У Львові підготували виставу про екологічний апокаліпсис за мотивами комедії Арістофана

У Львові підготували виставу про екологічний апокаліпсис за мотивами комедії Арістофана

Фото
Укрінформ
Театр Лесі Українки у Львові підготував виставу «Птахи», в якій показує війну в Україні через призму екології.

Режисер своєю постановкою намагається донести світові, як зміниться природа після військових дій РФ, зокрема підриву Каховської ГЕС. Про це під час пресбрифінгу розповів режисер театру ім. Лесі Українки Дмитро Захоженко, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ідея вистави з’явилася, коли ми минулого року були на Європейському культурному форумі. Саме в цей період почалися розмови в Україні, що Каховську ГЕС підірвуть. Але на масштабній європейській події ми слухали нудні доповіді, і ніхто про це не згадував. І я почав доносити колегам з інших країн погляд на війну в Україні через призму екології, що спричинить ця катастрофа для регіону. А мені це дуже боліло, бо я родом із Херсону. І та думка, що я вже ніколи не побачу його таким, який він був, адже зміниться клімат, рослинність, птахи, будуть інші звуки та запахи… І мені дуже захотілося зробити про це виставу, щоб вийти на діалог з європейською культурою. Тому ми взяли за основу комедію Арістофана «Птахи», - розповів Захоженко.

У Львові підготували виставу про екологічний апокаліпсис за мотивами комедії Арістофана / Фото: Анастасія Смольєнко, Укрінформ

«Птахи» - одна з найвідоміших п’єс Арістофана. Гротескна комедія про афінян і Царство Птахів з хепіендом і подарованими крилами людині.

У режисурі Захоженка - птахи вже не наївні створіння. Звівши власне місто, вони стають емансипованими та міркують про демографічну кризу, читають стендап, жаліються на інфляцію та відмовляються висиджувати яйця. Щоб жити у сучасному світі, вони уподібнюються людям.

«Людина - вершина творіння природи. Водночас - її загибель та повсякчасне руйнування. Аби жити далі у світі, де є вода, чисте повітря, родючі ґрунти, людині варто змінитися. Та чи має вона на це час? Стане відомо під час вистави», - додав режисер.

Читайте також: Театр «Терра Інкогніта» з Маріуполя відновлює роботу у Києві

Для постановки були створені маски за подобою червонокнижних птахів, які розробляла Ольга Карпів разом зі своєю командою.

Прем’єра вистави «Птахи» відбудеться у Театрі Лесі 7 та 21 квітня о 18:00.

Як повідомляв Укрінформ, у Львові донори крові можуть отримати безкоштовні квитки до театру або музею.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-