У Таллінні проходить виставка українського художника Нікіти Тітова

У Таллінні проходить виставка українського художника Нікіти Тітова

Фото
Укрінформ
У Музеї окупацій і свободи Vabamu у Таллінні до 31 березня триває виставка українського художника естонського походження Нікіти Тітова «Слова, які набули змісту», організована посольством України та Асоціацією українських організацій в Естонії.

Як передає Укрінформ, про це посольство України в Естонській республіці повідомило на своїй фейсбук-сторінці.

На церемонію відкриття виставки завітали урядовці та парламентарі, представники Міністерства культури Естонії, Міністерства освіти та науки Естонії, Інтеграційного фонду, дипломатичного корпусу, української громади в Естонії, а також культурні діячі та журналісти провідних естонських ЗМІ.

У вітальній промові до гостей посол України Максим Кононенко зазначив, що Україну й Естонію об’єднує так багато, що не потрібно занурюватись в глибину віків, щоб відшукати спільне. Водночас, на його думку, навіть серед цього розмаїття українсько-естонських відносин деякі люди, факти, проєкти є по-справжньому особливими. Вони займають своє, окреме місце, роблячи ці відносини змістовно насиченими.

«Саме до таких постатей належить художник і волонтер Нікіта Тітов. Народившись в естонському Йихві, він свідомо обрав Україну своїм домом та прийняв українську ідентичність. Ось уже більше 10 років вся Україна із захопленням спостерігає за його творчістю і переживає важливі для себе події через його художнє сприйняття: Революцію Гідності, анексію Криму та війну на Донбасі, повномасштабне російське вторгнення...», – сказав пан посол.

За його словами, сьогодні в Україні немає жодної людини, яка б не бачила плакатів Тітова – вони стали щитами українського спротиву.

«Але мене особисто найбільше вразила остання серія графічних творів Нікіти із стилізованим зображенням слів. Як правило, художники малюють зображення, щоб передати зміст без слів. Нікіта ж намалював слова, щоб зображенням посилити їх змістовне наповнення. Звичайні слова: воля, віра, любов, гідність… Роботи Нікіти відновлюють цінність цих слів, допомагають нам згадати і відчути, що за рядами літер стоять життя мільйонів людей, їхній героїзм, їхні рішення і вчинки. Ці роботи будять нашу природну емпатію і солідарність», – поділився враженнями Максим Кононенко.

Також до присутніх у Vabamu музеї звернувся голова Асоціації українських організацій в Естонії Володимир Паламар. Він наголосив на важливості відкриття виставки українського художника з естонським корінням саме в Музеї окупацій та свободи.

«Цей унікальний музей є важливим символом історії Естонії. Це місце пам'яті, яке вшановує героїчний опір естонського народу тоталітарним режимам, зокрема радянській владі, і підтримує цінності свободи, демократії та прав людини. Зараз українці борються за свою свободу, і творчість Нікіти Тітова відображає цю боротьбу! Тому дуже символічно, що його роботи сьогодні представлені саме тут», – сказав пан Паламар.

За його словами, так само як і експозиція музею, що складається з особистих історій людей і розповідей про те, яких тортур вони зазнали під час окупацій, в центрі уваги робот Нікіти Тітова теж людина – кожен українець та українка, які стали на захист держави: їх біль, їх сподівання, їх трагедія, їх жертовність, їх мужність, їх спрага до перемоги.

Представник Міністерства культури Естонії Anne-Ly Reimaa подякувала організаторам виставки за можливість познайомитися з творчістю художника, який народився в естонському місті, звідки вона родом. На думку Анелі такі події є дуже важливим свідченням міцних естонсько-українських відносин та підкреслює культурний і духовний зв’язок між двома країнами.

Посольство подякувало всім, хто завітав на відкриття виставки, і запрошуємо всіх охочих її відвідати за адресою: Vabamu Museum of Occupations and Freedom, Toompea 8b, Tallinn.

Нагадаємо, у Парламенті Естонії (Рійгікогу) було проведено виставку малюнків українських дітей «Талліннський Ноїв ковчег», на яких зображені домашні тварини, котрих власники вимушено залишили вдома, коли рятувалися від розпочатої Росією війни.

Фото: Embassy of Ukraine in the Republic of Estonia / Фейсбук

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-