Українського гросмейстера дискваліфікували на три роки через вишиванку і критику Путіна

Українського гросмейстера дискваліфікували на три роки через вишиванку і критику Путіна

Укрінформ
Українського шашкіста Юрія Анікєєва, колишнього чемпіона світу, відсторонили на три роки від участі в усіх заходах Міжнародної федерації шашок (IDF) за порушення її етичного кодексу.

На переконання президента федерації шашок України Анатолія Яценко, цим порушенням стала критика Путіна і вихід на церемонію нагородження у вишиванці, передає "Плюс спорт".

"Його звинувачують у некоректній полеміці у ЗМІ, у претензійних роздумах на тему розвиток шашок, у якихось висловлюваннях про Путіна. А найбільший абсурд - його звинуватили у тому, що він вийшов на церемонію нагородження у вишиванці", - сказав Яценко.

За його словами, IDF не надало ніяких доказів своїм підозрам.

У протоколі засідання правління IDF від 5 січня цього року зазначається: "За багаторазові випадки порушення Етичного кодексу IDF (пункти 2.2.4 і 2.2.8) міжнародним гросмейстером Юрієм Анікєєвим після його відсторонення від чемпіонату Європи з шашок-64 2016 року і у відповідності до Етичного кодексу IDF (пункт 3.7) правління IDF прийняло рішення відсторонити Юрія Анікєєва на три роки до 15 грудня 2019 року від участі у всіх маганнях, що проводить IDF".

А.Яценко зазначає, що таке рішення спричинено політичними мотивами керівництва IDF.

"Президент Міжнародної федерації - росіянин з Пітера. Росія має кворум у цій федерації і може протягнути будь-яке рішення", - сказав він.

За його словами, це суттєво послабляє позиції української збірної з шашок.

"Вважайте, що команді просто відрізали голову. Юра - екс-чемпіон світу. Це один з найсильніших гросмейстерів світу, це лідер нашої команди. Росія не могла змиритися з тим, що вона вкладає величезні гроші у розвиток шашок, а найкращими стають українці", - зазначив Яценко.

Він переконаний, що з цього приводу слід звертатися до Європейської комісії з прав людини.

Раніше повідомлялося, що президент Росії Володимир Путін підписав указ про надання російського громадянства українській чемпіонці з шашок Дарині Ткаченко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-