Українського режисера Мстислава Чернова запросили до складу Американської кіноакадемії

Українського режисера Мстислава Чернова запросили до складу Американської кіноакадемії

Укрінформ
Український режисер, лауреат «Оскара» Мстислав Чернов увійшов до числа представників кіноіндустрії, яких запросили до складу журі американської Академії кінематографічних мистецтв і наук.

Про це повідомляється на сайті організації, передає Укрінформ.

Зазначається, що загалом запрошення долучитися до Академії отримали 487 митців, які відзначилися своїм внеском у кіномистецтво. Серед запрошених – 71 номінант на «Оскар», зокрема 19 переможців.

«Ми раді вітати цьогорічну групу нових членів Академії. Ці надзвичайно талановиті митці та професіонали з усього світу мали значний вплив на нашу кінематографічну спільноту», - зазначили генеральний директор Академії Білл Крамер та президент Академії Джанет Янг.

Ті з них, хто прийме запрошення, зможуть взяти участь у наступному голосуванні за переможців премії «Оскар» у 2025 році.

Наголошується, що Чернов отримав запрошення у категорії «Документальне кіно».

Також у цій категорії опинився Сергій Лозниця, якого виключили зі складу Української кіноакадемії за його неоднозначну позицію щодо повномасштабної війни, яку Росія розв'язала в Україні, а також участь у кінофестивалі російського кіно.

Академію кінематографічних мистецтв і наук заснували 1927 року. Вона відома по усьому світі своєю щорічною премією «Оскар».

Як повідомляв Укрінформ, 10 березня фільм «20 днів у Маріуполі» здобув премію «Оскар» як найкращий повнометражний документальний фільм. Це перший в історії український фільм, який отримав «Оскар».

Читайте також: Авторам фільму «20 днів у Маріуполі» вручили Шевченківську премію

Над фільмом працювали режисер і фотограф Мстислав Чернов, фотограф Євген Малолєтка та продюсерка й журналістка Василіса Степаненко. Вони стали останніми журналістами, які висвітлювали початок знищення Росією Маріуполя — за це усі троє отримали Пулітцерівську премію.

Фото: Іван Самойлов

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-