», - йдеться у звіті.

Зазначається, що самі російські чиновники є важливою частиною зусиль Росії з використання ядерної риторики як форми рефлексивного контролю, про що неодноразово повідомляв Інститут світової політики. Так, російські посадовці постійно приурочують навчання з ядерної готовності і нечіткі погрози ядерної відплати до важливих політичних рішень Заходу щодо війни в Україні, щоб змусити західних політиків стримувати себе і зменшити підтримку України.

Читайте також: Генасамблея ООН розглянула ситуацію з вето Росії на заборону ядерної зброї в космосі

Нинішнє очевидне відродження ядерної риторики, цього разу у формі запланованих тактичних навчань з використанням ядерної зброї, збігається з неминучим прибуттям західної зброї в Україну, вважають аналітики. «Російські офіційні особи, ймовірно, використовують інформаційну операцію про ядерну зброю, щоб відмовити західних партнерів України від надання військової підтримки і налякати західних політиків, щоб вони не дозволили українським військам використовувати надані системи для атак на законні військові об'єкти в Росії», - йдеться у звіті.

Російські війська проводять планові ядерні навчання в рамках цієї інформаційної операції з підтримки ядерної риторики, але ISW продовжує оцінювати, що застосування Росією тактичної ядерної зброї на полі бою в Україні або деінде є вкрай малоймовірним.

Як повідомляв Укрінформ, Росія заявила, що найближчим часом проведе навчання "з метою підвищення готовності нестратегічних ядерних сил до виконання бойових завдань".

Офіційний Вашингтон вважає безвідповідальною цю риторику керівництва РФ, але не вбачає ознак підготовки до її застосування у війні проти України.

Фото: Sergey Alimov/GI

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-