Сьогодні ще в Карпатських горах, а завтра - вже у Відні

Сьогодні ще в Карпатських горах, а завтра - вже у Відні

Укрінформ
Експрес-тури до країн ЄС із Закарпаття, що має чотирьох європейських сусідів, стають усе популярнішими

Погодьтеся, ну чому не виділити один-два дні з відпустки - й за нагоди побачити не тільки красоти рідної землі, а й насолодитися чудесами сусідів? Тим паче, якщо ці сусіди - не надто далекі, а поїздки - не надто дорогі? Перевагами такого експрес-туризму давно користуються на Закарпатті: виділивши один день із "закарпатської" програми, українці сміливо їдуть з області, наприклад, в угорські термали чи на шопінг до Ніредьгази (місто на північному сході Угорщини). Якщо комусь заманулося потішити мистецькі смаки - теж будь-ласка: тур до Будапешта, Праги та Відня по найвідоміших музеях цих європейських міст. А може, комусь захотілося, нагостривши лижі на карпатських схилах, зробити заїзд ще й у Словацьких Татрах - для порівняння відчуттів, скажімо? Будь-ласка, від Ужгорода це всього 200 км.

ЗАКАРПАТТЯ ОТОЧЕНЕ ЧОТИРМА КОРДОНАМИ, ТОЖ НЕ РОЗВИВАТИ ЦЕЙ НАПРЯМОК - ПРОСТО ГРІХ

Але все це - за наявності у туристів готових шенгенських віз. Якщо вони у вас є - то додаткові враження від гостювання у сусідів гарантовані.

- Наразі найбільша категорія туристів, яких цікавлять експерс-тури із Закарпаття до країн-сусідів - це санаторники, - пояснює закарпатський гід Олена Кудря. - Люди згідно з планом лікування повинні перебувати на Закарпатті тривалий час - мінімум 21 день. За цей період вони зазвичай встигають об'їхати край та оцінити принади, й ті, у кого є візи для відвідування країн ЄС, часто замовляють експрес-тури до сусідів. Найчастіше цікавить Будапешт, Відень - як окремі міста, а також поїздки сусідньою Угорщиною та Словаччиною.

У регіоні є кілька турфірм, які пропонують спеціально розроблені тури до сусідів, каже гід, мають комфортабельні автобуси та водіїв, які в цих поїздках заразом виступають і гідами - розкажуть, покажуть, підкажуть, підвезуть, поселять, нагодують. Збирають для таких поїздок міні-групу - 8-12 чоловік.

- Маючи чотири кордони на Закарпатті, не розвивати цей напрямок - просто гріх, - каже Кудря. - Тут є одне "але": клієнти постійно запитують про такі експрес-поїздки, проте мушу проговорювати з ними важливу умову - наявність візи. Багато хто її не має - але їхати хочуть, тобто, готові платити не тільки за організацію поїздки, а й за допомогу в оформленні короткострокової візи. На мою думку, для Закарпаття було б дуже добре, якби була така можливість - але про це потрібно досягти домовленостей на рівні консульств-партнерів, - зазначає гід.

ТУТ ВИ КУПАЄТЕСЬ У ТЕРМАЛАХ ТРИ ГОДИНИ, ТАМ ЗА ЦІ Ж ГРОШІ - ВЕСЬ ДЕНЬ

Наскільки такі тури затребувані, чим приваблюють та наскільки це витратно - цікавимося у гіда Максима Адаменка, який час від часу організовує експрес-тури із Закарпаття до Угорщини. Він також наголошує на тому, що перша умова - це наявність візи.

- Зараз умова, що візу потрібно робити самостійно. Тому краще приїжджати на Закарпаття вже з готовою - інакше доведеться ще тиждень чекати її тут. А тоді відштовхуємося від бажання туристів: якщо цікавить екскурсія до Будапешта, наприклад, є гіди, які можуть туди звозити, показати, розказати, також організувати відпочинок і харчування. Якщо людей цікавить шопінг - для цього можемо порадити, куди краще поїхати, що можна придбати - допомагаємо промоніторити знижки та розпродажі у торговельних мережах. От недавно були шалені знижки в "чорну п'ятницю", на носі - різдвяні розпродажі. Хоча шопінг - це, все-таки, більше для закарпатців, або для обізнаних туристів, і це насправді настільки має попит, що угорці навіть рекламу про знижки у їхніх мережах розміщували на зовнішніх носіях по Закарпаттю - перед чорною п'ятницею.

Також, каже Максим, популярні угорські водні розваги. Перш за все, це термали. Відпочинок у них, порівняно із закарпатськими, вийде навіть дешевшим: у нас, каже гід, ти за ці гроші проведеш три години, в Угорщині - за таку ж суму цілий день. Влітку також популярні аквапарки та зоопарк - у Ніредьгазі він другий за величиною в Угорщині. Водний відпочинок там на рівні, каже гід, різні атракції, за які не беруть додаткову плату - діє вхідний квиток.

Щодо вартості - то трансфер до тієї ж Ніредьгази обійдеться від 170 до 250 грн з особи, вхідні - від 80-100 грн з особи.

МАХНУТИ В СЛОВАЧЧИНУ - Й ОБВІНЧАТИСЯ В ЛЬОДОВІЙ КАПЛИЦІ

Менш розкручені напрямки експрес-турів - це Словаччина, Румунія та Польща. Хоча в Словаччині, яка також відносно близько до найбільших закарпатських міст - Ужгорода та Мукачевого - теж є принади, враження від яких будуть неповторні. Наприклад, унікальна каплиця, зроблена з льоду, що за 200 км від Ужгорода - місцеві ЗМІ агітують у ній вінчатися. Мова йде про Татранську крижану святиню, що розташована у Високих Татрах поблизу Старого Смоковця. Щороку на початку зими каплиця відкриває двері для відвідувачів, а після потепління у березні повністю зникає. Для спорудження святині використовують понад 700 брил льоду загальною масою 90 тонн. Каплицю створюють протягом 3 тижнів 15 скульпторів. Посередині вівтаря встановлена скульптура Божої Матері з Ісусом, а по боках розміщено фігури покровителів регіону: Святої Марії, Святого Антонія Пустельника, Святої Барбари та Святого Якуба. У крижаному храмі можна взяти шлюб, крім того, щотижня тут організовують живі концерти. Примітно, що вхід до льодової церкви безкоштовний.

На приблизно такій же відстані - і словацька Добшинська льодова печера, що вважається однією з найкрасивіших льодових печер у Європі, занесена до світової спадщини ЮНЕСКО. Її довжина - 1 232 м, а глибина - 112 м. Місцями товщина льоду тут сягає 25 метрів. Вхід до печери розташований у верхній частині гори Дуча, вартість квитка - 8 євро для дорослих та 4 євро для дітей. Огляд триває 30 хвилин.

Словацькі лижні курорти теж привабливі для закарпатських туристів. Можна знайти де покататися і за 100 км від Ужгорода, але місцеві лижники радять краще їхати на курорти в Татри - це теж порівняно недалеко, усього 200-250 км від обласного центру, тобто, до трьох годин їзди. Розрахунок витрат без проживання - близько 50 євро на людину. Але за ці кошти можна знайти "гідів-маршрутчиків", які за 50 євро організовують трьохденний відпочинок на лижних курортах Словаччини - це як правило, закарпатці, що мають нерухомість у цій країні.

РИНОК - НАПІВЛЕГАЛЬНИЙ, АЛЕ Є СТАБІЛЬНИЙ ПОПИТ

Про особливості ринку експрес-турів на Закарпатті розпитуємо місцевих експертів з туризму. Федір Шандор каже, що такі туристичні послуги у краї діють давно й добре організовані, але це часто-густо напівлегально. Цим займаються самі перевізники, жодним чином не задіюючи правдивих експертів туризму.

Його колега Олександр Коваль (туристично-інформаційний центр "Турінформ Закарпаття", факультет туризму УжНУ), каже, що однозначно - попит на експрес-тури є, але наразі на Закарпатті нема якісного туристичного продукту такого роду. А через те, що найчастіше подібні послуги пропонують "гіди-маршрутники", які по-аматорськи підходять до справи (надаючи послугу перевезення, позиціонують себе як "туроператор"), - на їхні послуги багато скарг від туристів, які не надто задоволені отакими лоу-кост турами (коли люди мінімально витрачаються на тур, харчуються не завжди в закладах громадського харчування та мінімально відвідують екскурсії, музеї). Це, вважає експерт, дуже шкодить ринку.

- Якщо є пропозиція, то попит буде - і надалі він тільки зростатиме. Нині у нас або дуже мало, або взагалі нема спільних із сусідами з ЄС транскордонних турів. Над цим треба працювати. Це хороша ніша. Добрий потенціал мають різні види активного туризму, зокрема транскордонні велосипедні тури чи сплави по Тисі, Уж-Латориця-Бодрог (але тут треба вирішити логістику та процес перетину кордону), - каже Коваль.

ТУРИЗМ ДЛЯ ЦІЛЬОВИХ ГРУП: ЧИНОВНИКИ, КУЛІНАРИ АБО МИТЦІ

Неймовірно цікавими, на думку експерта, можуть бути спільні тематичні тури у 2-3-х країнах. Тут потрібно чітко визначити цільову групу і працювати з нею. Це, наприклад, можуть бути мистецтвознавці, яких зацікавить архітектура, музеї - транскордонний огляд, або, скажімо, кулінари - які цікавитимуться кухнею задля пошуку нових смаків та власного професійного росту. Також це конференц-сервіс (тобто, для учасників конференцій), зараз, наприклад, таке може бути актуально для держслужбовців, які хотіли б вивчати досвід самоврядування. Вони можуть жити та працювати в межах конференції на Закарпатті, а виїжджати для обміну досвідом у сусідні міста Угорщини та Словаччини.

- Так, це - не масовий туризм, - каже Коваль, - але унікальність нашого краю створює нам додаткові можливості для залучення нових груп туристів. І саме це відрізняє нас від Львова, куди приїжджають здебільшого поїсти, випити та дещо побачити. А спільний транскордонний продукт для Закарпаття сприятиме росту привабливості нашої та сусідніх території, зазначає Коваль.

Та поки що, каже експерт, у цьому напрямку традиційно популярними для закарпатських туристів є Угорщина і Словаччина. За останній рік зросла кількість самостійних туристів, навіть певних груп, які об'єднують зусилля та організовують власну програму - це як альтернатива роботі туроператорів. Що стосується Румунії, то зі сторони Закарпаття не можна говорити про інтерес до туризму, перетин кордону поки що - виключно з комерційною метою (дрібна торгівля).

На думку Олександра Коваля, у найближчі роки попит на такі експрес-тури зростатиме - разом з інтересом до країн-сусідів, поштовхом стане момент скасування візового режиму.

- Ми вже почали по-новому описувати навколишні сусідні дестинації - території, які можуть відвідати потенційні закарпатські туристи. Вважаю, що саме транскордонний туризм додасть нам привабливості у конкуренції на ринку туризму Західної України. Адже турист, який приїде до Закарпаття на 2-3 дні, зможе також відвідати Угорщину чи Словаччину. З цією метою ми вже провели інформаційно-ознайомчий тур для українських туристичних сайтів, незабаром проведемо такий і для туроператорів. Звісно, проблема №1 - це перетин кордону. Тому активно підтримую ініціативу з відкриття залізничного сполучення між Мукачевим та Будапештом (наступного року планують запустити експрес-потяг між цими двома містами, - ред.). Зараз потрібно активно відкривати нові переходи на кордонах із країнами ЄС, це зніме напругу на кордоні та сприятиме розвитку території. Приємно, що ці питання розуміють працівники угорського консульства, як в Ужгороді, так і в Береговому, а також словацького в Ужгороді. Інколи складається враження, що у них більше інтересу розвивати нашу інфраструктуру ніж у нас самих, зокрема багато рішень гальмує Київ.

ВІЗИ - НЕ ПРОБЛЕМА, ЯКЩО РОБИТИ ЇХ ЗАВЧАСНО

У тому, що нішу експрес-турів із Закарпаття до сусідніх країн потрібно розвивати на достойному рівні, - упевнений і головний чиновник від туризму на Закарпатті Денис Ман, керівник департаменту економічного розвитку і торгівлі Закарпатської ОДА.

- У будь-якому випадку ми будемо у виграші від збільшення потоку туристів. Ми акцентуємо, що Закарпаття має унікальне розташування, тому не використовувати цю унікальність у туризмі - неприпустимо. Збільшення туристів, і навіть екскурсантів - це зростання доходів бізнесу, а отже, відповідно, зростуть і відрахування до бюджетів, що дуже важливо.

Денис Ман акцентує також, що розвивати транскордонний туризм варто в обидвох напрямках. І якщо на виїзд із Закарпаття є певний сталий попит, то треба працювати над тим, аби за кордоном також починали більше цікавитися Закарпаттям - на в'їзд.

- Наразі ми маємо кілька туроператорів, які працюють вузько з угорськими туристами, з туристами з Балкан, але звісно, потенціал та можливості Закарпаття туристичного працювати на прийом наших найближчих колег сьогодні використовується неповністю, - зазначає Денис Ман. - З метою стимулювати це хотілося б у 2017 році департаментом організувати участь наших туроператорів, орієнтованих на Угорщину, Румунію, Словаччину та Польщу у туристичних виставках.

Сьогодні поляки починають втрачати інтерес до Львова і шукають альтернативний відпочинок. І він якраз у Закарпатті, котре пропонує не вигаданий, а реальний колоритний смачний туристичний продукт на різного споживача. Ми маємо інтерес з боку чехів, повернулися білоруси. На цих ринках також працюють наші туроператори. Таким чином, організувати відпочинок європейському туристу точно є кому.

Ми поцікавилися, чи можна очікувати найближчим часом якихось "візових поблажок" для туристів на Закарпатті - з огляду на близькість до кордону.

- Щодо віз: питання скоріше загальнодержавне ніж місцеве. Офіційно жодних скарг туроператори до адміністрації стосовно проблем із візами для українського туриста не озвучують, - каже Денис Ман. - У понеділок якраз мали річну підсумкову нараду з представниками туроператорів, і я такої проблеми не почув. Утім, наші консульства є надійними партнерами, і я переконаний, що у випадку проблемних ситуацій, нам вдасться їх вирішити. Адже під час візитів офіційних делегацій областей із країн ЄС, з якими Закарпатська область має дружні відносини та підписані угоди, завжди йде мова про взаєморозуміння і взаємопідтримку у сфері туризму, ми часто обмінюємося досвідом в організації туризму, і знову ж таки, питання туристичних віз тут не виникає.

Наразі, як поінформували нас у департаменті, туроператори мають можливість зробити візи впродовж одного робочого тижня від дати подання. Для того, щоб подати заяву на візу, необхідно забронювати готель мінімум на 3 дні, у місті, куди людина хоче поїхати, і відповідно - провести усі платежі, а також оформити страхування на цей період. Людина або група людей, які будуть їхати за кордон, повинні приїхати в консульство або візовий центр для подання документів на візу особисто - заповнити анкети, а також щоби у них могли зняти біометричні дані.

Як пояснили нам у департаменті, поки що є лише один нюанс зі словацькими візами - їх в Ужгороді у консульстві роблять тільки для людей із закарпатською пропискою, всі інші повинні оформлювати документи в Києві та Львові.

Тетяна Когутич, Ужгород

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-