Аудитори виявили ₴400 мільйонів збитків в Одеській кіностудії, на підприємстві це заперечують

Аудитори виявили ₴400 мільйонів збитків в Одеській кіностудії, на підприємстві це заперечують

Оновлено
Укрінформ
Перевіркою встановлено, що за останні п’ять років Одеська кіностудія недоотримала доходів, а також здійснила зайві витрати на суму понад 400 млн грн. В кіностудії ж цю інформацію називають маніпуляцією.

Про це повідомили в Держаудитслужбі і на Одеській кіностудії, передає Укрінформ.

«Перевіркою встановлено, що за останні п’ять років через неефективні управлінські дії та рішення кіностудія недоотримала доходів або втратила таку можливість, а також здійснила зайві витрати на загальну суму понад 400 млн грн», - повідомили в Держаудитслужбі.

Зазначається, що на підприємстві досі не проведена державна реєстрація речових прав на нерухоме майно – земельні ділянки ПрАТ «Одеська кіностудія» біля моря площею 6,62 га.

«Таке зволікання може призвести до безповоротної втрати кіностудією цих земель, первісна вартість яких складає понад 61 млн грн», - наголосили в аудитслужбі.

Крім того, непроведення переоцінки вартості майна, що належить кіностудії, призвело до заниження вартості її активів на майже 200 млн гривень.

Також повідомляється, що проблеми кіностудії пов’язані з доходами від авторських прав на свою продукцію. Наприклад, під час аудиту встановлено, що Державне агентство України з питань кіно передало приватній структурі ТОВ «Фірма Будущеє» виключні майнові авторські права на використання національної культурної спадщини та загальнодержавної власності України – Фільмофонду, створеного ДП «Одеська кіностудія художніх фільмів» у період з 1955 по 1991 роки.

«Всього нараховується 269 картин, серед яких загальновідомі фільми: «Д’Артаньян і три мушкетери», «Пригоди Електроніка», «Місце зустрічі змінити не можна», «Діти капітана Гранта» тощо. Внаслідок чого «Одеська кіностудія» не отримала додаткових надходжень на суму майже 13 млн грн», - повідомили аудитори.

За даними аудитслужби, окремою проблемою залишається отримання доходів від роялті, які є значно меншими, ніж собівартість створених протягом п’яти останніх років компанією фільмів. Така ситуація може завдати збитків на суму понад 40 млн гривень.

У свою чергу в Одеській кіностудії кореспонденту Укрінформу повідомили, що підприємство працює стабільно і жодних загроз існуванню кіностудії немає.

«Зазначена в матеріалах сума збитків в розмірі 400 млн грн є цілковито маніпулятивною. Ця цифра взята з описової частини аудиторського висновку, де складені математичним шляхом усі цифри, які є не більше ніж економічним припущенням спеціалістів, які проводили аудит і не мають відношення до безпосередньої перевірки, результати якої викладені в акті ревізії. Крім того, описова частина, яка підкреслила окремі види діяльності, не має прямого впливу на Одеську кіностудію», - повідомили на підприємстві.

В Одеській кіностудії наголосили, що важливими є фактичні порушення, а не описова частина.

«Згідно акту ревізії, де відображений актуальний стан, перевірялося два порушення на загальну суму близько 1 млн грн, ці порушення були усунуті на час проведення перевірки. Акт ревізії додається до висновку аудиту», - зазначили на підприємстві.

Читайте також: Іноземні партнери виділять Одеській кіностудії близько $300 тисяч на зйомки фільму «Режисер»

Як повідомляв Укрінформу директор Одеської кіностудії Андрій Осіпов, на сьогодні кіностудія не має заборгованості по заробітній платі та сплаті податків і є активним учасником кінематографічного процесу. З початку повномасштабного вторгнення завершено знімальний процес трьох картин. Наразі триває робота над повнометражним художнім фільмом «Режисер». YouTube канал кіностудії налічує понад 1,7 млн підписників і приносить кіностудії значний дохід. Одеська кіностудія створила єдиний в Україні Музейно-виставковий комплекс, який постійно оновлюється і зараз є стабільним джерелом прибутків підприємства.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-