Битва за Україну. День вісімсот сімдесят шостий

Битва за Україну. День вісімсот сімдесят шостий

Укрінформ
ВРУ підтримала збільшення акцизів на пальне. Дрони ЗСУ уразили російську базу берегової охорони на озері Донузлав в Криму. Урсулу фон дер Ляєн переобрали головою Єврокомісії

Ми зібрали для вас інформацію про вісімсот сімдесят шостий день Великої війни: чим жили Україна та українці 18 липня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Депутати новообраного Європейського парламенту за результатами таємного голосування обрали Урсулу фон дер Ляєн наступним президентом Європейської комісії на період 2024-2029 років – Укрінформ. Президент Володимир Зеленський привітав Урсулу фон дер Ляєн із переобранням.

***

Президент України Володимир Зеленський прибув з візитом до Великої Британії, де візьме участь у саміті Європейської політичної спільноти – Укрінформ.

У Великій Британії стартував 4-й саміт Європейської політичної спільноти за участі України. Пленарне засідання відкрив прем’єр-міністр країни-господарки Кай Стармер.

Участь беруть 47 голів держав і урядів – Укрінформ.

***

Президент України Володимир Зеленський

-  і прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала у Вудстоку (Велика Британія) підписали Угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку між Україною та Чеською Республікою

-  і прем’єр-міністр Словенії Роберт Голоб підписали Угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку між Україною та Республікою Словенія.

-  провів зустріч з президентом Сербії Александром Вучичем, обговорив безпекові питання

***

Велика Британія підтримуватиме Україну "стільки, скільки буде потрібно", адже вона зараз також захищає європейський континент - прем’єр-міністр країни.

Президент Зеленський під час виступу на інавгураційній пленарній сесії саміту Європейської політичної спільноти закликав західних лідерів надати дозвіл використовувати їхню зброю для знищення військових об’єктів на території держави-агресора. Зокрема, аеродроми, з яких злітають ворожі літаки, які бомблять дітей і цивільних громадян – Укрінформ.

Спільне комюніке за результатами Саміту миру у швейцарському Бюрґенштоці вже підписали 87 країн, нові держави продовжують приєднуватися - Віола Амгерд, президентка Швейцарії .

Прем'єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен закликала глав держав та урядів 47 країн світу мобілізувати зусилля, щоб надати Україні таку допомогу, з якою та не лише не програє, а виграє війну з Росією – Укрінформ.

ЦИТАТИ

Урсула фон дер Ляєн, президент Європейської комісії: «Візит «одного з прем’єр-міністрів з ЄС» до Москви (прем’єра-міністра Угорщини Орбана – ред.), що відбувся два тижні тому, не був місією миру. Це була місія замирення агресора, який пізніше відповів на цю спробу ударами по дитячій лікарні та пологовому будинку в Києві».

Вадим Сухаревський, Командувач Сил безпілотних систем:  «Тільки за ці два квартали цього року ми уже поставили у війська в 6 разів більше дронів, ніж за весь минулий рік… Ми явно крутіші у виборі і маневрі засобами. У нас більше 165 розробок різного виду, які тестуються і використовуються на полі бою. По кількості дронів ми явно не програємо, можливо, і виграємо».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

Морські та повітряні дрони СБУ та ВМС ЗСУ уразили російську базу берегової охорони на озері Донузлав у тимчасово окупованому Криму - Укрінформу повідомило джерело в правоохоронних органах. Унаслідок комбінованої атаки були уражені та виведені з ладу: штаб з пунктом управління; склад боєприпасів і техніки; електропідстанція; технічні споруди; вогневі позиції ворога.

Сили оборони України продовжують виконувати бойові завдання на Лівобережжі Дніпра, зокрема і в районі населеного пункту Кринки - Дмитро Лиховій, речник оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія"

Українські захисники відійшли з Урожайного Донецької області, російська армія вщент розбила селище і зруйнувала позиції українських військових, щоб зберегти особовий склад, командування ухвалило рішення про відхід - Назар Волошин, речник ОСУВ  "Хортиця"

а Харківському напрямку російські окупанти вісім разів намагалися здійснити штурм оборонних рубежів ЗСУ в районі Глибокого та Вовчанська. Ситуація залишається під контролем наших військ - Генштаб

На Краматорському напрямку загарбники здійснили чотири штурми позицій нашого війська поблизу Іванівського, Часового Яру та в напрямку Новомаркового. Ворог наніс удари по Часовому Яру штурмовою та бомбардувальною авіацією - Генштаб

На Торецькому напрямку кількість ворожих атак зросла до десяти. Зосередження зусиль ворога відзначається в районах Північного та Торецька, де відбулося дев'ять боєзіткнень, та ще одне - поблизу Нью-Йорка. Українські воїни відбили всі атаки противника - Генштаб

На Покровському напрямку з початку доби окупанти, за підтримки бомбардувальної та штурмової авіації, здійснили вже 15 спроб потіснити наших захисників із займаних позицій в районах Прогресу, Новоселівки Першої, Воздвиженки, Новоолександрівки, Уманського та Яснобродівки - Генштаб

Прориву кордону у Сумській області останнім часом не було, однак певна активність ворожих диверсантів зберігається – ДПСУ.

Сили оборони півдня минулої доби відбили вісім російських штурмів на Оріхівському напрямку та п’ять - на лівобережжі Дніпра – Сили оборони Півдня.

У зоні відповідальності ОСУВ «Хортиця» за добу відбулося 131 боєзіткнення, від початку доби Сили оборони виконали вже понад 289 вогневих завдань – ОСУВ «Хортиця».

Захисники українського неба вночі 18 липня знищили всі 16 російських дронів типу Shahed і 2 з 3 керовані авіаційні ракети Х-59 – Повітряні сили ЗСУ.

***

Росіяни обстріляли з різнокаліберної зброї чотири населені пункти Донецької області, унаслідок чого п'ятеро цивільних загинули, ще троє дістали поранення – Донецька обласна прокуратура.

Російські окупанти здійснили удар по багатоповерхівці у Херсоні – троє людей поранено, серед них 16-річна дитина, яку ушпиталили у тяжкому стані – ОВА.

Внаслідок обстрілів російськими окупантами минулої доби Запорізької, Донецької та Херсонської областей 28 людей отримали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль під час поїздки до Запорізької області ознайомився із будівництвом фортифікаційних споруд та заслухав доповідь голови обласної військової адміністрації з цього питання – Укрінформ.

Верховний комісар ООН у справах біженців Філіппо Гранді під час зустрічі з главами іноземних дипломатичних місій, акредитованих у Києві, ознайомив їх із потребами українського населення напередодні зими на найбільш постраждалих від окупантів територіях – Укрінформ.

***

Верховна Рада

-  прийняла внесення змін до Податкового кодексу України щодо імплементації положень актів права Європейського Союзу щодо акцизного податку. Закон передбачає поетапне підвищення акцизів на різні види пального до 1 січня 2028 року. Перехідний етап має розпочатися з 1 вересня 2024 року.

-  ухвалила закон, який дає право уряду призупиняти виплати за зовнішнім боргом.

ухвалила закон щодо діяльності Національного музею Голодомору-геноциду, утворила експертну та наглядову ради.

Кабінет міністрів

-  запровадив норму, за якою не будуть відключати світло у прифронтових зонах та поблизу кордону з Росією та Білоруссю.

-  схвалив зміни до державного бюджету, якими пропонується збільшити видаткову частину бюджету на 500,3 млрд грн, з яких 495,3 млрд грн направити на потреби сектору безпеки та оборони.

***

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України запустило в роботу цифровий реєстр для фіксації порушень міжнародного гуманітарного права внаслідок збройної агресії Росії - Мінреінтеграції.

Колишньому в.о. командира однієї з частин Сил спецоперацій Червінському обрали запобіжний захід у «справі про хабар у 100 тисяч доларів» — цілодобовий домашній арешт – ЗМІ.

Майже 90 чоловіків учора не пропустили через кордон через відсутність у них військово-облікового документа, загалом 17 липня 250 громадян України отримали відмову у виїзді за межі держави – ДПСУ.

На двох енергооб'єктах вийшло з ладу обладнання, через що у Києві та низці областей України із 08:00 до 22:00 застосовуються чотири черги відключень – Укренерго.

В Україні арештували майно колишнього народного депутата, якого підозрюють у фінансуванні окупаційних угруповань РФ. Загальна сума заблокованих активів становить понад 1 млрд грн. – Офіс генпрокурора. Фігурант був довіреною особою президента-втікача Віктора Януковича та входив до забороненої Партії регіонів. За даними джерела УП, йдеться про Миколу Янковського.

***

НАК "Нафтогаз України" не продовжуватиме угоду про транзит російського газу, зараз іде пошук альтернативних рішень для підтримки роботи української газотранспортної системи - Олексій Чернишов, голова правління НАК "Нафтогаз України".

Кабінет Міністрів схвалив стратегію розвитку розподіленої генерації на період до 2035 року - Тарас Мельничук, постійний представник Кабінету Міністрів у Верховній Раді

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Франція готує новий пакет військової допомоги для України, який нещодавно обговорювали президенти обох країн -  France Info. Київ отримає від Парижа 128 бронемашин VAB, 18 самохідних гаубиць Caesar та 24 легкі танки.

Уряд Великої Британії запровадив проти 11 суден обмежувальні заходи в галузі судноплавства за перевезення нафти з Росії - Reuters.

Односторонні спроби Китаю, а також Росії добитися бодай часткового скасування санкцій проти КНДР, запроваджених резолюціями Ради Безпеки ООН, не можуть бути реалізовані - Метью Міллер, речник Державного департаменту США.

Слідом за Латвією та Литвою Естонія заборонила в'їзд автотранспорту з білоруською реєстрацією - сайт МЗС Естонії.

Литовський парламент ухвалив рішення денонсувати Конвенцію щодо касетних боєприпасів, яка забороняє їх застосування - Delfi.

Польські органи правосуддя розслідують продаж Ірану компанією з Познані насосів, які згодом було виявлено в іранських безпілотниках Shahed-136, якими Росія атакує Україну - радіо ZET.

Литва та ще 12 країн-партнерів закликали Європейський Союз швидше відмовитися від російського скрапленого природного газу після того, як у травні Європа вперше за останні два роки імпортувала більше блакитного палива з РФ, ніж США - LRT.

Наступний візит української делегації до Сполучених Штатів Америки, попередньо, очікується 29 липня - Давид Арахамія, голова фракції партії «Слуга народу».

Білий дім виступив із заявою про те, що чинний президент США Джо Байден отримав позитивний тест на COVID-19 та завдяки вакцинації відчуває лише легкі симптоми - Карін Жан-П’єр, речниця адміністрації президента США

Парламент Ізраїлю (Кнесет) у четвер схвалив резолюцію проти утворення Палестинської держави - The Times of Israel.

ВОРОГ

В Росії не виключають розгортання ракет, зокрема в ядерному оснащенні, у відповідь на розміщення далекобійної зброї США у Німеччині - Сергій Рябков, заступник глави МЗС РФ.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров не узгодив з постпредом РФ при ООН Василем Небензею пропагандистські наративи щодо обстрілу дитячої лікарні «Охматдит» 8 липня, тому вони видали різні версії, які суперечать одна одній - Сергій Кислиця, постпред України при ООН.

Кілька великих російських експортерів сировини заявляють про ускладнення торгівлі з Китаєм, оскільки прямі платежі в юанях все частіше заморожуються або затримуються через західні санкції - Bloomberg

МВС Росії оголосило у розшук першого заступника начальника штабу сухопутних військ ЗСУ Ігоря Федорова. Розшукується за статтею КК, при цьому сама стаття, яка йому інкримінується країною-агресором, не вказується - «Настоящее время»

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-