На Kharkiv Music Fest уперше в Харкові виконали скрипковий концерт Борткевича з оркестром

На Kharkiv Music Fest уперше в Харкові виконали скрипковий концерт Борткевича з оркестром

Фото
Укрінформ
Увечері 28 травня у Харкові вперше лунав скрипковий концерт Сергія Борткевича з оркестром.

Про це розповів кореспонденту Укрінформу арт-директор Kharkiv Music Fest, диригент Віталій Алексейонок (Німеччина).

“Сергій Борткевич - харківський композитор, але цей концерт ніколи тут не виконувався з оркестром. Це харківська прем’єра, скажемо так. В оригінальній редакції концерт виконувався тут у 1922 році, тож ми “повертаємо” Борткевича на Батьківщину”, - зазнав Алексейонок.

Солістом концерту став скрипаль Михайло Захаров.

“Я вдячний за запрошення. Для мене це велика подія, тому що я родом з Харкова, але 20 років живу в Австрії. Люди в Європі мало уявляють, яким насправді зараз є життя в Україні, зокрема в Харкові”, - сказав Захаров.

Читайте також: У Лондоні відбувся фестиваль «Vyshyvanka-Fest»

Ситуація в Харкові ще більш небезпечна, ніж у минулому році, зауважив Алексейонок.

На Kharkiv Music Fest уперше в Україні та світі виконали скрипковий концерт Борткевича з оркестром / Фото: Олександр Осіпов

“Але для мене дуже важливо бути тут – так часто, як дозволяє мій концертний календар, бути з людьми, які більше двох років витримують це (російські удари – ред.). Українська культура, мова, мистецтво - це ідентичність, те, що може дати надію та підтримку. Музика, яку ми виконуємо, це твори українських і західноєвропейських композиторів – і ми кажемо, що це музика одного рівня”, - вважає диригент. 

Концерт “Нездійсненна зустріч: Брамс - Борткевич” – одна з заключних подій фестивалю, який організовує благодійний фонд “Толока”, його співзасновником є президент групи компаній “Фактор” Сергій Політучий. За словами бізнесмена, мецената, після російських ударів по друкарні “Фактор-друк”, внаслідок яких загинули семеро людей, фестивальну програму вирішили не припиняти.

“Ці трагічні події, смерті людей нібито не співзвучні з концертами, які ми будемо слухати. Та насправді ворог атакував типографію саме тому, що вона є одним із осередків культури в нашому місті. Це був удар по культурі, в серце українського книговидавництва. На мій погляд, відмінити концерт означало б здатися, означало б, що ворог досяг успіху, зломив нас, зломив нашу волю та національний дух. Це відповідь на це тяжке випробування”, – сказав Політучий. 

Читайте також: У Мілані проходить багатоденний фестиваль «Україна – це Україна»

Фестиваль завершиться у п’ятницю, 31 травня, концертом дитячого симфонічного оркестру. 

Всі заходи проводяться у безпечних локаціях. 

Як повідомляв Укрінформ, у Харкові попри війну та постійні російські удари 13 квітня розпочався KharkivMusicFest.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-