У заповіднику «Тустань» з’явилися туристичні об'єкти для людей з інвалідністю

У заповіднику «Тустань» з’явилися туристичні об'єкти для людей з інвалідністю

Фото
Укрінформ
На території історико-культурного заповідника «Тустань» на Львівщині з’явилися нові туристичні об’єкти, що сприятимуть інклюзивному туризму.

Про це Укрінформу повідомив т. в. о. начальника управління туризму та курортів ЛОДА Тарас Лозинський.

«Історико-культурний заповідник "Тустань" за попередніми підсумками 2023 року – найпопулярніша туристична локація на Львівщині. До першого грудня тут побувало майже 178 тисяч відвідувачів. Нещодавно тут з’явились нові туристичні об’єкти, серед яких є й такі, що сприятимуть інклюзивному туризму. Йдеться про першу тактильну мініскульптуру для людей з порушенням зору, створену на території області за межами Львова», – зазначив Лозинський.

Бронзовий макет реконструкції фортеці Тустань встановили у вхідній зоні заповідника, біля підніжжя Тустанських скель. Макет містить металеві інформаційні таблиці з двомовними написами шрифтом Брайля, а також QR-код з аудіоозвученням опису макету. Автором тактильного архітектурного макету є скульптор Василь Одрехівський.

Загальний кошторис проєкту становить 462,7 тис. грн. Суму у межах співфінансування 50/50 оплатили управління туризму та курортів ЛОВА з Програми розвитку туризму та курортів у Львівській області на 2021-2025 роки та комунальний заклад Львівської облради «Адміністрація державного історико-культурного заповідника «Тустань».

«Тактильна мініскульптура – це один з перших елементів в частині розвитку безбар’єрного простору на території Тустані. Наступний крок – проведення аудиту щодо комплексної адаптації історико-культурного заповідника для осіб з інвалідністю. Ініціативу заплановано здійснювати за підтримки проєкту «Говерла» від USAID», – додав Лозинський.

Також серед нових об’єктів Тустані – бойківська хата початку ХХ ст., яку до Урича перевезли з села Плав’я. Врятована хата з різьбленою галереєю – один з останніх збережених зразків місцевої школи народного будівництва. Проєкт реалізовано за фінансової підтримки Організації реагування на надзвичайні ситуації в області культури (CER), Нідерланди.

Читайте також: У Львові надрукували понад 600 книг шрифтом Брайля й адаптували три фільми для незрячих

За підтримки УКФ цьогоріч на Тустані вдалося реалізувати також проєкт «Фіджитальна трансформація Тустані: доступна спадщина у цифрі й на місцевості». Зокрема, з’явився застосунок «Тустань Гід», в якому синхронізована вся необхідна інформація для туристів про існуючі маршрути довкола пам’ятки. Також тут створили простір, який відповідає важливим критеріям для роботи з дітьми.

У заповіднику «Тустань» з’явилися туристичні об'єкти для людей з інвалідністю / Фото: Анастасія Смольєнко, Укрінформ

Як повідомляв Укрінформ, Тустань — середньовічна наскельна фортеця-град і митниця ІХ—ХVІ ст., давньоруський наскельний оборонний комплекс, залишки якого розташовані в Українських Карпатах (Східних Бескидах), у Сколівському районі Львівської області, поблизу села Урич, що на південь від міста Борислава та південний схід від селища Східниця.

Унікальна пам’ятка історії, археології, архітектури та природи розташована серед лісового масиву Підгородцівського лісництва і входить до складу Державного історико-культурного заповідника «Тустань». Тустань була оборонним та адміністративним центром, а також митним пунктом на важливому соляному шляху, що вів з Дрогобича на Закарпаття та до Західної Європи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-