"Харківські асамблеї" розпочалися з нової версії "Наталки Полтавки"

Фото
Укрінформ
26-й Міжнародний музичний фестиваль "Харківські асамблеї", тема якого - "Котляревський-250: особистість на перехресті культур", почався вечірнім показом нової версії опери "Наталка Полтавка".

Її автором став відомий харківський композитор Олександр Щетинський, постановником - заслужений діяч мистецтв України Леонід Садовський, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Головні ролі виконали солісти Харківського національного театру опери та балету імені Лисенка, а у хореографічних картинках зайняті студенти театрального факультету Харківського національного університету мистецтв імені Котляревського.

"Постать Івана Котляревського, який зробив вагомий внесок у розвиток сучасної української літературної мови, викликала зацікавленість багатьох митців, включно з Миколою Лисенком, який створив оперу "Наталка Полтавка". Нова версія опери є свідченням культурного потенціалу Слобожанщини. Сподіваємось, вона ввійде до репертуару оперних колективів країни", - зазначила на відкритті фестивалю його засновниця та незмінний художній керівник, народна артистка України, ректор Харківського національного університету мистецтв імені Котляревського Тетяна Веркіна.

За її словами, під час фестивалю, який триватиме до 20 жовтня, відбудеться прем’єра "Енеїди" та пролунають духовні твори українського композитора і співака 18-го століття Максима Березовського, який навчався в Болонській філармонічній академії в Італії та був другим після Моцарта, хто отримав почесне звання Maestro di musica.

Читайте також: Український «ГогольFest» потрапив у топ-5 фестивалів Європи

Крім того, додала Веркіна, буде представлено постановки за творами Котляревського (і про Котляревського) театральних колективів Харкова і Полтави, бліц-вистави за його драматургією у форматі відкритих читань, відбудуться читання сучасної української драматургії, виставки, лекції, дискусії тощо.

За три тижні публіка матиме можливість почути блискучих музикантів з Німеччини, Іспанії, Бельгії, Польщі, Швейцарії, Франції, Румунії, Болгарія, Угорщини, Португалії. Також відбудеться традиційний музичний конкурс за участі молодих музикантів. До речі, навесні цього року його включено до EMCY (Європейської асоціації музичних конкурсів для молоді).

Міжнародний музичний фестиваль "Харківські асамблеї" під гаслом "Противлення злу мистецтвом" заявив про себе у 1991 році програмою, присвяченою творчості Моцарта. У різні роки його темами були "Бароко та XX століття", "Шуберт та український романтизм", "Мендельсон і традиції музичного професіоналізму", "Бах, Бетховен, Брамс - символи людської гідності та духу".

Фото: Марія Андреас, Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-