Пам’яті оператора ПТРК «Стугна» Георгія Коропа

Пам’яті оператора ПТРК «Стугна» Георгія Коропа

Хвилина мовчання
Укрінформ
На його особистому рахунку вже у червні 2022 року було близько 40 одиниць підбитої російської бронетехніки

Під час виконання службових обов’язків загинув один із найкращих операторів ПТРК "Стугна" з 206-го батальйону ТрО Георгій Короп із позивним "Адвокат".

Про смерть воїна 21 липня повідомив у Фейсбуці журналіст Юрій Бутусов, який був його другом. 

Дружина Георгія Сільва Короп-Хорольська розповіла, що "Адвокат" загинув унаслідок дорожньої аварії.

"Твій шлях Воїна довжиною в 10 років… Обірвався назавжди… Офіційно. 21.07.24 від травм, отриманих в результаті ДТП, помер сержант Короп Георгій Миколайович "Адвокат"", – написала Короп-Хорольська у соцмережі. 

За даними "Новинарні", аварія в Донецькій області сталася не з вини "Адвоката". 

"На його особистому рахунку вже у червні 2022 року було до 40 одиниць (знищеної – ред.) російської бронетехніки. Саме він знищив у березні 2022 року російську вогнеметну систему ТОС-1А "Солнцепьок", яка виставляється на парадах трофеїв на Хрещатику. Багато його відео стали хітами новин, ось його знаменита робота – чотири (знищені російські – ред.) танки за три хвилини та його голос", – розповів Бутусов.

Відео неймовірної роботи Коропа по ворожій бронетехніці можна побачити на Ютубі. 

У мережу потрапили й кадри знищення Георгієм за допомогою ПТРК "Стугна" ворожого "Сонцепьока". 

Тим часом Бутусов розповів про бойову роботу та сміливість воїна в перші місяці широкомасштабної війни.

"Ми познайомились з ним вночі 27 квітня 2022 року у напівоточеному селі Вірнопілля, на опорному пункті добровольчого загону "Карпатська Січ", і за десять хвилин він взяв мене на бойове завдання по виявленню та знищенню російських танків, які з висоти контролювали підходи до села. Росіяни використовували танкову оптику для спостереження, щоб помітити та вразити їх у нас була тільки одна ризикована позиція – розбита будівля ферми за 2 км від російських танків, яка була для росіян як на долоні. Але це була найкраща позиція, і Георгій ризикнув її зайняти. Він вів спостереження пʼять годин і виявив прямо перед нами два російські танки, які були добре замасковані. Їх стволи дивились прямо на нас… Якби вони щось помітили – шансів вийти звідти вдень не було. Але «Адвокат» миттєво виставив пускову установку і знищив обидва танки", - згадує Бутусов.

Також друг-журналіст зробив з ним інтервʼю, яке він все хотів доповнити та виправити, про його подвиги. Тепер він завершує редагування вже без Георгія.

"Адвокат" був нагороджений орденом "За мужність" ІІ і III ступеня, медаллю "За військову службу Україні" тощо.

Георгій був юристом за фахом, захоплювався парашутним спортом. Чоловік став на захист України у 2014 році, відслужив контракт у піхоті.

За кілька місяців до широкомасштабного вторгення росіян "Адвокат" як доброволець опанував ПТРК "Стугна" в конструкторському бюро “Луч” у групі, яку створили гендиректор КБ Олег Коростельов, екснардепи Сергій Пашинський і Тетяна Чорновол.

"І 24 лютого взяв ракетну установку з арабського замовлення, яку таємно вивезли з заводу за добу до російського ракетного удару. На початку війни ні Короп, ні його установка ніде не були оформлені – щоб бити ворога, йому не треба було документів", – пише журналіст.

За словами Бутусова, "Адвокат" воював натхненно, і директор КБ "Луч" Коростельов його дуже любив та радився з ним щодо всіх аспектів модернізації "Стугни".

Георгій із розрахунком увійшов до протитанкової бойової групи командира з позивним "Дайвер" та діяв із ним максимально ефективно.

"Адвоката вирізняла ініціатива – "Дайвер" детально ставив завдання, план та характер дій, а на місці Короп ніколи не сидів та не чекав, коли це противник до нього приїде. Він завжди шукав противника попри ризик, виходив на “нуль” та використовував постійно камеру "Стугни" як систему оптичної розвідки, прискіпливо спостерігав та вивчав місцевість. Він ретельно прораховував висоти, кути спостереження та пострілу, маршрут підходу та виходу, фактори маскування і не мав страху після того, як ухвалював рішення. Більшість влучних пострілів Георгій фіксував на відео. Але сам він був дуже скромною людиною і не хотів популярності", – розповідає журналіст.

За його словами, Георгій дуже любив свою дружину, своїх сина та доньку. Дружину звати Сільва – і саме "Сільвою" протитанкіст назвав свою ракетну установку.

Прощання із загиблим відбулося 4 серпня 2024 року біля великої зали крематорія на Байковому кладовищі.

Вічна пам’ять Герою!

Фото: Фейсбук-сторінка Георгій Короп, Фейсбук-сторінка Сільва Короп-Хорольська, Олег Богачук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-