Директор Одеського археологічного музею пояснив, яким чином могли зникнути експонати

Директор Одеського археологічного музею пояснив, яким чином могли зникнути експонати

Фото
Укрінформ
Ймовірною причиною зникнення колекції глиняних люльок стала практика роботи з експонатами поза межами музею.

Про це на пресконференції повідомив директор Одеського археологічного музею Ігор Піструіл, передає Укрінформ.

«Практика видачі музейних предметів для роботи і аналізу вдома існувала. Бували прикрі випадки, коли експонати не поверталися до музею. Знаю історію, коли професор університету Мечникова взяв у нас книгу для вивчення та помер. Його родичі здали його бібліотеку до університету. Так наша книга стала зберігатися в ОНУ. Тут, напевно, так і було. Винесли для роботи та таким чином люльки загубилися», - припустив Піструіл.

Він наголосив, що коли обійняв посаду директора музею, одним з перших його наказів була заборона виносу експонатів та документації за межі музею.

Також директор повідомив, що зниклі експонати правоохоронці знайшли та вилучили у перекупника, який намагався продати люльки в інтернеті.

Читайте також: Херсонському музею передали старовинний гарман

Як повідомляв Укрінформ, на одному з приватних інтернет-аукціонів виявили в продажу турецькі та татарські люльки XVI-XVIII ст. із фондів Одеського археологічного музею. Директор музею написав заяву в поліцію про перевірку факту продажу колекцій на сайті, встановлення їх місцезнаходження та повернення до фондів музею. Також в музеї почали шукати зазначені люльки у фондах, однак процес уповільнюється через нестачу працівників. Напередодні Великодня поліція повернула експонати в музей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-