Організатори концерту Бочеллі відреагували на заяву заступника Кличка щодо «сцени на могилах»

Організатори концерту Бочеллі відреагували на заяву заступника Кличка щодо «сцени на могилах»

Укрінформ
Організатори концерту Андреа Бочеллі в Києві вважають некоректною заяву заступника голови КМДА Володимира Прокопіва, що сцену для проведення концерту нібито встановлюють на місці масових поховань учасників революції 1917–1921 років, оскільки немає жодних підтверджень, що ці поховання здійснювалися саме тут.

Про це йдеться у коментарі організаторів концерту Бочеллі, переданому Укрінформу.

За словами організаторів заходу, "влада міста Києва в особі одного із заступників пана Кличка, знову маніпулює фактами, роблячи некоректні заяви щодо сцени, яка побудована на площі Конституції".

"Дійсно, у День Незалежності України на площі Конституції у Києві відбудеться концерт світової зірки, італійського оперного співака Андреа Бочеллі у супроводі симфонічного оркестру. Благодійні кошти, які будуть зібрані на цьому концерті, спрямують на створення Центру сучасного мистецтва – Музею Івана Марчука. Площа, яка у 2002 році отримала назву Конституції, розташована в історичній місцевості Києва біля Маріїнського парку. Її історія розпочинає свій відлік з 18-го сторіччя, коли на Печерських пагорбах розпочалося зведення Маріїнського палацу. З часом ліс біля палацу було перетворено на міський парк. На честь прийняття у 1996 році Конституції України площа перед центральними воротами Маріїнського палацу рішенням Київради набула свого нинішнього найменування. У спадок з радянських часів досі за площі Конституції знаходяться залишки пам’ятника учасникам більшовицького жовтневого повстання 1917 року проти Української Центральної Ради. На той момент українська влада виявилася сильнішою, і більшовики зазнали поразки", – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, загиблі учасники повстання були поховані українським урядом у братській могилі в одному з куточків Маріїнського парку. За часів СРСР у 1935 році на місці ймовірного захоронення був встановлений пам’ятний знак з відповідним написом антиукраїнського прокомуністичного змісту. Під час подій Революції Гідності цей напис було збито і більшість елементів пам’ятника було зруйновано. Зараз постамент перебуває в аварійному стані.

"Враховуючи його ідеологічне спрямування, відновлення пам’ятника не актуальне. До того ж сам пам’ятник ніколи не був і не є пам’яткою історії, також він не мав і мистецької цінності. Рішенням КМДА місце розташування зруйнованого постамента має бути благоустроєне, постамент заплановано демонтувати. Тому досить дивною виглядає заява заступника голови Київської міської державної адміністрації Володимира Прокопіва, що сцену для проведення концерту високої музики Андреа Бочеллі нібито встановлюють на місці масових поховань учасників революції 1917–1921 років", – наголошується у коментарі.

Читайте також: Музей Революції гідності відреагував на інцидент з інсталяціями на алеї Героїв Небесної сотні

Організатори концерту також зауважують, що "нікого з представників КМДА не обурив той факт, що під час проведення пісенного конкурсу Євробачення-2017 на площі Конституції відбувалися розважальні заходи. Зокрема, саме в цьому місці знаходився червоний хідник та просто біля залишків пам’ятника працював ді-джей".

Автори коментаря нагадують, що згідно з інформацією Українського інституту національної пам’яті, на території Маріїнського парку похована значна кількість людей, які загинули під час події Української революції 1917–1921 років. Серед них – як прихильники більшовицької влади, так і жертви "червоного терору". Загальна кількість похованих досі невідома. Також невідомі місця конкретних поховань, оскільки пошукові роботи у Маріїнському парку не проводилися.

"Немає жодних підтверджень, що поховання здійснювалися саме на території, де нині розташована площа Конституції і саме у тому місці, де був встановлений радянський пам’ятний знак. Водночас, слідуючи традиціям християнської моралі та сучасним нормам права за пропозицією Українського інституту національної пам’яті після демонтажу залишків пам’ятника загиблим більшовикам планується встановити меморіальну плиту, напис на якій має у рівній мірі виказати повагу до кожного загиблого та похованого в Маріїнському парку – "В цьому парку поховані загиблі під час подій Української революції 1917–1921 років", – підсумовують організатори концерту.

Раніше заступник голови КМДА Володимир Прокопів написав у Фейсбуці, що в Маріїнському парку в Києві на місці зруйнованого пам'ятника учасникам жовтневого збройного повстання 1917 року почали монтувати сцену. "Цікаво, чи виконавців нічого не бентежило, коли на могилах встановлювали сцену? Проблема навіть не у формальних дозволах, а в тому, що монтажні роботи відбувалися прямо на братському похованні учасників революції 1917–1921 років. Це поховання знаходиться в реєстрі нерухомих пам’яток... Не хочеться моралізувати, але хіба не можна було встановити сцену в іншому місці?" – зазначив він.  

Як повідомляв Укрінформ, крім військового параду з нагоди Дня Незалежності України 24 серпня відбудуться два концерти – італійського оперного співака Андреа Бочеллі та на НСК "Олімпійський". 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-