Вбивство Ірини Фаріон: злочин проти єдності

Вбивство Ірини Фаріон: злочин проти єдності

Укрінформ
Організатором злочину більшість називає російського ворога. Тож єдність, яка його бісить, буде найкращою відповіддю українців нелюдам

Ніколи їхня «побєда» не буде нашою «перемогою», - свого часу сказала Ірина Фаріон. Її життя обірвалось десь посередині, поміж двома полюсами. Хоча для багатьох соціально активних українців постать Фаріон і була впродовж багатьох років віссю, яка розділяла суспільство на два нерівні за чисельністю безкомпромісно конфліктуючі  табори. Більшість не сприймала різкості Ірини Фаріон та її небажання зважати на обставини, меншість - аплодувала. Так було до вчора.

Цинічне вбивство ввечері 19 липня у ЛЬвові мовознавиці та громадської і політичної діячки реально сколихнуло Україну. Здавалося б, така неоднозначна в оцінках, гостра і колюча, часами різка та схильна до безапеляційних і непродуманих слів та вчинків, - саме ця постать могла би стати продовженням розколу і подальшого  поглиблення протистоянь. Принаймні, реакція багатьох відомих діячів на це вбивство, навіть тих, з ким у Фаріон були достатньо складні світоглядні суперечки і навіть “бої без правил” (фігурально висловлюючись)  засвідчує: провокація вбивством не вдалась. Україна тримається, вона була і залишається нацією порядних людей.

Ірина Фаріон десятиліттями воювала за справедливість, якою вона її бачила, і загинула від ворожої кулі, як воїн. За те і буде їй реальна, а не продекларована, Вічна Пам’ять. І це визнають практично всі, до чийого голосу в Україні прислухаються.

Виступ Ірини Фаріон на Бандерівських читаннях. Київ, 2 лютого 2015
Виступ Ірини Фаріон на ІІ Бандерівських читаннях. Київ, 2 лютого 2015

Письменниця і філософиня Оксана Забужко, приміром, теж чимало схрестила списів, однак на вбивство Ірини Фаріон відреагувала  постом, в якому відчувається пульсуюча ненависть до тих, хто вчиняє подібні вбивства, глибоко в тилу, без жодної тіні сумнівів. Для неї, як і для багатьох відомих діячів,  пошук вбивці це частина справедливого покарання. “Дуже сподіваюсь на те, що львівська поліція зуміє знайти виконавця теракту проти Ірини Фаріон живим - і здатним розмовляти” - написала Оксана Забужко, розділивши сподівання практично усієї України.

Дипломат Олександр Хара схиляється до найпоширенішої версії провокації з боку російських спецслужб з метою розхитування українського суспільства. Так само і він вважає нагальним і важливим комунікацію правоохоронців та пошук виконавців якнайшвидше. 

Таке убивство - це гарантований суспільний шок, який в теорії може призвести до непередбачуваних наслідків, глибоких тріщин у фундаменті, на якому стоїть нація. Один із класичних методів “роботи” московитских медійних провокаторів якраз і полягає у створенні подібних емоційних розколів. Один за одним, крок за кроком, поступово, з року в рік. Якщо не вдається з першого разу, то рано чи пізно, як кажуть в народі - крапля камінь точить. Чи може вбивство Фаріон стати останньою краплею? Ні, не у масштабах навіть питання, і не в кількісному показнику.  Однак, якщо й визнати, що з кожним разом ці краплі стають дошкульнішими, то також варто сказати іі те, що спрацьовують вони зовсім не у бажаний для росіян бік. Так, емоційно нам дуже важко. Однак, це віщує українцям не розкол, а навпаки - єдність. Бо одна, проста істина - біда і горе, протистояння очевидному злочину і прагнення справедливості - об’єднують. Так само, як об’єднала дуже різних людей, але українців недавня ракетна атак нелюдів на дитячу лікарню “Охматдит”, як об’єднували нас всі злочини, скоєні ворогом раніше. І тут, після вбивства Ірини Фаріон, спрацює, спрацював саме цей чинник.  

Характер емоцій, щоправда, ця трагедія може змінити, якщо запит на справедливе покарання буде проігноровано. Травмоване, стомлене і, ніде правди діти, - розхитане суспільство  має бути почутим. 

Пресслужба ВО “Свобода”, до якої входила й Ірина Фаріон оприлюднила заяву, де, зокрема, йдеться : “...ворожа агентура та їхні посібники досі вільно почувають себе в Україні. Вбивство Ірини Фаріон здійснено за наказом москви незалежно від того, який виродок безпосередньо його виконав. Правоохоронні органи мають знайти і покарати виконавця цього злочину. Українська влада має відкрито назвати замовника – московію. Треба повністю нейтралізувати московську агентуру, в які б шати вона не вбиралася, заборонити її організаційні структури, знищити її фінансову та матеріальну спроможність”.

Відправка на схід України батальону «Січ», 30 вересня 2014
Відправка на схід України батальону «Січ», 30 вересня 2014

Попереду один із найскладніших викликів - пошук вбивці.Ми знаємо, що кожна година у таких випадках на вагу золота. Поки що офіційні заяви і брифінг МВС обіцяють всеохоплне розслідування і вказують на основні версії вбивства, передає Укрінформ

Саме тому, що постать Ірини Фаріон контраверсійна важливо, аби довіра до дій правоохоронних органів була бездоганною. Про це написала і Лариса Денисенко, правозахисниця та письменниця:  “Вбивство людини, погляди якої були настановою для одних і неприйнятними для інших в силу, зокрема, тону чи змісту, не може вміститися в один рядок в засобах масової інформації або ж соціальній мережі.

Людину неможливо повернути, це страшна і несправедлива смерть, а довіра повертається лише ефективним, неупередженим розслідуванням, лише тим, що вбивцю/вбивць,виконавців/замовників буде знайдено, мотиви з'ясовано, суд буде об'єктивним, покарання невідворотнім.

(...)Справедливість долає страх і безпомічність, справедливість сама безпомічна, коли панує безкарність”.

Андрій Садовий , мер Львова - міста, де був скоєний цей злочин: “Біда. Громада Львова висловлює щирі співчуття родині та всім, хто знав і любив Ірину Фаріон. (...)Я завжди кажу, що в Україні більше немає безпечного місця. Але щоб таке зухвале, нагле вбивство... Вбивцю треба знайти! Дякую правоохоронним органам, які активно працюють над цим”.

В Україні не вбивають за погляди. Так вважає публіцист Сергій Фурса, натякаючи на версію “особиста неприязнь”, яка фігурує серед ще кількох: “Вбивство - то не український метод вирішення суперечок. Навіть ціннісних. Навіть принципових.

Майдан 2004 року, Майдан 2013 року…

Початок повномасштабного вторгнення 2022 року

Що спільного? Що українці різних політичних спектрів ставали разом. Ліберали разом з консерваторами.  Проти ворогів України. І байдуже що нас роз’єднує. Бо є щось єдине, що тримає нас разом. 

Яка можлива відповідь на діі ворога? Тільки єднання. Всіх спектрів. Всіх. Тих, хто любив Ірину Фаріон і кого вона бісила. Це єдина можлива відповідь спільному ворогу. Ворогу, який організовує чи провокує вбивство для роз’єднання.

Наша єдність - це найкраща помста. Помста ворогу, якого ця єдність бісить” - пише він у дописі.

Правник та блогер Геннадій Друзенко схиляється саме до вбивства з помсти, однак застерігає стишити емоції та не піддатись на провокації роз’єднання, це буде найкращою відповіддю на теракт: “Вбивство Ірини Фаріон – трагічний крок до нормалізації насильства як аргумента в політичних суперечках. Це провокація відповідати «зуб за зуб, око за око» вже всередині внутрішньоукраїнських дискусій про майбутнє. І сьогодні, як ніколи, слід вгамувати емоції, стишити бажання помститися, з одного боку, і зловтіху, з іншого, – і згадати стару євангельську істину: царство, що розділилося в собі, не встоїть… 

Фаріон вочевидь щиро та пасіонарно символізувала правий екстрим в українській політиці. І саме скромна політична вага (до 10%) її радикального імперативу «Всі, хто не говорить українською і не глоріфікує Бандеру, – вороги України» – була найкращим свідченням, що в України добрий імунітет проти право-радикальної політики. Підле вбивство політикині, вірогідно, цей імунітет підважить. І це знову актуалізує питання про те, ЗА що, за ЯКУ Україну ми воюємо?”

Мова це безумовний ключовий ціннісний чинник, за який нині б’ються українці і бореться Україна, за який боролись покоління, за який загинула Ірина Фрадіон. 

 Це її слова: “Влада, що не здатна захистити державної мови, – ніколи не захистить державних територій” так само як і “Якщо армія говорить чужою мовою,— вона є чужою”. І наші різні погляди лише засвідчують, що у цьому випадку важливий результат, а не процес. 

І важливо дочекатись відповіді. Усім. Спокійно та виважено. Та віддати шану тій, яка називала себе гордою орлицею.

Укрінформ висловлює співчуття родині Ірини Фаріон. Вічна пам’ять.

Ярина Скуратівська, Київ

P.S. Прощання з Іриною Фаріон відбудеться у неділю о 19:00 в Гарнізонному храмі святих апостолів Петра і Павла у Львові — повідомила її донька Софія Семчишин. 

Чин похорону розпочнеться в понеділок о 14:00. Поховають громадську діячку на Личаківському кладовищі на центральній алеї, неподалік могили Володимира Івасюка.

Про перебіг розслідування та прощання із загиблою обов’язково повідомлятимемо. Стежте за оновленням сайту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-