На просвітницькому заході у Дубаї віддали шану видатним українкам

На просвітницькому заході у Дубаї віддали шану видатним українкам

Фото
Укрінформ
Українська жіноча ініціатива (УЖІ) в ОАЕ організувала в українському ресторані YOY у Дубаї культурно-просвітницький захід «(Не)відомі постаті видатних українських жінок ХІХ-ХХ століть» у рамках циклу культурно-просвітницьких заходів до 140-річчя жіночого руху в Україні.

Як передає Укрінформ, про це повідомило україномовне видання в ОАЕ «Емірати сьогодні».

Лейтмотивом події стали слова авторки повісті «Царівна» Ольги Кобилянської: «Мати таку свободу, щоби бути собі ціллю! Передусім бути собі ціллю, для власного духа працювати, як бджола; збагачувати його, збільшати, довести до того, щоб став сяючим, прегарним, хвилюючим, зоріючим у тисячних красках!».

Захід розпочався зі звернення до учасників через відеозв’язок Катерини Левченко, української правозахисниці, урядової уповноваженої з питань гендерної політики.

«Ми з вами маємо освіту і маємо можливість працювати, маємо можливість подорожувати і вільно виходити заміж, маємо право брати участь в управлінні державними справами або приватними компаніями і багато інших прав. Але коли ти все маєш, дуже рідко думаєш про те, що всі ці права були не даровані кимось, вони не належали жінкам з самого початку розвитку людської історії, а були виборені. Виборені непростим шляхом і непростими зусиллями тисяч жінок у різних країнах світу, на різних континентах, зокрема й в Україні», – зазначила вона.

До присутніх на зустрічі жінок також звернулася дружина надзвичайного та повноважного посла України в ОАЕ Євгенія Ємшенецька.

«Ви є опорою нашої країни, джерелом нестримної енергії та віри у світле майбутнє. Попри те, що ми перебуваємо за межами України, маємо бути об’єднаними, як ніколи, й тримати культурний фронт у боротьбі за нашу українську ідентичність. У нас тут не один амбасадор, ми всі маємо бути амбасадорками України в Еміратах: розповідати про нашу країну, нашу історію та культуру і про те, хто ми є. Бо нам, жінкам, довіряють, нас слухають. Тож гідно тримаймо цей фронт!», – сказала вона.

Також на захід завітала українська актриса з Лос-Анджелесу Іванна Сахно, яка перебувала в Дубаї з короткостроковим візитом, як амбасадорка платформи United24 (зокрема, нового напрямку «Наука і освіта»). Вона побажала українським жінкам завжди мати свободу.

«Я пишаюся бути українкою. Дуже натхненна українськими жінками, тим, що вони роблять, їхньою силою», – зазначила актриса.

Співзасновниці Української жіночої ініціативи Маріана Євсюкова та Інна Свічкар поділилися з присутніми цікавими фактами й історіями життя видатних українок кінця ХІХ-початку ХХ століття: письменниці й зачинательки жіночого руху Наталії Кобринської, першої жінки-лікарки в Галичині та Австро-Угорщині Софії Окуневської, журналістки, навколосвітньої мандрівниці та першої тревел-блогерки української літератури Софії Яблонської, художниці й дизайнерки Соні Делоне та інших.

Щоб учасники й учасниці зустрічі змогли краще відчути атмосферу, в якій жили видатні українки кінця ХІХ-початку ХХ століття, український ресторан YOY разом із шеф-кухарем Михайлом Береговим частував присутніх унікальними стравами за рецептами видатних українок Ольги Франко та Ольги Кобилянської.

А солістки колективу UnovA Анна Комарь та Ольга Бондаренко прикрасили захід музичними номерами, виконавши авторську композицію Ольги Бондаренко на слова Лесі Українки «Все покинуть» та пісню «Українські серця».

«Можливо настане час, і майбутні покоління будуть розповідати про когось із нас. Особисто для мене героїнею є кожна жінка, яка вчиться, використовує можливості, подорожує, виховує дитину, створює бізнес, яка вміє бути подругою, яка поїхала за чоловіком за кордон або живе зараз в Україні, і при цьому вміє бути водночас і красивою, і розумною, і ніжною, і життєрадісною попри будь-які обставини, навіть, коли важко й зовсім не весело»,– звернулася до присутніх Іванка Пилипюк.

Під час заходу гості могли переглянути відеовиставку «Неймовірні», яка є проєктом Музею жіночої та гендерної історії, що присвячений 140-річчю українського жіночого руху.

До створення цієї унікальної онлайн експозиції з арт-проєктами про українських жінок долучилися українські художниці та художники, які зобразили постаті українських видатних жінок в різних стилях та жанрах. Дубай став першою локацією у світі, де було продемонстровано цю виставку.

«Я нещодавно в Дубаї, і дуже цінно, що в мене є можливість бути тут в українській атмосфері. Я не очікувала, що мене так зацікавить сьогоднішня тема. Але те, з яким натхненням сьогодні нам розповідали про видатних українських жінок, мотивує мене продовжувати самостійно вивчати цю тему, я навіть записала собі імена», – поділилася враженнями Анастасія Козуб, яка вперше долучилася до заходів УЖІ.

Нагадаємо, перший захід у рамках циклу культурно-просвітницьких заходів до 140-річчя жіночого руху в Україні відбувся перший захід під назвою «Не(відомі) постаті видатних українських жінок ХІХ-ХХ століття» відбувся у місті Рас-аль-Хейма (ОАЕ).

Фото: Ніка Вдовиченко

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-