Пам’яті військового, волонтера та активіста Данила Ковжуна

Пам’яті військового, волонтера та активіста Данила Ковжуна

Хвилина мовчання
Укрінформ
Він був одним із розробників безпілотної турелі «Шабля»

Данило Ковжун розпочав свою волонтерську діяльність від початку вторгнення РФ в Україну в 2014 році, коли їздив у зону бойових дій на Донбасі. Деякий час перебував у полку «Азов». Вже тоді, 10 років тому, чоловік відстоював позицію «відповідального волонтерства»: він із партнерами займався забезпеченням українських військових на фронті. Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну Данило служив у 120-му окремому розвідувальному полку.

«Він був одним із лідерів. Він був одним із людей, які не давали Революції (гідності, - ред.) заснути. Він був одним із тих, які не боялися взяти на себе відповідальність, сказати: «Я знаю як, ідемо за мною», - такими словами згадує Данила його друг Олександр Заклецький.

Чоловіки познайомилися ще до Революції гідності, їх пов'язували 12 років дружби. За спогадами товариша, Данило постійно переймався обороною України і розвитком української культури.

Ще один друг Данила, командир 2-ї роти «Гонор» батальйону «Вовки да Вінчі» Олександр Ябчанка згадує: «Ми познайомилися десь у 2012 році. …Знаєте, є такі люди, з якими здружуєшся з першої зустрічі... Потім Данило повернувся до Києва, але вони з Олександром залишились друзями».

Олександр Ябчанка допоміг Данилу сконтактувати з розробниками безпілотної турелі, яка мала принести величезну користь війську. Так Данило став менеджером проєкту, який отримав назву «Шабля».

«Шабля» – це спочатку були такі фантазії. Якась турель, яка буде дистанційно стріляти, – щось із розряду фантастики. Мої друзі, які почали займатися туреллю, були звичайними хлопцями-ентузіастами, які зробили її на коліні. … І у році 2016-му я познайомив їх з Данилом. Тоді ідея турелі не просто отримала новий стимул, а справді перетворилася на проєкт. Саме Даня познайомив групу винахідників із людьми, які виробляють ці турелі в конвеєрному масштабі», – згадує Олександр.

Завданням розробників було зробити дистанційно керовану турель «Шабля» максимально недорогою і безвідмовною. Зараз дистанційний бойовий модуль «Шабля» дозволяє збивати БпЛА на дальніх підступах, що не дає можливості виявити позиції українських захисників для російської артилерії. Нині з неї вже стріляють українські військові.

«Система «Шабля», яка зараз працює на фронті – це його дітище... Кожен раз, коли ми користуємось («Шаблею», – ред.), я згадую Даню», – каже Олександр Заклецький.

Про смерть Данила 11 серпня повідомила у Фейсбуці його дружина Світлана Гречуха: «Сьогодні у Данила Ковжуна зупинилося серце і він пішов у засвіти. Дякую тобі за те, що в нас було стільки кохання, щастя, життя. Люблю».

Віддати останню шану Данилу Ковжуну до крематорію на Байковому кладовищі у Києві прийшли родичі, друзі, бойові побратими.

Світла пам'ять Герою!

Фото: Фейсбук-сторінка Daniel Kovzhun, Фейсбук-сторінка Леся Литвинова, Фейсбук-сторінка Ruslan Gorovyi, Фейсбук-сторінка Svetlana Grechukha, Суспільне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-