Битва за Україну. День вісімсот дев’яносто сьомий

Битва за Україну. День вісімсот дев’яносто сьомий

Укрінформ
Сьогодні в Україні відзначають День військ зв’язку. Український боксер Олександр Хижняк приніс Україні третє «золото». В Україні запрацював застосунок «Армія+» для військових

Ми зібрали для вас інформацію про вісімсот дев’яносто сьомий день Великої війни: чим жили Україна та українці 8 серпня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- Сьогодні українські військові зв’язківці відзначають своє професійне свято – День військ зв’язку. Він встановлений згідно з Указом Президента від 1 лютого 2000 року. Саме в цей день, 8 серпня 1920 року, в Києві на базі колишнього Костянтинівського юнкерського військового училища, почалася підготовка зв’язківців на других Київських військово-інженерних курсах – Укрінформ.

- Український боксер Олександр Хижняк став олімпійським чемпіоном Ігор-2024 у Парижі. Він у фіналі переміг Нурбека Оралбая із Казахстану і приніс Україні третє «золото» – Укрінформ.

- Міноборони презентувало застосунок «Армія+», що дає старт цифровізації документообігу в Збройних силах; наразі він дає змогу подати електронний рапорт та взяти участь в опитуванні – Укрінформ.

Під час презентації застосунку:

  • У вересні запрацює новий застосунок для учнів, студентів та викладачів «Мрія» – Володимир Зеленський, президент.
  •  Цифровізація оборонної сфери допоможе військовим бути ефективними на службі й уникнути витрат часу на бюрократичні питання – Денис Шмигаль, глава уряду.

ЦИТАТИ

Володимир Зеленський, президент України: «Українці вміють досягати своїх цілей. І це не ми вибрали досягати цілей у війні. Росія принесла війну на нашу землю і повинна відчувати, що нею зроблене. Ми ж прагнемо якнайшвидше досягати своїх цілей у мирний час – за умов справедливого миру. І це буде».

Пітер Стано, речник ЄС: «Наша принципова і загальна позиція полягає в тому, що Україна зазнала незаконної агресії. Отже, Україна веде законну оборонну війну. Згідно з міжнародним правом Україна має право захищати себе, і це право містить також завдання ударів по ворогу на його території».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський обговорив з Верховним головнокомандувачем Об'єднаних збройних сил НАТО в Європі, Командувачем збройних сил США в Європі генералом Крістофером Каволі потреби Збройних сил України – Фейсбук Сирського.

- Розвідники 53-ї окремої механізованої бригади за допомогою дрона-камікадзе знищили російський прапор, який окупанти 6 серпня почепили на даху однієї з будівель селища Нью-Йорк Донецької області, та повернули український стяг – 53 окрема механізована бригада імені князя Володимира Мономаха.

- Події у Курській області не вплинули на кількісний склад ворога на Харківщині, який продовжує ротацію та нагромадження – Віталій Саранцев, речник ОТУВ «Харків». На напрямку населеного пункту Вовчанськ ворог уже провів ротацію особового складу, він завів новий підрозділ з Луганської області. Штурмова активність противника на Харківщині дещо знизилась, але спостерігається збільшення кількості обстрілів. Ворог почав менше застосовувати авіаційну компоненту.

- Найгарячіше зараз на Лиманському та Покровському напрямках. Українські захисники вживають усіх необхідних заходів для недопущення прориву оборони. На фронті відбулось 56 бойових зіткнень – Генштаб.

  • Росіяни активно застосовують авіацію по прикордонних районах Сумської області – 16 авіаційних ударів із застосуванням 23 керованих авіаційних бомб. Зокрема під удари ворога потрапили райони населених пунктів таких як Привілля, Павлівка, Басівка, Новеньке, Юнаківка, Кияниця, Яблунівка, Пушкарівка, Кондратівка та Могриця.
  • Залишається напруженою ситуація на Покровському напрямку. В районах Калинового, Воздвиженки, Новоолександрівки, Желанного та Карлівки точаться запеклі бої. Наразі ворог здійснив десять спроб штурмувати українські позиції.
  • На Лиманському напрямку ворог атакував в районах Макіївки, Невського, Тернів та Серебрянського лісу. Всього з початку доби на цьому напрямку нараховується уже 15 боєзіткнень. Ситуація контрольована.
  • Ворог не полишає спроби прорвати оборону українських військ на Сіверському напрямку, проте отримує гідну відсіч від українських захисників. Так, поблизу Верхньокам’янського, Івано-Дар’ївки, Спірного та Виїмки загарбники вісім разів намагались потіснити українські підрозділи.

- Росіяни захопили морський дрон Magura V5 і розібрали його до гвинтика, щоб здобути більше інформації щодо засобів ураження – ГУР.

- У ніч на 8 серпня 2024 року сили ППО збили дві керовані авіаційні ракети Х-59 та чотири ударні БпЛА типу Shahed. Цілі були знищені у Одеській, Херсонській та Кіровоградській областях – генерал-лейтенант Микола Олещук, командувач Повітряних сил.

***

- Україна сама ухвалює рішення стосовно воєнних дій, наголошують у Державному департаменті США, коментуючи події в Курській області – Метью Міллер, речник Держдепу.

- Україна у рамках своєї оборонної війни проти незаконної агресії РФ має право на завдання ударів по ворогу там, де вважає за потрібне, у тому числі на його території – Пітер Стано, речник ЄС.

- Однією зі стратегічних цілей прориву українських військ у Курську область РФ може бути демонстрація можливості перехопити ініціативу у війні, і цей прорив може мати довгострокові політичні наслідки для Москви – Райнер Сакс, естонський експерт з безпеки.

- Події у Курській області РФ підривають образ глави Кремля Путіна як «захисника простих росіян», а також можуть посилити аргумент України про те, що США і Європа не повинні боятися погроз Кремля щодо «ескалації» – Bloomberg.

- Глава оборонного комітету Бундестагу Маркус Фабер не бачить проблем з використанням ЗСУ переданої їм німецької зброї на території Курської області, а самим ЗСУ бажає успіху – соцмережа Х політика.

- Посольство Молдови в Росії у четвер закликало своїх співгромадян утриматися від поїздок у Курську область (РФ), а тих, хто перебуває у цьому регіоні, – виїхати звідти – NewsMaker.

- Що відомо про події на Судженському напрямку дивись за посиланням.

***

- У зв'язку з російськими обстрілами робота гуманітарного коридору «Колотилівка – Покровка» в Сумській області призупинена, для виїзду із захоплених територій продовжує працювати коридор «Мокрани – Доманове» через білорусько-український кордон на Волині – Ірина Верещук, віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

- Правоохоронці розслідують загибель внаслідок отриманих у російському полоні множинних травм військовослужбовця полку «Азов» – Офіс генпрокурора.

- Завод з переробки олійних культур одного з найбільших українських агрохолдингів «Кернел» на заході України було пошкоджено в результаті атаки безпілотника, здійсненої Росією – Інтерфакс-Україна. Роботу об'єкта припинено, а пожежу, що виникла внаслідок нападу, загасили. Внаслідок атаки ніхто не постраждав.

- Внаслідок обстрілів російськими окупантами минулої доби Донецької, Дніпропетровської, Херсонської областей, 2 людей загинули, 9 отримали поранення, серед них – дитина – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Зустрічі з двопартійною делегацією Палати представників Конгресу США у Києві

  • Президент Володимир Зеленський обговорив з делегацією припинення будь-яких спроб Росії затягнути війну, посилення обороноздатності України та першочергові потреби Сил оборони, а також приділив увагу просуванню України на шляху євроатлантичної інтеграції.
  • Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук обговорив безпекову ситуацію та оборонні потреби держави.
  • Дружина Президента України Олена Зеленська обговорила з конгресменами США Джеймсом Варні Панеттом й Дональдом Норкоксом та конгресвумен Селесте Мелой проєкти з відновлення ментального здоров’я.
  • Представник Президента в АРК Таміла Ташева розповіла про ситуацію з правами корінних народів в тимчасово окупованому Криму, зазначивши, що з початком повномасштабного вторгнення Росії кількість політичних справ та незаконних вироків російських окупаційних судів зросла, а більшість переслідуваних та засуджених є представниками корінного народу.

- АТ «Українська оборонна промисловість» (УОП) за підсумками 2023 року отримало від реалізації продукції на 72% більше коштів, реалізувавши продукції військового призначення на $2,2 млрд проти $1,3 роком раніше, що зробило компанію лідером зростання серед світових виробників озброєння – 49-те місце у рейтингу TOP 100 Defense Companies 2024 – УОП.

- Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба провів телефонну розмову зі своїм норвезьким колегою Еспеном Бартом Ейде, під час якої, зокрема, йшлося про можливість розширення ініціативи щодо винищувачів F-16 та залучення нових країн до «формули миру» – соцмережа X Кулеби.

- МЗС України вважає рішення влади Республіки Нігер розірвати дипломатичні відносини з Україною жестом «солідарності» з тими, хто обрав шлях на зближення з державою-терористом Росією, і відкидає будь-які звинувачення у нібито «підтримці міжнародного тероризму» – МЗС України.

- Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури підписало меморандум із Європейським залізничним агентством (ERA), який передбачає співпрацю у сфері технічної гармонізації залізничних систем Євросоюзу та України – пресслужба міністерства.

- Орієнтовно 88 тисяч військовозобов‘язаних оновили військово-облікові дані за кордоном – Катерина Черногоренко, заступниця міністра оборони з питань цифровізації

- Народні депутати, засновники громадської організації «ВПО України» планують запустити гарячу лінію, на яку зможуть звертатись військовослужбовці у разі порушення їхніх прав чи неправомірних дій командирів – Сергій Козир, член комітету з питань прав людини. Про це та інше в інтерв’ю Укрінформу.

- Члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів України 8 серпня обрали заступником голови Комісії Олексія Омельяна –  ВККС.

- В Івано-Франківській області від нового штаму COVID-19 FLiRT померла 80-річна жінка, її діагноз підтвердили в лабораторії – Руслан Савчук, гендиректор Івано-Франківського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ. За словами заступника міністра охорони здоровʼя – головного державного санітарного лікаря Ігоря Кузіна, МОЗ не бачить підстав для обмежувальних заходів попри зростання захворюваності на COVID-19.

- Інформація про те, що біля посольства Швейцарії у Києві у четвер нібито було знайдено вибухонебезпечний предмет, не підтвердиласяполіція Києва.

- АТ «Укрзалізниця» 8 серпня спільно з ЮНІСЕФ відправила в перший рейс дитячий вагон, який курсує в складі поїзда №15/16 Харків – Ясіня – Укрзалізниця.

- З 17:00 до 22:00 8 серпня застосовуватимуться обмеження споживання електроенергії для промисловості та бізнесу – Укренерго.

- Під час спроби незаконного перетину кордону України зі Словаччиною було затримано депутата Чигиринської міської ради від забороненої партії «ОПЗЖ», якому СБУ повідомила про підозру за виправдовування воєнних злочинів РФ та заперечення збройної агресії проти України – СБУ.

***

- Фонд держмайна України завершив підготовку до приватизації ТОВ «Аерок» – завод оцінили в 965 мільйонів гривень – Віталій Коваль, голова ФДМУ.

- Із початку червня банки отримали 1356 заявок від бізнесу на кредитування проєктів з відновлення енергетичної інфраструктури та схвалили заявок на 4 млрд грн – Нацбанк.

- В Україні працюють 19,5 тис. магазинів роздрібної торгівлі, це на 30% більше, ніж було у 2022 році. З них у перші місяці 2024 року відкрилося 720 нових – Андрій Жук, голова правління Асоціації ритейлерів України.

- Наразі банки вже схвалили видачу кредитів на встановлення сонячних систем на 1 млрд грн, на сотні мільйонів вже видано – Герман Галущенко, міністр енергетики України.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Білоруський режим є співучасником незаконної агресивної війни Росії проти України, а також допомагає РФ викрадати українських дітей – заява Жозепа Борреля, високого представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки.

Під час візиту до Маврікії глави МЗС України Дмитра Кулеби:

- відбулася зустріч глави української дипломатії з прем’єр-міністром Маврикію Правіндом Кумаром Джагнотом. Це перший візит українського міністра до Республіки Маврикій. Сторони домовилися розпочати роботу над двосторонніми угодами щодо захисту інвестицій та уникнення подвійного оподаткування.

- Дмитро Кулеба і міністр закордонних справ, регіональної інтеграції та міжнародної торгівлі Маврикію Маніш Гобін підписали угоду про безвізовий режим.

- Посольство України в Ізраїлі не отримувало звернень від громадян щодо допомоги в евакуації з країни у зв’язку із загостренням безпекової ситуації – Євген Корнійчук,  посол України в Ізраїлі. В Ізраїлі наразі перебуває 12-13 тисяч українських громадян, які прибули до країни після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну

- Президент США Джо Байден припускає, що в разі програшу на президентських виборах кандидат від республіканців Дональд Трамп не визнає своєї поразки, і передача влади не буде мирною – CBS.

- Кампанія кандидата у президенти США Камали Гарріс зібрала 36 млн доларів за добу після оголошення кандидатом у віцепрезиденти губернатора штату Міннесота Тіма Волза – The Hill.

- Антиімперський блок народів (АБН) звернувся до урядів демократичних держав світу із закликом більш ретельно добирати кандидатури для обміну політичними в’язнями, зокрема, більше уваги приділяти українськім бранцям Кремля та представникам національно-визвольних рухів у РФ – сайт АБН.

- Міністр закордонних справ Еліна Валтонен заявила у середу, що кордон Фінляндії із Росією залишиться закритим. Питання відкриття східного кордону, ймовірно, може бути розглянуте восени – Yle.

- На всіх прикордонних пунктах між Естонією та РФ, у Нарві, Лухамаа та Койдула, з 8 серпня запроваджується тотальний митний контроль – ERR.

- ОАЕ заборонили захід до портів для «тіньового флоту» Росії, куди входять танкери під прапором африканської країни Есватіні, яка не має виходу до моря – Bloomberg.

- Іран, можливо, передумає здійснювати масовану атаку на Ізраїль. Адміністрація США закликала Іран переглянути свою реакцію на ліквідацію політичного ватажка ХАМАСу Ісмаїла Ханію, оскільки вона, схоже, стала наслідком вибуху дистанційно керованої бомби, а не в рамках більш масштабного нападу – Politico.

ВОРОГ

- Путін підписав закон, який дозволяє визнавати «небажаними» у Росії будь-які організації, засновниками чи учасниками яких є іноземні державні органи – росЗМІ.

- Російські користувачі Youtube почали скаржитися на повну зупинку відеохостингу. Проблема присутня як у роботі сайту, так і мобільного додатка. Скарги надійшли від жителів Москви, Санкт-Петербурга, Нижнього Новгорода, Єкатеринбурга, Уфи, Саратова, Самари, Краснодара, окупованого Криму та низки інших регіонів – росЗМІ.

- Китай і Росія намагаються обмежити використання банківських систем, які контролюються Сполученими Штатами, і вже цієї осені вперше за останні 30 років можуть почати використовувати схеми бартерної торгівлі – Reuters.

- Російський телепропагандист, працівник ВГТРК Євген Поддубний, про ліквідацію якого повідомляли вночі російські джерела, вижив після поранення, він перебуває у важкому стані – росЗМІ.

- Транзит російського газу через українську газотранспортну систему 8 серпня знизився до 37,25 млн куб м або на 6%. Це найнижче значення транзиту з 1 травня 2023 року. Причини скорочення транзиту невідомі – ExPro.

- «Суд» у справі кримської татарки Леніє Умерової, яку Росія звинувачує у шпигунстві, може відбутися восени у Москві – Фейсбук Умерова.

- Московський обласний суд визнав топменеджера Луховицького авіаційного заводу Михайла Баранова винним у державній зраді і призначив йому дев'ять років ув'язнення – росЗМІ.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-