Українка зробила відкриття для боротьби з раком

Українка зробила відкриття для боротьби з раком

Укрінформ
Українська дослідниця-біофізик, докторка фізико-математичних наук Ольга Броварець отримала нагороду "Лідер науки України 2016. Web of Science Award" у номінації "Вчений України. За надзвичайні досягнення. Молекулярна біологія".

Нагородила її американська компанія Clarivate Analytics (колишній підрозділ з наукової власності та науки "Thomson Reuters"), повідомляє "Громадське радіо".

Організація взяла на себе функцію виокремити найвпливовіших українських вчених, наукові установи, освітні заклади, журнали, які працюють для української науки.

Дослідниця здобула нагороду в номінації за надзвичайні досягнення у галузі молекулярної біології. Роботи українських науковців входять до відсотка найцитованіших.

"За останні три роки нам вдалося досягти таких показників, що наші роботи доволі часто цитуються. Наука - інерційна галузь. Здавалося, виходить наша робота і все - всі накинулися і читають. Але так не відбувається. Потрібно постійно пропагувати, в наступних статтях показувати, що це цікаво і в якому ракурсі", - розповіла лауреатка.

Українським науковцям вдалося встановити нові структурні перетворення, які будуть призводити до виникнення рідкісних форм, що у подальшому спричинюватимуть неправильне зв’язування, кодування інформації.

О.Броварець зауважила, що для того, щоб дослідження можна було застосовувати, має пройти тривалий шлях.

"Наші дослідження відкривають нові можливості для нанотехнологій. Є сучасні біокомп’ютери, в яких носієм інформації є ДНК, штучні структури на основі ДНК. Ця невисока точність їх не влаштовує, - додав доктор біологічних наук, професор Дмитро Говорун.

Ми знаємо, як модифікувати нуклеотидні основи, як складові ДНК, щоб підвищити точність передачі інформації. Можна, навпаки, вводячи такі нуклеотидні основи, зводити нанівець інфекцію - призводити до смерті ракової клітини".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-