В Амстердамі встановили артоб'єкт «Незламна Україна»

В Амстердамі встановили артоб'єкт «Незламна Україна»

Фото
Укрінформ
Перед будівлею Нідерландської національної опери та балету в Амстердамі встановили артоб'єкт «Незламна Україна» – зображення української балерини, надруковане на понад 9 тисячах гільз.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомило Посольство України в Нідерландах.

В офіційному відкритті виставки взяли участь Посол України Олександр Карасевич, Посол Республіки Еквадор Андрес Теран Парраль, а також автори роботи – фотограф Феліпе Хакоме й українська балерина Світлана Оніпко.

«З Феліпе ми познайомились за декілька років до початку війни на фотозйомці в Києві. Він приїхав спробувати пофотографувати балерин. Я розповіла, що також захоплююсь фотографією. З того часу нас пов’язав спільний інтерес до фотографії та арту. Коли я евакуювалася з України, Феліпе зателефонував мені, і розповів про свою ідею. Зробити проєкт з метою допомоги Україні. Мені здалася ідея з гільзами від куль дуже потужною, але і водночас страшною. Але звичайно я хотіла зробити все можливе для допомоги своїй країні. Ми спробували», – розповіла в коментар кореспонденту Укрінформу в Гаазі Світлана Оніпко.

Вона також підкреслила, що балет в Україні під час війни неймовірно важливий.

«Це українська культура, яку артисти несуть у світ, піднімаючи прапор після кожного виступу і співаючи гімн, нагадують людям, що війна досі триває. Головний меседж Українського балету зараз – це говорити про війну на сцені. Підтримуючи та популяризуючи українську культуру. Говорити через мистецтво», – зазначила Оніпко.

За її словами, проєкт Unbroken Ukraine, у якому балерина зображена на гільзах від куль, символізує силу і красу українського народу, яка протиставляється жорстокій війні.

«Мені здається дуже важливо у період війни робити внесок в українську культуру, яку намагається знищити ворог. На відкритті виставки Unbroken в Амстердамі танцівники UUB (United Ukrainian ballet) виконали емоційну хореографію Кірана Гезелса, чим дуже підтримали наш проєкт, за що я їм безмежно вдячна. Ми вдягнули костюми кольору українського прапора, щоб привернути більше уваги до України і нагадати, що війна триває і український народ потребує допомоги», – поділилася Оніпко.

Вона також зазначила, що зображено балерину, в серце якої начебто потрапила куля. Вона ламається зсередини. Але вона сильна духом і не здається.

«Майже падаючи, залишається стояти на кінчиках пальців. Інсталяція символізує силу духу українського народу, який атакувала Російська Федерація, і намагається знищити.  Українцям, яким насправді важко, але вони не здаються і борються за свободу і перемогу!», – наголосила українська балерина Світлана Оніпко.

Під час відкриття танцюристи Об'єднаного українського балету виконали емоційну хореографію, створену Кіраном Гезелсом.

Виставка просто неба триватиме до 15 вересня.

Головна мета даного проєкту – продемонструвати силу, рішучість і красу українських балерин наперекір безглуздому насильству, жорстокості та руйнуванням завданих російсько-українською війною.

Виставка в Амстердамі – це вже четверта публічна інсталяція робіт з проєкту «Нескорені» в Європі після вуличних інсталяцій у Парижі, Мадриді та Києві з початку російського вторгнення в Україну у 2022 році.

Нагадаємо, Амстердамський театр de Toneelmakerij та група українських підлітків презентували виставу “Manifest of survivors”  за мотивами роману Вільяма Голдінга «Володар мух».

Фото: Лера Манзовітова 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-